14 Μαΐ 2021

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ελπίζει για όσα γίνονται στις ΗΠΑ και ανησυχεί για την Ευρώπη


Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Δείγματα σύγχρονων απαντήσεων πέρα από τον Ατλαντικό «βλέπει» ο Αλέξης Τσίπρας, την ίδια στιγμή που είναι ανήσυχος, για την συντηρητική ματιά με την οποία αντιμετωπίζει τις σύγχρονες προκλήσεις η Ευρώπη, ιδίως όταν στην Ελλάδα υπάρχει μια κυβέρνηση, που κινείται «με τους όρους του χθές», όπως αυτή του...

Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτή ήταν μία από τις βασικές επισημάνσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την διάρκεια της συνέντευξής του στο Φόρουμ των Δελφών

Ο Αλέξης Τσίπρας, ήδη από την αρθρογραφία του προ ημερών στην εφημερίδα «Καθημερινή» εμφανίστηκε να βλέπει πολύ θετικά τα σημάδια που έχει δώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ. Εκτίμησε πως είναι αποφασισμένος να δώσει απαντήσεις στο ζήτημα των ανισοτήτων και πως συζητά «στο έδαφος της κοινής λογικής». Στην συνέντευξή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ήταν πολύ πιο εμφατικός σε αυτή του την εκτίμηση. Αντιπαρέβαλε μάλιστα την πολιτική Μπάϊντεν με τις κυρίαρχες πολιτικές επιλογές στην Ευρωπαϊκή Ένωση θεωρώντας πως δεν αντιλαμβάνονται τις νέες αναγκαιότητες της σύγχρονη – μετα Covid – εποχή.

Τέλος στο νεοφιλελεύθερο υπόδειγμα

Αναφερόμενος στην στάση το Αμερικανού προέδρου ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι «βάζει τέλος σε έναν περίπου 40ετή κύκλο οικονομικού υποδείγματος: του νεοφιλελεύθερου υποδείγματος. Και είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό να γίνεται από έναν μετριοπαθή Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή της ισχυρότερης οικονομίας του δυτικού κόσμου. Γι’ αυτό και θεωρώ πως αξίζει τον κόπο να ρίξουμε το βάρος και τη σκέψη μας σε αυτά που συμβαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.».

Επισήμανε πως ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου αμφισβητεί «το κυρίαρχο υπόδειγμα της απρόσκοπτης λειτουργίας των αγορών που δεν θα αυτορρυθμίζονται, το κυρίαρχο υπόδειγμα των trickle down economics που ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι ήταν αποτυχημένα. Το κυρίαρχο υπόδειγμα, δηλαδή της διαρκής αναπαραγωγής του καπιταλισμού μέσα από κρίσεις που θα διευρύνουν μεν τις ανισότητες, αλλά θα δίνουν τη δυνατότητα διεύρυνσης των κερδών μιας ελίτ, το οποίο θα μας οδηγήσει στην ευημερία. Αυτό το υπόδειγμα κλείνει, αποτυγχάνει και αρχίζουμε να σκεφτόμαστε αλλιώς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι στην ίδια κατηγορία βρίσκονται οι απόψεις του Τζό Μπάϊντεν για την πανδημία. Επισήμανε χαρακτηριστικά πως «θεωρώ ότι ο Μπάιντεν συλλαμβάνει αυτό που λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ασφαλής πουθενά, αν όλοι δεν είμαστε ασφαλείς παντού. Διότι δεν υπάρχουν σύνορα. Και ο ιός χτυπά και φτωχούς και πλούσιους. Η ινδική μετάλλαξη έχει έρθει και θα έρθει πολύ πιο γρήγορα από όσο μπορούμε να φανταστούμε». Στον αντίποδα ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε πολύ διστακτικός για τις αντιλήψεις που κυριαρχούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως δήλωσε «στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να μην έχουν συλλάβει οι ηγέτιδες δυνάμεις, η πολιτική ηγεσία, ότι η πανδημία είναι μια ιστορική τομή και μας κάνει να σκεφτόμαστε διαφορετικά». Συνέχισε λέγοντας ότι «αυτό δεν μπορεί να το συλλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολουθεί το business plan και τα συμφέροντα τεσσάρων μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών, αντιλαμβανόμαστε ότι προτάσσει τους νόμους του κέρδους που αφορούν τον κόσμο που είχαμε χθες έναντι της ασφάλειας, της υγειονομικής ασφάλειας μισού δισεκατομμυρίου πολιτών και 27 κρατών-μελών. Αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα. Και εκεί νομίζω ότι θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η νέα ιστορική συνθήκη θα αναγκάσει αργά ή γρήγορα και τις πολιτικές δυνάμεις τις ηγέτιδες – εντός εισαγωγικών – της Ευρώπης να σκεφτούν διαφορετικά». Με αφορμή των θέμα της άρσης προστασίας των πατεντών για τα εμβόλια ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε πως « η Ευρωπαϊκή ηγεσία συνεχίζει να σκέφτεται με τους όρους του κόσμου του χθες. Όπως σκέφτεται και στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης, γι’ αυτό και αντιμετώπισε με χλευασμό την πρόταση για μια πρωτοβουλία. Όχι ότι θα έλυνε το πρόβλημα η Ελλάδα, αλλά ήταν μια πρωτοβουλία διεθνής για το ζήτημα των πατεντών».

Κάποια στιγμή θα τελειώσουν τα μέτρα στήριξης

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για το γεγονός ότι σε αυτή την Ευρώπη η Ελλάδα έχει μια κυβέρνηση όπως αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επισήμανε ότι τον ανησυχεί «το γεγονός ότι κάποια από τα μέτρα, το σύνολο των εκτάκτων μέτρων στήριξης το 2022 αναμένεται να αποσυρθεί. Αλλά και τα έκτακτα μέτρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αποσυρθούν το Μάρτιο του 2022, πράγμα που σημαίνει ότι κι εκεί θα υπάρξουν ενδεχομένως –αν δεν αλλάξει συνολικά η αρχιτεκτονική της οικονομικής πολιτικής στην Ευρώπη, το πλαίσιο δηλαδή της Ευρωζώνης- και εκεί ενδεχομένως να υπάρξουν ξανά πιέσεις από τις αγορές, δηλαδή αύξηση των επιτοκίων. Το οποίο όμως δεν θα είναι καθοριστικό, στον βαθμό που δεν έχουμε μεγάλες αποπληρωμές για τα επόμενα δέκα χρόνια. Ωστόσο, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι ο μεγαλύτερος μου φόβος έγκειται στην ιδεοληπτική στάση που κρατά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη όχι μόνο στα ζητήματα της οικονομίας, αλλά και στα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής».


news247.gr