21 Σεπ 2011
Ανοιγοκλείνουν τα πανεπιστήμια
Το κίνημα για ανοικτά πανεπιστήμια άρχισε από χθες να κερδίζει έδαφος στα αμφιθέατρα, καθώς οι φοιτητές σε πολλές σχολές πανεπιστημίων και ΤΕΙ αποφάσισαν να σταματήσουν τις καταλήψεις και να επιστρέψουν στην Εξεταστική.
Ωστόσο σε άλλα ιδρύματα αποφασίστηκε συνέχιση...
των καταλήψεων μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται πλέον η εικόνα με ιδρύματα δύο ταχυτήτων, καθώς όσα άνοιξαν θα συνεχίσουν κανονικά εξεταστική και εξάμηνο και όσα συνεχίζουν χάνουν την Εξεταστική και διακινδυνεύουν το εξάμηνο.
Οι συνελεύσεις των φοιτητών στο Πάντειο, στο ΤΕΙ Πειραιά, σε ορισμένα από τα τμήματα του ΤΕΙ Αθήνας και σε σχολές όπως οι Πολιτικοί Μηχανικοί ΕΜΠ, οι Νομικές ΑΠΘ και Δημοκριτείου, διάφορες σχολές στο Ηράκλειο, στον Εβρο, στον Βόλο, στο Αιγαίο, στην Πελοπόννησο, στο Βιολογικό Αθήνας, αποφάσισαν, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις στις περισσότερες περιπτώσεις, να σταματήσουν τις καταλήψεις. Υπέρ των ανοικτών πανεπιστημίων ψήφισαν οι περισσότεροι ανεξάρτητοι φοιτητές αλλά και η παράταξη της ΔΑΠ που σταμάτησε πλέον να «κλείνει το μάτι» στις καταλήψεις.
Αντίθετα, στις υπόλοιπες σχολές του Πολυτεχνείου, στην Πληροφορική, στο τμήμα ΜΜΕ της Αθήνας και αλλού, η πλειοψηφία των φοιτητών αποφάσισε συνέχιση των καταλήψεων μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου. Και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο (πρώην ΑΣΟΕΕ), όμως, όπου γεννήθηκε το «κίνημα των αγανακτισμένων με τις καταλήψεις φοιτητών», η ψηφοφορία έληξε με 920 ψήφους υπέρ της κατάληψης και 828 κατά.
Κατά τη διά χειρός ψηφοφορία, παρά την αρχική εντολή να παραμείνουν κλειστές οι πόρτες - ώστε να διασφαλιστεί το αποτέλεσμα - φοιτητές συνέχιζαν να μπαίνουν, να βγαίνουν και να μετακινούνται μέσα στην αίθουσα. Από την έδρα, εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων μετρούσαν «με το μάτι» ανά τεταρτημόριο του αμφιθεάτρου, αναγράφοντας τις ψήφους με κιμωλία στον πίνακα πίσω τους, ενώ κανείς δεν ζητούσε επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας. Φοιτητές καταγγέλλουν την παρουσία φοιτητών άλλων σχολών. «Η παρουσία των ανεξάρτητων φοιτητών ήταν αισθητή, αλλά όχι αρκετή για να ανατρέψει την κατάσταση. Το αποτέλεσμα έμοιαζε από την αρχή της συνέλευσης αποφασισμένο», λέει στα «ΝΕΑ» τελειόφοιτος φοιτητής του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης. Εξηγεί πως επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, ιδιαίτερα μετά τις απειλές εναντίον ανεξάρτητου φοιτητή μετά το τέλος της συνέλευσης της περασμένης Τρίτης. «Οπως στην προηγούμενη συνέλευση έτσι και σήμερα αποφασίστηκε να ψηφίσουμε μόνο υπέρ ή κατά της κατάληψης και όχι κάποιο συγκεκριμένο πλαίσιο. Ηταν μια ακόμα ευκαιρία για τις παρατάξεις να συνασπιστούν, συγκεντρώνοντας την πλειοψηφία», συμπληρώνει.
Σήμερα οι συνελεύσεις συνεχίζονται στα υπόλοιπα ιδρύματα, μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπου αναμένεται έντονη αντιπαράθεση. Χθες πάντως οι καταλήψεις υποχώρησαν σε περίπου 200 τμήματα και σχολές σε όλη τη χώρα.
Αξιοσημείωτη είναι η περίπτωση του Παντείου, από το οποίο είχαν ξεκινήσει οι καταλήψεις στα τέλη του Αυγούστου. Χθες υπερψηφίστηκε η πρόταση να σταματήσει η κατάληψη από την πλειοψηφία των φοιτητών, όμως σήμερα οι καθηγητές του ιδρύματος έχουν κηρύξει απεργία. Πολλοί καθηγητές στο Πάντειο και σε άλλα πανεπιστήμια επιχειρούν να μπλοκάρουν μια από τις πρώτες πράξεις εφαρμογής του νέου νόμου, που προβλέπει τη συγκρότηση επιτροπών οι οποίες θα μεριμνήσουν για την εκλογή εσωτερικών μελών στα Συμβούλια Διοίκησης των ιδρυμάτων.
Αναμένεται ότι σε αρκετά πανεπιστήμια οι διοικήσεις τους δεν θα προχωρήσουν στη διαδικασία αυτή εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον νέο νόμο.
Ωστόσο η αντίσταση αυτή έχει περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, καθώς ο νόμος προβλέπει ότι σε τέτοια περίπτωση η αναγκαία διαπιστωτική πράξη μπορεί να εκδοθεί κεντρικά, από το υπουργείο Παιδείας.
Τα nea on line