14 Μαΐ 2021

Είναι το φυσικό αέριο για τη θέρμανση κατοικιών η λύση για την Πελοπόννησο και την Κόρινθο; Του Βλάση Οικονόμου

  


Ας το συζητήσουμε λογικά και ρεαλιστικά...(https://energypress.gr/.../stohos-thermansis-katoikion-me...)  Το φυσικό αέριο για τη θέρμανση κτιρίων φαίνεται να απομακρύνεται όλο και πιο πολύ από τους νέους Ευρωπαϊκούς κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους. Στην Ελλάδα ακόμα θεωρούμε ότι θα προσφέρει λύση, όταν τελικά η διάρκεια ζωής του θα μικραίνει και οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να πληρώσουν τελικά πολύ ακριβότερα τη μετάβαση μετά το 2030.

Οι περιφέρειες και οι Δήμοι που θέλουν να φέρουν φυσικό αέριο στη θέρμανση κτιρίων, ρισκάρουν να αποκοπουν από πολλές Ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις με βάση και τους νέους στόχους του Συμφώνου των Δημάρχων. Η τιμή του CO2 μέσα σε μια εβδομάδα αύξησε παντού το κόστος και οι τάσεις θα είναι μόνο ανοδικές εφεξής για τα ορυκτά καύσιμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι ο μόνος τρόπος για να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια (που η Ελλάδα μαστίζεται) είναι μόνο με ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων (όχι με ορυκτά καύσιμα). Μήπως θα έπρεπε οι αποφάσεις του 2000 να αναθεωρηθούν το 2021? Μήπως αντί να προβούμε σε lock-in καταστάσεις, καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε τις δημόσιες χρηματοδοτήσεις για έλεγχο της ζήτησης με ενεργειακή εξοικονόμηση και αναβαθμίσεις κτιρίων? Μπορούν οι περιφέρειες και οι Δήμοι να μας δώσουν τα σχέδια βιωσιμότητας του εγχειρήματος (ή έστω οικονομικές μελέτες) πριν "εγκλωβίσουν" τους κατοίκους τους σε τέτοιες παλαιές τεχνολογίες?

Από πλευράς μας με το Πανεπιστήμιο Πειραιά ετοιμάζουμε αναλυτική μελέτη σχετικά με τη βιωσιμότητα του φυσικού αερίου στη θέρμανση στην Πελοπόννησο στα πλαίσια των νέων ευρωπαϊκών στόχων. Θα ήταν χρήσιμο να συζητηθούν τα θέματα αυτά που θα μας δεσμεύσουν για τα επόμενα δέκα χρόνια σε τοπικά και περιφερειακά συμβούλια. 

https://energypress.gr/.../stohos-thermansis-katoikion-me...

Περιμένουμε την άποψη των Δήμος Κορινθίων Vasilis Nanopoulos Περιφέρεια Πελοποννήσου - Peloponnese Region Παναγιώτης Ε. Νίκας Αναστάσιος Γκιολής Δήμος Τρίπολης Δήμος Μεγαλόπολης - Municipality of Megalopolis Δήμος Καλαμάτας - Municipality of Kalamata Νίκος Ταγαράς Μαριλένα Σούκουλη-Βιλιάλη Χρίστος Δήμας - Christos Dimas Ψυχογιός Γιώργος, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. ΠΟΜΙΔΑ - Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας WWF Greece Επιμελητήριο Κορινθίας Πιτσάκης Παναγιώτης και όλων των άμεσα ενδιαφερομένων.

Οικονόμου Βλάσης

Institute for European Energy and Climate Policy