26 Ιουλ 2011

Οι προφητείες...Του Ρούσου Βρανά


Οι προφητείες για μια νέα οικονομική Αποκάλυψη επανέρχονται σε ξένα δημοσιεύματα - αυτήν τη φορά, μάλιστα, χωρίς την ελπίδα μιας Δευτέρας Παρουσίας.
Υπάρχουν σήμερα τόσο πολλές και περίπλοκες διασυνδέσεις ανάμεσα στα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα, λέει ο Ρόμπερτ Κάτνερ, διευθυντής του περιοδικού «Αμέρικαν...
Πρόσπεκτ», που μια πτώχευση στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην παγκόσμια οικονομία. 
Τότε γιατί οι ηγέτες του κόσμου εξακολουθούν να πολιτεύονται σαν να μη συμβαίνει τίποτα;

Μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιχείρησε να δώσει ο δημοσιογράφος Σαμ Γιάνγκμαν, που είναι διαπιστευμένος στον Λευκό Οίκο: «Οι άνθρωποι εδώ στην Ουάσιγκτον είναι τόσο άχρηστοι, που δεν θα μπορούσαν να λύσουν έναν κύβο του Ρούμπικ ακόμη κι αν όλα τα τετραγωνάκια του ήταν του ίδιου χρώματος».
Μια άλλη απάντηση, που έχει να κάνει με την ασυνειδησία και τον κυνισμό των πολιτικών ηγετών, προέρχεται από ψυχολογική έρευνα που έκανε η Εθνική Ενωση Αρχηγών Αστυνομίας των ΗΠΑ (τα συμπεράσματά της δημοσιεύτηκαν στους «Τάιμς του Λος Αντζελες»).
Η έρευνα διαπίστωσε ψυχοπαθολογικές ομοιότητες ανάμεσα στην προσωπικότητα των πολιτικών ηγετών και των κατά συρροή δολοφόνων. «Είναι ψυχολογικά ικανοί για πράξεις ειδεχθείς, χωρίς τύψεις και χωρίς ενδοιασμούς για τις κοινωνικές, ηθικές ή νομικές συνέπειες», λέει ο αντιπρόεδρος της ένωσης Τζιμ Κούρι.

Μια τρίτη απάντηση επιχειρεί ο αρθρογράφος Μπρένταν Ο'Νιλ, με την ευκαιρία του σκανδάλου Μέρντοκ. «Φυσικά είναι αλήθεια πως ο Μέρντοκ ασκούσε μεγάλη επιρροή», γράφει.  
«Ομως, αν αφαιρέσουμε τον Μέρντοκ από την εικόνα, θα διαπιστώσουμε πως αυτά τα προβλήματα θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν: η αποστασιοποίηση του πολιτικού συστήματος, η κενότητα της αριστεράς και της δεξιάς του, ο μετασχηματισμός της πολιτικής σε μια αποκλειστική ενασχόληση της ελίτ. Οι πολιτικοί μας θα εξακολουθήσουν να μην έχουν τίποτα να πουν (ακόμη και μετά την αποκήρυξη των εφημερίδων του Μέρντοκ). Απλώς θα έχουν λιγότερες εφημερίδες για να μη λένε σε αυτές τίποτα».

Πρέπει να ομολογήσουμε εδώ πως καμία από τις δύο πρώτες απαντήσεις δεν μας ικανοποιεί. Και η τρίτη μόνο εν μέρει. Οι πολιτικοί ηγέτες μας δεν είναι ούτε άχρηστοι ούτε ψυχοπαθείς.
Αν είναι, όμως, αποστασιοποιημένοι και βουβοί μπροστά στα σοβαρά προβλήματα του κοσμάκη, κάποιος θα πρέπει να εξηγήσει το γιατί. Και αυτό ακριβώς ανέλαβε να κάνει ο Ντόναλντ Μπούντρο, πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Τζορτζ Μέισον.

Ο καθηγητής έχει υπόψη του, πως ο πρόεδρος Ομπάμα και το οικονομικό επιτελείο του έλαβαν τόσες χορηγίες από την τράπεζα Γκόλντμαν Σακς και την υπόλοιπη χρηματοπιστωτική βιομηχανία όσες κανένας άλλος πολιτικός.
Και λέει: «Αντί να λέμε τους ηγέτες μας πόρνες, όπως κάνουν μερικοί, είναι ακριβέστερο να τους λέμε προαγωγούς, που υποχρεώνουν τους απλούς ανθρώπους να πληρώνουν με τις ελευθερίες τους και τις περιουσίες τους, για να πλουτίζουν οι πελάτες τους που είναι άνθρωποι των "ειδικών συμφερόντων"».
Ίσως γι' αυτό δυσκολεύονται τόσο να ακούσουν τον καλπασμό των ιπποτών της Αποκάλυψης.

ΠΗΓΗ: tanea.gr