14 Μαΐ 2021

Πότε έρχονται στη Βουλή τα μνημόνια για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Τι θα κάνει ο Σαμαράς


H  ενταξιακή πορεία των Βαλκανίων και ιδιαίτερα της Βόρειας Μακεδονίας
βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Ζάεφ στο Μαξίμου αλλά και στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, το ελληνικό Νταβός, που διεξάγεται στο Ζάππειο, υπό την αιγίδα της Προέδρου Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας Νικολά Ντιμιτρόφ εκτίμησε ότι «και οι ευρωπαϊκές χώρες θα επωφεληθούν από μία ευρωπαϊκή Βόρεια Μακεδονία» και χαρακτήρισε την κατάσταση «Win-win ή lose-lose» για όλους. Κάλεσε την Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις τώρα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση «θα χαθεί μία μοναδική ευκαιρία».

Αναγκαίες μεταρρυθμίσεις

Ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Oliver Varhelyi, σε ερώτηση για το αν η αλλαγή των κανονισμών έγινε για να καθυστερήσει η είσοδος των βαλκανικών χωρών στην ΕΕ, απάντησε ότι η απόφαση για τη νέα μεθοδολογία εισόδου δείχνει την επιτυχία της, καθώς ουσιαστικά η απόφαση της Κομισιόν ήταν να αναβιώσει τις διαδικασίες. «Η ΕΕ δίνει, με αυτόν τον τρόπο, την ευκαιρία στις χώρες να κάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε.


Συνεπής τήρηση της Συμφωνίας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που είχε με τον Ζόραν Ζάεφ στο Μαξίμου, χθες το βράδυ, δήλωσε ότι η Ελλάδα στηρίζει την ενταξιακή διαδικασία της Βόρειας Μακεδονίας, με βάση τους ισχύοντες κανόνες και προϋποθέσεις, στο πλαίσιο της σταθερής και ενεργού στήριξής που παρέχει στην ευρωπαϊκή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων.

«Και, βεβαίως, ζωτικής σημασίας παραμένουν ο σεβασμός των σχέσεων καλής γειτονίας και η πλήρης, συνεπής και καλή τη πίστει εφαρμογή της Συμφωνίας Πρεσπών -όπως έχουμε συζητήσει» τόνισε ο πρωθυπουργός. «Αυτοί είναι οι βασικοί δείκτες στις διμερείς μας σχέσεις αλλά και για την προοπτική ένταξης της χώρας σας στην ΕΕ.»

Σημεία της Συμφωνίας των Πρεσπών που μεταξύ άλλων αφορούν και την απάλειψη αλυτρωτικών αναφορών από τα ιστορικά βιβλία δεν έχουν απαλειφθεί ακόμη, στη Βόρεια Μακεδονία, όπως υπάρχουν και βήματα που πρέπει να γίνουν σε μνημεία κλπ που παραπέμπουν στον Μεγαλέξανδρο.

Ο Ζάεφ απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας για το κατά πόσο υπάρχει πρόοδος στα ιστορικά βιβλία. «Αυτή η διαδικασία προχωρά σύμφωνα με τη δυναμική που έχει η Μεικτή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Ακαδημαϊκών» δήλωσε στην «Αυγή». «Τα μέλη της έχουν συναντηθεί μέχρι τώρα έξι φορές, τέσσερις με φυσική παρουσία και δύο ψηφιακά. Το επόμενο διάστημα αναμένουμε την έβδομη συνάντηση. Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεών μας όπως ορίζονται στη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι σημαντικό να εστιάσουμε προς αυτή την κατεύθυνση με καλή θέληση και αποφασιστικότητα».


Γιατί αργεί η έγκριση των μνημονίων

Την επίσπευση των τριών μνημονίων που αποτελούν απόρροια της συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή, ζήτησε ο Ζάεφ με την θερμή στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο κ. Μητσοτάκης, που τηρεί και τιμά πλέον την προεκλογικά "προδοτική" Συμφωνία των Πρεσπών περιμένουμε να ενημερώσει τους πολίτες αν και πότε θα φέρει προς ψήφιση τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία προασπίζοντας τα εθνικά συμφέροντα, ή θα συνεχίσει να διασύρει τη χώρα υπό το φόβο ότι οι βουλευτές του θα τα καταψηφίσουν» ανέφερε σε ανακοίνωση του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος πάντως δεν θέτει κανένα θέμα ζητώντας και από την Βόρεια Μακεδονία να τηρήσει τη Συμφωνία, είναι ξεκάθαρο ότι επιχειρεί να αξιοποιήσει πολιτικά το θέμα της έγκρισης των τριών μνημονίων έχοντας στραμμένο το βλέμμα στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τους «σαμαρικούς» βουλευτές. Ποντάρει στο να δημιουργηθεί εσωκομματικό πρόβλημα στη ΝΔ θεωρώντας ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές είτε δεν θα εμφανιστούν στη Βουλή όταν έρθουν προς ψήφιση τα μνημόνια είτε θα τα καταψηφίσουν, όπως είναι το πιο πιθανό ενδεχόμενο για τον πρώην πρωθυπουργό που πλήρωσε μεγάλο προσωπικό πολιτικό κόστος παραμένοντας συνεπής στις απόψεις του.

Οι πληροφορίες του NEWPOST, τουλάχιστον μέχρι αυτήν τη στιγμή αναφέρουν ότι πέραν του κ. Σαμαρά δεν υπάρχουν βουλευτές οι οποίοι θα καταψήφιζαν τα μνημόνια συνεργασίας όχι γιατί άλλαξαν γνώμη και θεωρούν καλή την Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά γιατί πλέον έχει τα χαρακτηριστικά μιας διεθνούς συμφωνίας που δεν μπορεί να ακυρωθεί. Ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σημερινός πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 25 Ιανουαρίου 2019 είχε δηλώσει ότι η υπογραφή της χώρας είναι δεσμευτική γι’ αυτό και η ΝΔ έδωσε αγώνα πριν μπει η υπογραφή και ψηφίσει η Βουλή. «Η συμφωνία έγινε, δεν αλλάζει, πάμε παρακάτω» δήλωσε κορυφαία κυβερνητική πηγή στο NEWPOST, βάζοντας φρένο στις συζητήσεις περί δυνατότητας ακύρωσης της συμφωνίας.


Το παρασκήνιο

Όσον αφορά στα τρία μνημόνια συνεργασίας αυτά αφορούν: την ίδρυση συντονιστικής επιτροπής για οικονομική συνεργασία, την εναέρια αστυνόμευση του FIR της Βόρειας Μακεδονίας από ελληνικές αεροπορικές δυνάμεις και μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών με την Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βόρειας Μακεδονίας για επιτάχυνση της ενταξιακής πορείας της. Στην ουσία, η Ελλάδα δίνει τεχνογνωσία για το πως θα προετοιμαστεί καλύτερα η γειτονική χώρα στα ενταξιακά της βήματα. Ανάλογο μνημόνιο έχει υπόγραψε και με τις άλλες υπό ένταξη βαλκανικές χώρες.

Μπίζνες

Το κλίμα στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ζάεφ περιγράφεται ως πολύ θερμό. Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας περιέγραψε μάλιστα ότι πρόσφατα, κατά τη διάρκεια του εορτασμού της πρώτης επετείου της Βόρειας Μακεδονίας ως μέλους του ΝΑΤΟ, «είχαμε ελληνικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από τη χώρα μας, να περιπολούν τον ουρανό πάνω από τη Βόρεια Μακεδονία και ήταν ένας τόσο όμορφος τρόπος να εκφράσουμε τις στενές μας σχέσεις». Στο οικονομικό Φόρουμ των Δελφών αναφέρθηκε και στο ενδιαφέρον που έδειξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τις ανάγκες της γειτονικής χώρας στην διαχείριση της πανδημίας και ευχαρίστησε την Ελλάδα για την βοήθεια σε ιατρικό υλικό που της έστειλε για τον COVID 19.

Το θέμα που κυριάρχησε στην συνάντηση ήταν η οικονομική συνεργασία. Ο Ζάεφ παίζει έναν ρόλο πρωθυπουργού – μάνατζερ προτάσσοντας τις συμφωνίες που θα βοηθήσουν πέρα από τις διμερείς σχέσεις και την ανάπτυξη στη χώρα του. «Η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας πηγαίνει πολύ καλά» δήλωσε. «Πρόσφατα υπογράψαμε μνημόνιο συμφωνίας για να επενδύσουμε από κοινού στο εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, κάναμε βήματα στη διασύνδεση που θα συνδέει το φυσικό αέριο με την Ελλάδα. Οι επαφές μεταξύ των εμπορικών μας επιμελητηρίων και εταιρειών από τις δύο πλευρές έχουν εντατικοποιηθεί. Το ίδιο ισχύει και για τα θέματα ασφάλειας που αφορούν τις δύο χώρες και την περιοχή». 

Αναφέρθηκε αναλυτικά και σε συζητήσεις που γίνονται σε προχωρημένο σχέδιο με μεγάλους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους σε διάφορους τομείς και κυρίως την ενέργεια.