11 Ιουλ 2011

Ελλάδα: Από τη Σκύλα στη Χαρυβδη


Απαισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίζεται ο καθηγητής οικονομικών του George Mason University της Ουάσιγκτον, Tyler Cowen σε άρθρο του που δημοσιεύεται στους Κυριακάτικους, New York Times.

Ο Cowen εκτιμά ότι, προκειμένου να...
ξεπεραστεί η τρέχουσα κρίση στην Ελλάδα και να αποφευχθεί η εξάπλωσή της παγκοσμίως, απαιτούνται μεγάλες θυσίες τόσο από τον ελληνικό λαό όσο και από τους λαούς του πλούσιου ευρωπαϊκού βορά.
Την ίδια ώρα, πάντως αμφισβητεί την προθυμία και των δύο πλευρών να κάνουν τις θυσίες αυτές.

Σύμφωνα με την ανάλυση του Tyler Cowen, η Ευρωζώνη θα ήταν σε θέση να αντέξει μια λύση για την Ελλάδα υπό τη μορφή βοήθειας – και όχι δανείου.
Σημειώνει, ωστόσο, κάτι τέτοιο αφενός προσκρούει στο λαϊκό αίσθημα σε χώρες όπως η Γερμανία, ενώ δεν αντιμετωπίζει δομικά προβλήματα στο εσωτερικό της Ελλάδας, δηλαδή την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό δεν αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι σε ποσοστό 30%, το ελληνικό χρέος το κατέχουν ελληνικές πηγές, δηλαδή ελληνικές τράπεζες και η κυβέρνηση.

Προσθέτει δε, ότι η λύση της μεταφοράς χρηματικών πόρων από πλουσιότερες ευρωπαϊκές χώρες στην Ελλάδα μέσω της ΕΚΤ, προσκρούει στους αυστηρούς κανόνες της τράπεζας, δηλαδή στην απαγορευτική των οικονομικών ενισχύσεων πολιτική και στο στόχο της νομισματικής σταθερότητας της Ευρωζώνης.

Ο αρθρογράφος διατυπώνει δύο σενάρια - ένα αισιόδοξο κι ένα απαισιόδοξο - για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικονομίας, τα οποία όμως είναι σχεδόν εξίσου δυσοίωνα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η ελληνική χρεοκοπία θα επέλθει όταν θα έχει μπει μια τάξη στις οικονομίες των υπόλοιπων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οπότε ο αντίκτυπος για την παγκόσμια οικονομία θα είναι μικρότερος.
Σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο, η λαϊκή αντίδραση, είτε στην Ελλάδα είτε στον ευρωπαϊκό βορά, θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις και σε παγκόσμια οικονομική κρίση.

ΠΗΓΗ: tvxs.gr