11 Ιουλ 2011

Π.Μπεγλίτης :" Τα στρατηγικά συμφέροντα της Ελλάδος δεν μπορούν να εγκλωβιστούν σε μια αντίληψη λογιστικής προσέγγισης "


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Π. Μπεγλίτης, σε ομιλία – παρέμβασή του στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής με αφορμή τη συζήτηση επί της κυρωτικής διαδικασίας μιας Τεχνικής Διευθέτησης, ενός Πρωτοκόλλου και δύο Μνημονίων, παρουσίασε...

το γενικό πλαίσιο της εθνικής αμυντικής πολιτικής, όπως αυτό διαμορφώνεται μέσα από τη σύναψη διεθνών συμφωνιών, της συμμετοχής της χώρας στους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς ασφάλειας και άμυνας, καθώς και σε επίπεδο σύναψης διμερών συμφωνιών.

Όπως σχετικά επεσήμανε ο κ. Π. Μπεγλίτης, κάθε συμφωνία που συνάπτει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας οφείλει να σέβεται ορισμένες βασικές, θεμελιώδεις αρχές αλλά και να καλύπτει συγκεκριμένα κριτήρια. Σε αυτό το πλαίσιο, όλες οι συμφωνίες που προωθούνται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας:

- Διασφαλίζουν πλήρως τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
-Στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα σέβεται και τηρεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Η τήρηση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, θα πρέπει όμως να γίνει αντιληπτή στο ευρύτερο δυνατό πλαίσιο διάρθρωσης των συνεργασιών, στο βαθμό που «η χώρα υπερασπίζεται αποδοτικότερα και καλύτερα τα εθνικά της συμφέροντα, μέσα από την ενεργό δυναμική συμμετοχή και παρουσία της στους Διεθνείς και Περιφερειακούς Πολιτικούς και Αμυντικούς Οργανισμούς».
- Εδραιώνονται στην αρχή της αμοιβαιότητας, όπως αυτή ορίζεται από το Διεθνές Δίκαιο.
- Συντάσσονται πλήρως και βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με την εθνική συνταγματική έννομη τάξη. «Πάντα αυτές οι υποχρεώσεις αναλαμβάνονται υπό τον έλεγχο και τον απόλυτο σεβασμό της συνταγματικής έννομης τάξης. Το λέω αυτό», συνέχισε ο Υπουργός, «για να απαντήσω στην ενδεχόμενη ένσταση, ότι δια των συμφωνιών και των συμβάσεων αυτών, έχουμε περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας ή έχουμε μείωση των δυνατοτήτων ως κυρίαρχο κράτος να ασκήσουμε ή να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα».
 

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, στη συνέχεια, ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή της χώρας μας στις πολυεθνικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αποτιμηθεί με όρους της υπεράσπισης των μακροπρόθεσμων εθνικών συμφερόντων της Ελλάδος, με την ευρύτερη δυνατή έννοια του όρου, και όχι υπό το πρίσμα κάποιων βραχυπρόθεσμων ωφελημάτων που παραπέμπουν σε μια λογιστική αντίληψη της εθνικής πολιτικής. Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε σχετική αναφορά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη οι οποίες ανέδειξαν, για μια ακόμα φορά, τον κεντρικό γεωστρατηγικό ρόλο που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η χώρα στο πλαίσιο της Β/ Ατλαντικής Συμμαχίας αλλά και σε αυτό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Ο κ. Π. Μπεγλίτης ανέφερε ότι «…εκεί που πραγματικά συνδιαμορφώνονται τα ευρύτερα συμφέροντα της συμμαχίας και τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν άμεσα ή έμμεσα τα συμφέροντα της χώρας, εκεί είμαστε δυναμικά παρόντες με το καλύτερο ποιοτικό προσωπικό που διαθέτουν οι Ένοπλες Δυνάμεις». Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός δήλωσε ότι στο πλαίσιο προώθησης μιας αποτελεσματικότερης λειτουργίας του Υπουργείου και μιας αποδοτικότερης χρήσης των σχετικών δαπανών, υπήρξαν μειώσεις του προσωπικού στο εξωτερικό αλλά και κλείσιμο κάποιων αντίστοιχων γραφείων. Ο Υπουργός όμως, διαβεβαίωσε την Επιτροπή ότι οι συγκεκριμένες ανακατατάξεις δεν εξασθενούν σε καμιά περίπτωση τα εθνικά συμφέροντα της χώρας, με την έννοια ότι αποσύρθηκε μόνο το υπερβάλλον προσωπικό που δεν εξυπηρετούσε ούτε τις επιχειρησιακές ανάγκες ούτε τη στρατιωτική – αμυντική διπλωματία της Ελλάδος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Η δημοσιονομική συγκυρία είναι η αφορμή. Ακόμα και αν δεν υπήρχε, αυτή η μεταρρυθμιστική τομή θα έπρεπε να γίνει».

    Τέλος, ο Υπουργός ανέφερε ότι η χώρας μας προχωρά στην ανάπτυξη και την εμβάθυνση των στρατιωτικών, στρατηγικών, αμυντικών, τεχνολογικών και βιομηχανικών σχέσεων της με το Ισραήλ. Η εθνική αυτή στρατηγική επιλογή,  τόνισε κατηγορηματικά ο κ. Μπεγλίτης «δεν θα επηρεάσει στο παραμικρό την ανάπτυξη και την εμβάθυνση των ιστορικών μας σχέσεων με τον αραβικό κόσμο, την ανάπτυξη και την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων μας με την Τουρκία». Με αφορμή την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων συνεργασίας της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο, μια περιοχή που διαμορφώνονται ασταθείς γεωπολιτικές ισορροπίες, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σκιαγράφησε το πολιτικό πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής στον αμυντικό και διπλωματικό τομέα: «Στην εξωτερική μας πολιτική και στην πολιτική της εθνικής άμυνας της χώρας δεν λειτουργούμε με αντανακλαστικό τρόπο. Πιστεύουμε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων με όλους τους ενεργούς παράγοντες της ευρύτερης περιοχής θα προσφέρει στην ειρήνη στη σταθερότητα και στην ασφάλεια της περιοχής μας. Αυτοί είναι οι ευρύτεροι στρατηγικοί μας στόχοι. Δηλαδή ειρήνη, ασφάλεια, και σταθερότητα στην περιοχή μας, γιατί μέσα από την υλοποίηση αυτών των τριών στόχων, η Ελλάδα μπορεί να αναπτύξει, και όχι μόνο να υπερασπιστεί, τα εθνικά της συμφέροντα και τις πολιτικές της, σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη και ευαίσθητη».
Ο κ. Π. Μπεγλίτης διαβεβαίωσε τους βουλευτές, ότι στις βασικές επιδιώξεις του είναι να εντατικοποιηθεί ο διάλογος, η ενημέρωση αλλά και ο έλεγχος των πεπραγμένων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο πλαίσιο των εργασιών των δύο σχετικών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, ενώ, παράλληλα τους κάλεσε να μη διστάσουν να αναζητήσουν όποια βοήθεια, έγγραφο ή πληροφόρηση θελήσουν από το Υπουργείο.