21 Ιουν 2011

4 αλήθειες και 1 ψέμα για τις πολιτικές εξελίξεις σήμερα. Του Χρίστου Δήμα


Άρθρο του Χρίστου Δήμα


Πρώτη αλήθεια: Οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα τρέχουν αναμφισβήτητα με τόσο δαιμονιώδη ρυθμό που τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να τις ακολουθήσεις. Το εντυπωσιακό και ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η αυξημένη....

πολιτικοποίηση στη κοινωνία. Χαρακτηριστικό είναι πως πλέον ακόμη και άνθρωποι οι οποίοι μέχρι πρότινος σφύριζαν αδιάφορα κατά την διάρκεια πολιτικών συζητήσεων έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται για τα πολιτικά δρώμενα καθώς συνειδητοποιούν ότι επηρεάζονται άμεσα από την πολιτική κατάσταση. Από την άλλη όμως όσο η πολιτικοποίηση κυριαρχείται ή εκφράζεται από μία ελαφριά, άναρχη και απροσδιόριστη αποστροφή των πάντων, χωρίς επιχειρηματολογία, εμπεριέχει κινδύνους.

Δεύτερη αλήθεια: Οι πολιτικές εξελίξεις έχουν σε σημαντικό βαθμό ανατρέψει και τις ήδη υπάρχουσες κομματικές ισορροπίες των τελευταίων χρόνων. Καταρχήν, το θεωρώ πολύ πιο υγιές για την κοινωνία μας ως πολίτες να προβληματιζόμαστε πιο έντονα για το τι και ποιον/ποια θα ψηφίσουμε παρά να πηγαίνουμε στις κάλπες χωρίς να έχουμε πρώτα εξετάσει τους υποψηφίους και να έχουμε σκεφτεί πιο διεξοδικά γιατί επιλέγουμε να τους ψηφίσουμε. Βέβαια, αυτό προϋποθέτει ότι ψηφίζουμε με βάση το συλλογικό κοινωνικό και εθνικό συμφέρον και όχι το επιδιωκόμενο προσωπικό.

Τρίτη αλήθεια: Υπάρχει ραγδαία άνοδος των ανθρώπων που δηλώνουν ότι θα απέχουν από τις εκλογές. Σαφέστατα μπορούμε όλοι να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους μπορεί κάποιος να είναι 'αγανακτισμένος' με το πολιτικό σύστημα. Η αποχή όμως είναι η χειρότερη επιλογή διότι τότε αφήνουμε την μοίρα μας στο 'γείτονα' που θα συμμετάσχει κανονικά στις εκλογές ή ακόμη χειρότερα στους κομματικούς στρατούς. Άρα εάν είμαστε πραγματικά 'αγανακτισμένοι' δεν απέχουμε από τις εκλογές αλλά πάμε και ψηφίζουμε τους πολιτικούς που πιστεύουμε ότι μας αντιπροσωπεύουν περισσότερο, διότι ποτέ δεν θα βρούμε πολιτικό που μας αντιπροσωπεύει 100%.

Τέταρτη αλήθεια: Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΠΑΣΟΚ. Θα ήταν όμως πολύ μεγάλο ολίσθημα εκμέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πανηγυρίζει διότι:
Πρώτον, οι δημοσκοπήσεις δίνουν –με την αναγωγή- ιστορικά χαμηλά ποσοστά και για τα δύο κόμματα ξεχωριστά, άρα οι όποιοι πανηγυρισμοί είναι τουλάχιστον άστοχοι.
Δεύτερον, δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις δημοσκοπήσεις με τις εκλογές. Οι δημοσκοπήσεις απλά αποτυπώνουν την εικόνα της  κοινωνίας την δεδομένη χρονική στιγμή. Άλλωστε την δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχουμε εκλογές –αν και το προεκλογικό κλίμα καλά κρατεί-. Πάντως αυτή η άκρατη εκλογολογία που μας διέπει καλό θα ήταν να μπορούσε να σταματήσει. Ίσως θα ήταν απαραίτητο να κατοχυρωθεί Συνταγματικά η υποχρεωτική τετραετής θητεία του Κοινοβουλίου, παρά μόνο αν ψήφιζαν τα 2/3 της βουλής να προσφύγουμε σε πρόωρες εκλογές. Έτσι θα προστατεύαμε καταρχήν το κύρος του Κοινοβουλίου που τόσο έχει τσαλακωθεί.

Προσωπική μου άποψη είναι ότι η Νέα Δημοκρατία αυτό το διάστημα πρέπει να δώσει ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στο θεσμικό της ρόλο και να συνεχίσει να προτείνει ρεαλιστικές οικονομικές προτάσεις, όπως έγινε η αρχή με το Ζάππειο 2,για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να βγει η χώρα από το αδιέξοδο και να κρατάει σε εγρήγορση την παρούσα κυβέρνηση. Επίσης πρέπει να φροντίσει -εν τη γενέσει της- να αποφύγει τα τραγικά λάθη του παρελθόντος στη διαχείριση της εξουσίας.

Πρώτο Ψέμα: Μπορούμε εύκολα να σβήσουμε το δημόσιο χρέος και δεν χρειάζονται διαρθρωτικές αλλαγές –όπως ισχυρίζονται κάποια κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης-. Έστω ότι το σβήνουμε λοιπόν το δημόσιο χρέος, δεν θα συνεχίσουμε να παράγουμε ελλειμματικούς προϋπολογισμούς άρα να το ξαναδημιουργούμε από την αρχή; Προφανώς χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και άμεσα μάλιστα, ήδη αργήσαμε κάποιες δεκαετίες θα έλεγα. Όποιος είναι στην πολιτική και δεν είναι έτοιμος/η να δυσαρεστήσει και κάποιους ανθρώπους τότε δεν κάνει για την σημερινή κατάσταση μια και απαιτούνται σαφείς θέσεις, αποφασιστικότητα, τόλμη και διάθεση ανατροπής δεδομένων.

* Ο Χρίστος Δήμας δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα και είναι διδάκτωρ Ευρωπαϊκής Συγκριτικής Πολιτικής