26 Ιουλ 2011

Το γ' πακέτο


Του Δημήτρη Κοντογιάννη
Αναφέραμε χθες, ότι ήταν θετικό, που το β' πακέτο διάσωσης της Ελλάδας δεν περιλαμβάνει έσοδα ύψους 30 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, όπως ήθελε το αρχικό πλάνο που κυκλοφορούσε.
Ομως, λογαριάζαμε χωρίς τον ξενοδόχο, που στην προκειμένη περίπτωση είναι...
οι υπολογισμοί του ΔΝΤ.

Πράγματι, το β' πακέτο χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας μέχρι τα μέσα του 2014 δεν περιλαμβάνει έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.
Από το συνολικό ποσό των 159 δισ. ευρώ του β' πακέτου, τα 50 δισ. εκτιμάται ότι θα προέλθουν από τη συμμετοχή των ιδιωτών και τα υπόλοιπα 109 δισ. ευρώ από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό (EFSF) και το ΔΝΤ, εκ των οποίων 20 δισ. ευρώ επιπλέον θα διατεθούν για ενδεχόμενη ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζών μέσω του υφιστάμενου ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Οπως, όμως, επισήμανε στέλεχος ξένου οίκου στη στήλη, το συνολικό ύψος του β' πακέτου βασίζεται στον υπολογισμό του ΔΝΤ, ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας μέχρι τα μέσα του 2014, είναι γύρω στα 104 δισ. ευρώ περίπου.
Ο συγκεκριμένος υπολογισμός βασίζεται στην εκτίμηση, ότι η χώρα θα εισπράξει 30 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις.

Κοινώς, μπορεί μεν το β' πακέτο να μην έχει ενσωματώσει έσοδα από τις πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, αλλά το ύψος του βασίζεται στην υπόθεση του ΔΝΤ, ότι η Ελλάδα θα μαζέψει 30 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις μέχρι τα μέσα του 2014.

Προτρέξαμε λοιπόν χθες, όταν μιλούσαμε για διόρθωση του λάθους περί είσπραξης 30 δισ. ευρώ στο αρχικό χρηματοδοτικό πλάνο, που συζητούνταν για τη χώρα στους κόλπους της Ε.Ε.
Το λάθος υφίσταται, κατά την άποψή μας, στο ότι τα συγκεκριμένα έσοδα δεν έχουν περιληφθεί στο β' πακέτο, αλλά έχουν μπει από την πίσω πόρτα.

Ως εκ τούτου θα συμφωνήσουμε με τον Wolfgang Munchau, τον αρθρογράφο των «Financial Times», που θεωρεί ότι το β' ελληνικό πακέτο είναι ουσιαστικά στον αέρα και θα χρειαστεί γ' πακέτο.

Πολύ απλά 30 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις είναι μάλλον απίθανο να προκύψουν μέχρι τα μέσα του 2014.

Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ dkgianis@enet.gr
ΠΗΓΗ: enet.gr