11 Ιουλ 2011

Εκτακτη σύσκεψη και Eurogroup για Ελλάδα


Άλλη μια εβδομάδα γεμάτη… καρδιοχτύπι για τη διάσωση της Ελλάδας αρχίζει και όλα τα βλέμματα πέφτουν στο αυριανό συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο. Η διαδικασία αναζήτησης κι άλλων ιδιωτών επενδυτών έχει βραχυκυκλώσει....


Ομως, αντίθετα, η προοπτική αναζήτησης τρόπων ώστε να μειωθεί το σύνολο του υπέρογκου ελληνικού χρέους, αντί να αναζητούνται βραχυπρόθεσμα ημίτρα, δείχνει να μπαίνει και πάλι στο τραπέζι, όπως γράφει η Wall Street Journal, επικαλούμενη καλά ενημερωμένες ευρωπαϊκές πηγές.

Σύσκεψη υπό τον Ρομπάι

Ωστόσο, η κρισιμότητα του Eurogroup υπογραμμίζεται από το γεγονός ότι ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, συγκάλεσε για νωρίς αύριο το πρωί, πριν την συνεδρίαση των 17 υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, σύσκεψη, στην οποία έχουν προσκληθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα είναι η εμπλοκή που παρατηρείται σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς και οι αυξανόμενες ανησυχίες για το χρέος στην Ιταλία.
Σύσκεψη με τους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Eurogroup και της Κομισιόν, συγκάλεσε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, με θέμα την ελληνική κρίση χρέους.
Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου της ΕΕ, σε μια εμφανή προσπάθεια αποδραματοποίησης των εξελίξεων, "δεν πρόκειται για έκτακτη σύσκεψη, αλλά για μια συνάντηση με στόχο "των συντονισμό των θέσεων για το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας", πριν συναντηθούν αργότερα μέσα στην ίδια ημέρα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας, αλλά και τα αποτελέσματα των "τεστ αντοχής" των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα δημοσιοποιηθούν την ερχόμενη Παρασκευή 15 Ιουλίου.

"Ονειρο θερινής νυκτός"

Θα ήταν πολύ ωραίο για είναι αληθινό. Οι 17 υπουργοί της ζώνης του ευρώ πολύ θα ήθελαν να συνεδρίαζαν αύριο, τελευταία φορά πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, και να κατέληγαν στο σχήμα ενός νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.


Όλοι θα χαίρονταν, πρώτα από όλους η ελληνική κυβέρνηση και στη συνέχεια οι άλλες υπερχρεωμένες χώρες που αναγκάζονται να καταβάλουν υπέρογκα επιτόκια για ομόλογα μεγάλης διάρκειας. Όμως τα πράγματα δεν θα έρθουν έτσι.

Η Ευρώπη γνωρίζει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει του χρόνου στην αγορά και άρα κρέμεται στην κυριολεξία από τον οικονομικό ορό των δανειστών της, από την άλλη δεν υπάρχει προθυμία συμμετοχής ιδιωτών επενδυτών στο υπό διαμόρφωση νέο πακέτο ύψους 110 δισ. ευρώ.


Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Ελεύθερων Δημοκρατών, Ράινερ Μπρύντερλε, κάλεσε τους ιδιώτες επενδυτές στη Γερμανία να συμμετάσχουν με περισσότερα χρήματα από τα 3,2 δισ. ευρώ που έχουν προσφέρει μέχρι σήμερα.

"Περισσότερα είναι καλύτερα" δήλωσε στην εφημερίδα Stuttgarter Nachrichten. Παράλληλα δεν παρέλειψε να καταλογίσει "τεράστια λάθη" στους οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας ζητώντας να σπάσει η Ε.Ε. τα δεσμά της από τον αμερικανικό μονοπώλιο και να συστήσει ευρωπαϊκό οίκο.

Καλοκαίρι "ελληνικού δράματος"

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των εργασιών του συμβουλίου η ένταση κορυφώνεται με τις προσδοκίες να γκρεμίζονται. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατεβαίνουν όλες τα σχέδια επιμήκυνσης του χρέους, παλιά και καινούργια, αλλά και συνδυασμοί αυτών, με την προσφορά των ιδιωτών να μη ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ με αρχικό πλαφόν τα 30 δισ. ευρώ.

Η Ε.Ε. δεν έχει συμφωνήσει ούτε σε ένα πρωτόλειο πλαίσιο, που θα αποτελούσε και τη βάση της συζήτησης. Οι ζυμώσεις θα συνεχιστούν αναγκαστικά μέσα στο καλοκαίρι, καλοκαίρι ελληνικού δράματος, όπως το αποκαλούν οι σχολιαστές.

Στο γαλλικό ραδιόφωνο Europe 1, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, το είπε ξεκάθαρα:

"Περάσαμε το στάδιο χορήγησης της 5ης δόσης και τις επόμενες εβδομάδες θα αρχίσουμε διάλογο για το επόμενο σχέδιο στήριξης της Ελλάδας".

Στο ερώτημα του δημοσιογράφου, πότε θα είναι έτοιμο, ο Μπαρουάν απάντησε: "Πιθανότατα το Σεπτέμβριο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο".

Άρα, τα "μπάνια" των 17 υπουργών Οικονομικών θα γίνουν με το σταγονόμετρο φέτος. Ήδη, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα κάνει σπαστές διακοπές, όπως άφησε να εννοηθεί πηγή του υπουργείου του, ο δε γάλλος ομόλογός του, Φρανσουά Μπαρουάν, προτίθεται να ακολουθήσει την προτροπή του προϊσταμένου του προέδρου Σαρκοζί.

"Οι πολιτικοί", είπε, "δεν κάνουν διακοπές, απλά αναπαύονται".

Παρότι το Eurogroup συνεδριάζει αύριο για το νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας, μια συμφωνία πιθανότατα δεν πρόκειται να προκύψει πριν από το φθινόπωρο, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Αντερς Μποργκ, μεταδίδει το Bloomberg.

Οποιαδήποτε προσπάθεια άντλησης βοήθειας για την Ελλάδα από τις τράπζες, τις ασφαλιστικές και άλλους ιδιώτες επενδυτές, θα πρέπει να κριθεί από το πώς μπορεί να βελτιώσει την βιωσιμότητα του χρέους της Ελλάδας πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι η ευρωζώνη πρέπει πλέον να αναζητήσει τρόπους μείωσης του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους της.

"Εφόσον οι Ελληνες παράγουν τώρα αποτελέσματα και εάν μπορούν να επιμείνουν σε αυτό το σχέδιο και να συνεχίσουν να λειτουργούν με τρόπο που χτίζει αξιοπιστία, αυτό αλλάζει την ισορροπία της συζήτησης" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μποργκ, τονίζοντας:

Οι Ελληνες "έχουν ένα πολύ, πάρα πολύ υψηλό επίπεδο χρέους, οπότε εάν θέλουμε να τους δούμε να επιστρέφουν στις αγορές, πρέπει να κάνουμε κάτι για την εξυπηρέτηση του χρέους τους" και πρόσθεσε ότι η μείωση των επιτοκίων και των εγγυήσεων συγκαταλέγονται ανάμεσα στις εναλλακτικές που πρέπει να εξεταστούν.

Πηγές: Deutsche Welle, Reuters, Bloomberg, Wall Street Journal