21 Σεπ 2011
Η τρόικα έρχεται ξανά στην Αθήνα μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία στη χθεσινή δεύτερη τηλεδιάσκεψη
Σε κατ' αρχήν συμφωνία με την τρόικα, η οποία επιστρέφει στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, κατέληξε χθες η διαπραγμάτευση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου...
και των επικεφαλής της τρόικας. Ετσι ανοίγει πλην απρόοπτου ο δρόμος
για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ έναντι σκληρών μέτρων.
«Υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος», αναφέρεται σε χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ενώ το ίδιο σχόλιο έκαναν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Οπως αποκάλυψε η ανακοίνωση του υπουργείου, υπό συζήτηση είναι όχι μόνο τα πρόσθετα μέτρα του προϋπολογισμού του 2011 και η προετοιμασία του 2012, αλλά και τα μέτρα του 2013 και 2014, τα οποία δεν είχαν εξειδικευθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Είναι προφανές ότι η τρόικα θέλει να εξασφαλίσει από τώρα δεσμεύσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση την επόμενη τριετία.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι στο εξής η έμφαση θα δοθεί στις περικοπές των δαπανών, δηλαδή μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και εφάπαξ όπως επίσης και σε απολύσεις στο Δημόσιο, δεν έχουν εγκαταλειφθεί και τα εισπρακτικά μέτρα. Ετσι, στο υπό συζήτηση πακέτο πρωταγωνιστούν η δραστική μείωση του αφορολόγητου από τις 8.000 ευρώ σήμερα στις 4.000-5.000, καθώς και η παράταση του τέλους ακίνητης περιουσίας που θα πληρώνεται μέσω ΔΕΗ ως και το 2014 αντί του 2012.
Σήμερα ο κ. Βενιζέλος θα ενημερώσει την Κυβερνητική Επιτροπή για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και για τα σημαντικότερα και πιο επίμαχα μέτρα που συζητούνται. Το Σαββατοκύριακο, με την ευκαιρία της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα μεταβεί στη Ουάσιγκτον όπου και θα συνεχισθούν οι συνομιλίες με την τρόικα. Στην Ουάσιγκτον θα βρίσκεται το Σαββατοκύριακο η οικονομική ηγεσία της Ευρώπης και φυσικά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.
Εν τω μεταξύ στην Αθήνα θα συνεχιστεί η επεξεργασία των στοιχείων από τις τεχνικές ομάδες τις επόμενες ημέρες. Στη χθεσινοβραδινή συζήτηση, η οποία ξεκίνησε στις 9.10 και ολοκληρώθηκε στις 11 το βράδυ συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς.
Οπως αναφέρθηκε από πηγή του υπουργείου Οικονομικών, το πρόγραμμα που διαμορφώνεται είναι «εμπροσθοβαρές». Αυτό σημαίνει ότι τα σκληρά και δύσκολα μέτρα, όπως οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών, θα γίνουν «εδώ και τώρα», καθώς η τρόικα θέλει να δει άμεσα αποτελέσματα. Σ' αυτό το πνεύμα άλλωστε μίλησε προχθές και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Αθήνα Μπομπ Τράα.
Τα ανταλλάγματα
Σύμφωνα με πληροφορίες τα σημαντικότερα από τα μέτρα που τέθηκαν στη χθεσινή και την προχθεσινή συζήτηση και στα οποία φαίνεται πώς υπήρξε κατ' αρχήν συμφωνία περιλαμβάνουν:
ΜΙΣΘΟΙ Αμεση ψήφιση του ενιαίου μισθολογίου, με δραστικές περικοπές στους μισθούς και χωρίς «προσωπικές διαφορές». Οι μειώσεις μισθών υπολογίζεται ότι θα φτάσουν στο 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις και στο 50% για υψηλόμισθους υπαλλήλους.
ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ Περικοπές στις συντάξεις, με έμφαση στις υψηλές, στις οποίες θα μπει πλαφόν, αλλά και στο εφάπαξ.
ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Εφεδρεία και απολύσεις σε μια σειρά από οργανισμούς. Υπολογίζεται ότι στην πρώτη λίστα της εφεδρείας θα συμμετάσχουν 20.000 εργαζόμενοι.
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ Νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου στο πλαίσιο της φορολογικής αναδιάρθρωσης. Οι εισηγήσεις που εξετάζονται αφορούν τη μείωση στις 4.000 -5.000 ευρώ, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπλέον φόρο για όλους τους φορολογούμενους, ίσως και 400 ευρώ, ανάλογα με τον συντελεστή που θα επιβληθεί.
ΑΚΙΝΗΤΑ Επέκταση ώς και το 2014 του μέτρου του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Παρ' ότι αμφισβητήθηκε η αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού, αποφασίσθηκε τελικά να επιβληθεί και μάλιστα σε μακροχρόνια βάση, καθώς σίγουρα εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση των εσόδων.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ Επιτάχυνση της εξομοίωσης του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται να γίνει σταδιακά.