Περίπου 9.000 συνταξιούχοι σε µεγάλα ασφαλιστικά ταµεία εµφανίζονται να είναι άνω των 100 ετών και λαµβάνουν σύνταξη!
Εντοπίστηκαν από ελέγχους του υπουργείου Εργασίας, ενώ το ΙΚΑ λαµβάνει µέτρα µε σκοπό την αντιµετώπιση του προβλήµατος να εισπράττονται από µη δικαιούχους συντάξεις ασφαλισµένων που... έχουν αποβιώσει.
Τα δύο µέτρα που λαµβάνει το ΙΚΑ, προβλέπουν τα εξής:
1. Υποχρεωτική φυσική παρουσία των συνταξιούχων κατ’ έτος στα πιστωτικά ιδρύµατα. Από την 1η Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεµβρίου 2011 θα εφαρµοστεί πρώτη φορά το µέτρο της υποχρεωτικής φυσικής παρουσίας των συνταξιούχων του ΙΚΑ στις τράπεζες απότις οποίες λαµβάνουν τη σύνταξή τους. Η διαδικασία αυτή θα επαναλαµβάνεται κάθε χρόνο.
Ο συνταξιούχος πρέπει να επιδείξει: ∆ελτίο Αστυνοµικής Ταυτότητας. Ενηµερωτικό σηµείωµα συντάξεων. Σε περίπτωση αδυναµίας του συνταξιούχου να προσέλθει στην τράπεζα, πρέπει ο νόµιµος πληρεξούσιος ή εξουσιοδοτηµένο πρόσωπο µε πρόσφατη εξουσιοδότηση – θεωρηµένη για το γνήσιο της υπογραφής – να µεταβεί µε τα ίδια δικαιολογητικά στο υποκατάστηµα του ΙΚΑ του τόπου κατοικίας του συνταξιούχου.
2. Υποχρέωση αναγραφής συµπληρωµατικών στοιχείων στις ληξιαρχικές πράξεις θανάτου, στα οποία θα περιλαµβάνονται επιπλέον ο Αριθµός Φορολογικού Μητρώου, ο αριθµός δελτίου ταυτότητας και ο ΑΜΚΑ (Αριθµός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης) του θανόντος, ώστε οι υπηρεσίες του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ να προβαίνουν εγκαίρως στη διακοπή της συνταξιοδότησης των θανόντων.
Οι περιπτώσεις εξαπάτησης του ΙΚΑ και των ασφαλισµένων του από συνδικαιούχους σε λογαριασµούς συντάξεων του ΙΚΑ, οι οποίοι ακόµη και δέκα χρόνια µετά τον θάνατο των δικαιούχων συνέχιζαν να εισπράττουν τις συντάξεις ζηµιώνοντας το ΙΚΑ µε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, βρίσκονται στην ηµερήσια διάταξη.
Στο ΙΚΑ οι έλεγχοι γίνονται σε όσους συνταξιούχους µε έτος γέννησης πριν από το 1920 συνεχίζουν να λαµβάνουν σύνταξη. Τα ευρήµατα είναι εντυπωσιακά.
Επίσης:
Εχουν, ήδη, ανιχνευθεί πλαστογραφηµένα διοικητικά έγραφα, βάσει των οποίων επιτήδειοι λαµβάνουν επιδόµατα ανεργίας. Για το 2011 αναµένονται να εξευρεθούν περισσότερες από 18.000 περιπτώσεις, οι οποίες σε ετήσια βάση κοστίζουν άνω των 50 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισµό του ΟΑΕ∆.
Εντοπίστηκαν διπλές συντάξεις καθώς και ποσά ΕΚΑΣ που καταβάλλονται σε µη δικαιούχους. Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν πως 15.000 συνταξιούχοι κατάφεραν να παίρνουν κάθε µήνα το ΕΚΑΣ µε εισοδήµατα άνω των 20.000 ευρώ τον χρόνο. Μάλιστα εντοπίστηκαν και συνταξιούχοι µε περιουσίες άνω του 1,5 εκατ. ευρώ που έπαιρναν το Επίδοµα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Στο Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων βρέθηκαν 4.500 άτοµα που είχαν αποβιώσει, αλλά καταβαλλόταν επικουρική σύνταξη.
ΠΗΓΗ: tanea.gr