21 Ιουν 2011

Το πρόγραμμα δράσης της Κίνησης Πολιτών για την κοινωνική Πολιτική


Η Κίνηση Πολιτών επιλέγει να παρουσιάσει αυτήν την περίοδο το πρόγραμμα δράσης της κίνησης για την κοινωνική πολιτική  γιατί θεωρεί ότι η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει νέα φαινόμενα φτώχειας και αποκλεισμού στην τοπική κοινωνία..οι μειώσεις που αναμένονται στους πόρους της Τ.Α., η μείωση των συμβασιούχων , εκ των οποίων η πλειοψηφία εργαζόταν στις δομές που παρέχουν κοινωνικές υπηρεσίες και η απαγόρευση των προσλήψεων θα δημιουργήσουν προβλήματα στη λειτουργία των κοινωνικών δομών .
Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε ότι ο Δήμος θα πρέπει να προβεί στην εξοικονόμηση πόρων και αναπροσανατολισμό στον προϋπολογισμό του προς τις κοινωνικές υποδομές , περικοπή  στις μη αναγκαίες δαπάνες , στις εκδηλώσεις και εργασίες που δεν έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα .
Η Τ.Α. μπορεί να αναπτύξει άλλες πολιτικές που θα έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο και τις πραγματικές του ανάγκες. Για αυτό προτείνουμε :    

1.Μέτρα ανακούφισης για του Δημότες:

•    Να μειώσει τα δημοτικά τέλη για τους ανέργους του δήμου, τους πολύτεκνους και τα ΑμΕΑ.
•    Να δώσει την δυνατότητα αύξησης του αριθμού των παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και να δημιουργήσει Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης για παιδιά, ώστε να μπορούν οι άνεργοι και οι χαμηλά αμειβόμενοι νέοι  γονείς να  ανταποκριθούν στις ανάγκες του νοικοκυριού  τους.
•    Να ενισχύσει την λειτουργία δημοτικής-αστικής συγκοινωνίας στα  Δημοτικά διαμερίσματα  και τους οικισμούς του Δήμου  μας. Με την αύξηση των τιμών της βενζίνης και τη μείωση του μηναίου εισοδήματος των δημοτών μας, τα δημοτικά λεωφορεία που θα περνούν από τις γειτονιές μπορούν να  αποτελέσουν μια μικρή, αλλά αναγκαία, βοήθεια στον πολίτη για τις μετακινήσεις
•    Να μειωθεί η τιμή των εισιτηρίων σε ειδικές ομάδες πληθυσμού

2. Η Κίνηση Πολιτών προτείνει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου τοπικού δικτύου κοινωνικής προστασίας, το οποίο θα μεριμνά για την κοινωνική αλληλεγγύη και φροντίδα, την προστασία των ευπαθών ομάδων, τη συμπαράσταση και υποστήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων και στρωμάτων και θα αναπτύσσει δράσεις για την αντιμετώπιση της ολοένα διογκούμενης ανεργίας.Ως πρώτες  αναγκαίες δράσεις θεωρούμε τις εξής:
•    Την σύναψη κοινωνικής χάρτας/συμβολαίου σε συνεργασία με το Ν.Π. με σκοπό την κινητοποίηση όλων των κοινωνικών φορέων για να αναλάβει πρωτοβουλίες για την υποστήριξη ατόμων και οικογενειών που πλήττονται από την κρίση.

Την ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου το οποίο ήδη λειτουργεί με πρωτοβουλία της Εκκλησίας και προσφέρει δωρεάν προϊόντα σε αδύναμους οικονομικά πολίτες με επίδειξη ειδικής κάρτας και με ανώτατο όριο μηνιαίων προσφορών.
Να οργανώσει σε συνεργασία με το φαρμακευτικό σύλλογο το κοινωνικό φαρμακείο και σε συνεργασία με τον ιατρικό σύλλογο την θέσπιση δωρεάν ιατρικής φροντίδας για άτομα και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.
Να υποστηρίξει την Εκκλησία στην προσφορά των συσσιτίων
Να υποστηρίξει την τοπική ΕΛΜΕ σε εθελοντικά προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
Να δημιουργήσει δίκτυα ανταλλαγής εργασίας και προϊόντων.

•    Τη συνεργασία του τμήματος με το Πανεπιστήμιο για να καταγραφούν οι ανάγκες και τα προβλήματα παιδιών, ηλικιωμένων, ευπαθών ομάδων που η κρίση δημιουργεί.
•    Την εκπόνηση κοινωνικού σχεδίου δράσης, μέσω του οποίου θα περιγράφεται η κοινωνική παρέμβαση του Δήμου προς όλες τις ομάδες του πληθυσμού του, καθορίζοντας τις προτεραιότητες, τους φορείς υλοποίησης, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και τους πόρους που απαιτούνται καθώς επίσης και τις πηγές χρηματοδότησής του.
•    Η δημιουργία Κέντρου υποστήριξης απασχόλησης που θα καταγράψει την ανεργία σε κάθε γειτονιά και χωριό του Δήμου, θα καταγράψει παραγωγικούς τομείς που μπορούν να προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς στην απασχόληση: Εργατικό Κέντρο, Επιμελητήριο, Επαγγελματικούς φορείς, Κέντρο Συνοδευτικών Υπηρεσιών και τοπικό ΟΑΕΔ, κοινωνικά δίκτυα με σκοπό τη σύναψη ενός τοπικού συμφώνου απασχόλησης, το οποίο σε πρώτη φάση θα αξιοποιεί τα προγράμματα χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της ανεργίας και θα σχεδιάσει πρόγραμμα δράσης για την απασχόληση, αξιοποιώντας τους φυσικούς, πολιτιστικούς αλλά και τους ανθρώπινους πόρους του Δήμου (προβλέπεται από το Ε.Π. «ανθρώπινοι πόροι»). Συνδυασμός των προγραμμάτων « τοπικών σχεδίων δράσης για την απασχόληση και « κοινωφελούς εργασίας»
•    Η κατάρτιση τοπικού προγράμματος δια βίου μάθησης με βάση το Εθνικό και Περιφερειακό Πρόγραμμα δια βίου μάθησης, που θα περιλαμβάνει δραστηριότητες που θα συνδέουν τις σχολικές μονάδες με την κοινωνία, επιμόρφωση ενήλικων ιδίως στους τομείς υγείας, πολιτισμού, αθλητισμού, περιβάλλοντος, κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, δράσεις προώθησης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, δράσεις επιμόρφωσης της νέας γενιάς και της τρίτης ηλικίας.
•    Δημιουργία γραφείου ισότητας των φύλων, το οποίο θα σχεδιάζει και θα αναπτύσσει δράσεις που θα παίρνουν υπόψη τους τις ανάγκες των γυναικών. Π.χ. ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για την άρση των στερεοτύπων και εμποδίων που οδηγούν στη μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στα τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων, διευκόλυνση της ένταξης αλλά και της παραμονής των γυναικών στην αγορά εργασίας.
Τα βασικά  εργαλεία για την υλοποίηση των παραπάνω πολιτικών είναι  η Κοινωνική υπηρεσία ( Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας , Παιδείας και Πολιτισμού),  Το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής ( το νέο Νομικό πρόσωπο του Δήμου ) και το Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας .
Οργάνωση και στελέχωση της Κοινωνικής Υπηρεσίας και   του Νομικού Προσώπου
Προτεραιότητα του προγράμματος δράσης θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί η κρίση, η κατάσταση της χώρας μας και τα νέα δεδομένα στην τοπική αυτοδιοίκηση. Οι κοινωνικές υπηρεσίες πρέπει να αναπροσαρμοστούν (κάποιες δράσεις να ενισχυθούν και να επεκταθούν, άλλες να αποδυναμωθούν και νέες να δημιουργηθούν). Συνεπώς οι νέες συνθήκες απαιτούν συντονισμό, οργάνωση των υπηρεσιών, στελέχωση, εξοικονόμηση πόρων και αξιοποίηση πόρων από τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Ο Δήμος πρέπει να οργανώσει τις υπηρεσίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας (δημοτικά ιατρεία), την κοινωνική πρόνοια, την υποστήριξη των ανέργων σε συνεργασία με το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης που ήδη έχουμε περιγράψει.

Για την Τρίτη ηλικία


1. ΚΑΠΗ. Επανεξέταση της λειτουργίας τους και προσαρμογή και αναβάθμιση των υπηρεσιών τους με προσανατολισμό σε υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής, κοινωνικής εργασίας, ψυχαγωγίας και αντιμετώπισης των προβλημάτων της τρίτης ηλικίας που η κρίση εντείνει. Επίσης προτείνουμε τον εμπλουτισμό των δραστηριοτήτων τους με δημιουργία ομάδων εργασίας, δημιουργικής απασχόλησης κατασκευών, μαγειρικής και διανομή φαγητού σε ηλικιωμένους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και προβλήματα υγείας.
Την διασύνδεση της τρίτης ηλικίας με τα παιδιά μέσω των διηγήσεων και των παραμυθιών. Δράση που μπορεί να αναπτυχθεί στους παιδικούς σταθμούς και στα νηπιαγωγεία και μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα «Δια βίου μάθηση».
Στελέχωση των ΚΑΠΗ με κοινωνικούς λειτουργούς και φυσιοθεραπευτές.
2. Κοινωνική μέριμνα, βοήθεια στο σπίτι. Χωροταξική ανακατανομή της λειτουργίας των δύο προγραμμάτων για την κάλυψη αναγκών οι οποίες προκύπτουν α) από την συνένωση των Δήμων β) από το ότι δεν λειτουργεί το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» στο Σαρωνικό και γ) από τα νέα δεδομένα που θέτει η χρηματοδότηση του προγράμματος από το ΕΣΠΑ το οποίο σημειωτέον χρηματοδοτεί ανέργους για να αποδεσμευτούν από την φροντίδα των ηλικιωμένων ώστε να διευκολυνθούν στην εύρεση εργασίας.
3. ΚΗΦΗ. Αναβάθμιση του προγράμματος με υπηρεσίες που θα συμβάλουν αποτελεσματικά στην καθημερινή φροντίδα των ηλικιωμένων ιδιαίτερα αυτών που πάσχουν από κάποιο νόσημα ή αναπηρία ή δεν έχουν την δυνατότητα αυτοεξυπηρέτησης  ή έχουν ανάγκη επαφής, συντροφιάς και φροντίδας για την ικανοποίηση πρακτικών αναγκών διαβίωσης.
Τέλος τόσο στα ΚΑΠΗ όσο και στα ΚΗΦΗ μπορούν να αναπτυχθούν προγράμματα ενημέρωσης για την άνοια όσο και προγράμματα για την πρόληψή της.
 Για τα παιδιά
•    Να επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών με απογευματινές βάρδιες, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των εργαζόμενων γονέων. Τουλάχιστον στην αρχή να λειτουργήσει ένας από τους υφιστάμενους πιλοτικά και σε συνδυασμό με τη δημιουργία κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για να καλύψει τις ανάγκες.
•    Να ιδρυθούν νέοι βρεφονηπιακοί σταθμοί για να αντιμετωπισθεί η αύξηση της ζήτησης μέσα από το πρόγραμμα «συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» του Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού».
•     Να δημιουργηθούν κέντρα δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά των ευπαθών και των κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με αναπηρία.
•    Να επεκταθούν οι μήνες λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών.
•    Να δημιουργηθεί συμβουλευτικό κέντρο υποστήριξης της οικογένειας.
Μετανάστες
 Αναβάθμιση του Δήμου από μηχανισμό διεκπεραίωσης διοικητικών καθηκόντων σε υπηρεσία που θα φροντίζει για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και με τη δημιουργία συμβουλίου μεταναστών και με τη δομή στήριξης μεταναστών. Αυτά θα ενημερώνουν και θα ευαισθητοποιούν την τοπική κοινωνία, θα εξασφαλίζουν την συνεργασία μεταξύ των μεταναστών και θα παρέχουν διαπολιτισμική αγωγή, θα ενημερώνουν και θα συμβουλεύουν τους μετανάστες σε θέματα θεσμικά, νομικά, εργασιακά.

 Τσιγγάνοι
1. Ολοκλήρωση του τοπικού ρυμοτομικού για τη στέγαση των τσιγγάνων και κατασκευή των βασικών έργων υποδομής.
2. δημιουργία ιατροκοινωνικού κέντρου και προγράμματα κοινωνικής ένταξης.
3. Συνεργασία με την εθελοντική οργάνωση « Κιβωτός», η οποία υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα στον καταυλισμό.
4. Και για τους μετανάστες και για τους τσιγγάνους χρειάζεται να αξιοποιηθεί το Ε.Π. «Ανθρώπινοι Πόροι».
Γυναίκες

1. Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των παιδιών μέσα από ένα ολοκληρωμένο τοπικό σχέδιο δράσης το οποίο θα προβλέπει:
•    Συμβουλευτικά κέντρα υποστήριξης γυναικών – θυμάτων βίας
•    Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τις επιπτώσεις της βίας κατά των γυναικών.