21 Ιουν 2011

16.000 οι συνταξιούχοι «φαντάσματα»


"Εκστρατεία" καταγραφής όλων των συνταξιούχων είναι σε εξέλιξη στα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο να διαπιστωθεί το κατά πόσο υπάρχουν ασφαλισμένοι-φαντάσματα. Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο ΙΚΑ όλοι οι συνταξιούχοι πρέπει να περάσουν από τις τράπεζες το διάστημα από τον Ιούλιο... έως και το Σεπτέμβριο, διαδικασία που θα γίνεται μία φορά τον χρόνο.

Το μέτρο αυτό εντάσσεται στο γενικότερο... ξεσκόνισμα των αρχείων των Ταμείων, με στόχο να διαπιστωθεί το κατά πόσο καταβάλλονται συντάξεις σε άτομα που έχουν πεθάνει.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως από τους μέχρι τώρα ελέγχους σε τρία Ταμεία (ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και επικουρικό Δημοσίου) έχει προκύψει πρόβλημα με πάνω από 16.000 συντάξεις (των οποίων διακόπηκε η καταβολή). Στόχος του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη είναι να δημιουργηθεί Εθνικό Μητρώο Συνταξιούχων, όπου θα καταγράφονται όλοι οι δικαιούχοι. Το ετήσιο όφελος για τα Ταμεία θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, ενώ σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνονται παρατυπίες, το θέμα θα παίρνει τη δικαστική οδό.

Οσον αφορά στο ΙΚΑ, ανακοινώθηκαν χθες δύο μέτρα:

    * Υποχρεωτική φυσική παρουσία των συνταξιούχων στις τράπεζες, από τις οποίες λαμβάνουν τη σύνταξη. Το μέτρο θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά το διάστημα από 1ης Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου. Η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.
Συγκεκριμένα ο συνταξιούχος μία φορά κάθε χρόνο θα προσέρχεται αυτοπροσώπως στην τράπεζα, από την οποία καταβάλλεται η μηνιαία σύνταξη επιδεικνύοντας:
16.000 οι συνταξιούχοι «φαντάσματα»

- Το δελτίο ταυτότητας.

- Το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων.

Σε περίπτωση αδυναμίας προσέλευσης του συνταξιούχου, θα πρέπει ο νόμιμος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτημένο πρόσωπο με πρόσφατη εξουσιοδότηση (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής) να μεταβεί με τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.

Υποχρέωση αναγραφής συμπληρωματικών στοιχείων στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου.

Με διάταξη που προωθείται, στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου που συντάσσονται θα αναγράφονται επιπλέον ο ΑΦΜ, ο ΑΔΤ και ο ΑΜΚΑ του θανόντος. Το μέτρο αυτό έχει σκοπό τη μηνιαία ενημέρωση του μητρώου, ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβαίνουν εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης των θανόντων.



το έθνος