11 Απρ 2011

Ζωές υπό κράτηση


Ζωές υπό κράτηση.
«Πως μπορώ να ζήσω εδώ;
Αυτό το μέρος είναι για ζώα.
Κοιτάζω τα πρόσωπα όλων εδώ μέσα...
και βλέπω τον ΘΑΝΑΤΟ.»


(Λόγια κρατούμενου σε Κέντρο κράτησης προσφύγων.)
Τους γνωρίζουμε σαν "εισβολείς" και υπεύθυνους για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας (ανεργία, εγκληματικότητα, παραβατικότητα), αγνοούμε τι τους έφερε στην «πόρτα» μας και αδιαφορούμε παντελώς για το μέλλον τους.
Κι όμως μιλάμε για τα 2/3 της ανθρωπότητας που έρχονται από χώρες λεηλατημένες, αφιλόξενες για τους πληθυσμούς τους, χώρες πεδία πολεμικών συγκρούσεων και γεωστρατηγικών ανταγωνισμών, μιλάμε για ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που στερούνται μια στοιχειώδη αξιοπρεπή ζωή, για τους πεινασμένους, φτωχούς και βασανισμένους της γης, ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ που ανήκουν στην πιο σκληρή ταξικά εκμεταλλευόμενη κοινωνική ομάδα.

ΚΑΠΟΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΑΝ "ΞΕΝΙΤΕΜΕΝΟΥΣ", ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΛΕNE "ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ"

Είναι οι ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ που απελπισμένοι επιχειρούν το ''σάλτο'' στη Δύση, μήπως και ξεφύγουν από την πείνα, την δυστυχία και τον θάνατο που τους έχει επιβληθεί.
Η "φιλόξενη" Δύση όμως οχυρώνεται προκειμένου να περιφρουρήσει την ευδαιμονία της, με φράχτες, συρματοπλέγματα, στρατόπεδα συγκέντρωσης, φυλακές, στέλνοντας το μήνυμα: "ΜΑΚΡΥΑ ΟΙ ΒΑΡΒΑΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΑΣ".
Κανένα όμως συρματόπλεγμα δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό μπροστά στην ανθρώπινη απελπισία..
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Θυμάτων της Μετανάστευσης, από το 1988-2009 14.714 πρόσφυγες πέθαναν στα σύνορα της Ευρώπης, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν στα βάθη της θάλασσας.
Στην Ελλάδα έχουν στηθεί 3 κέντρα κράτησης (Παγανή-Λέσβου, Φυλάκιο-Έβρου, Βέννα-Ροδόπης) όπου κρατούνται κάτω από ταπεινωτικές συνθήκες πρόσφυγες που έκαναν ένα μεγάλο ταξίδι για να αναζητήσουν την ελπίδα.

Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης αντιμετωπίζουν σύμφωνα με τις εκθέσεις του Συνήγορου του Πολίτη, της Διεθνούς Αμνηστίας και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, οι άνθρωποι που καταφέρνουν να φτάσουν στον "ευρωπαϊκό παράδεισο".

Στις 18-20 Μάρτη 2011 ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει στα κολαστήρια αυτά, σημαντικά ζητήματα παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, τα οποία οφείλονται κυρίως στις άθλιες συνθήκες κράτησης και στη μη λήψη των αναγκαίων μέτρων τα οποία έχουν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί από την Ε.Ε.
Τονίζουν δε πως η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί άμεση και ανάλογη αντιμετώπιση.
Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει:
- Παρατεταμένη κράτηση σε εγκαταστάσεις που προορίζονται μόνο για σύντομη παραμονή,
- Κράτηση ασυνόδευτων ανηλίκων μαζί με ενήλικες,
- Ανεπαρκή πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη,
- Υπερβολικό συνωστισμό,
- Έλλειψη υγιεινής,
- Έλλειψη ειδών προσωπικής υγιεινής,
- Έλλειψη προαυλισμού,
- Περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό,
- Κακομεταχείριση από Λιμενικό Σώμα και Αστυνομία,
- Απάνθρωπη μεταχείριση κατά τη μεταγωγή από το ένα Κέντρο στο άλλο,
- Περιπτώσεις ασυνόδευτων παιδιών, θύματα βασανισμών ή εμπορίας ανθρώπων,
- Έγκυες γυναίκες, που κρατούνται επί μακρόν σε κακές συνθήκες,
- Ανύπαρκτη πρόσβαση σε διερμηνείς και κοινωνική μέριμνα,
- Έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με το λόγο και τη διάρκεια κράτησης,
- Πληροφορίες ότι ασυνόδευτα παιδιά έχουν καταγραφεί ως ενήλικες, παρά τις δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με έκθεση των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για τα 3 κέντρα κράτησης, η κατάσταση κρίνεται απαράδεκτη.
Οι περισσότεροι πρόσφυγες που έλαβαν την υποστήριξη των Γ.Χ.Σ, περιέγραψαν τον εγκλεισμό σαν μια οδυνηρή και απάνθρωπη εμπειρία. Ο εγκλεισμός ήταν η σημαντικότερη αιτία του άγχους και της απογοήτευσης.
Πολλοί σύμφωνα με την έκθεση, έχουν διαφύγει από εμπόλεμες χώρες, όπως Αφγανιστάν, Ιράκ αναζητώντας ασφάλεια και το 1/3 των ασθενών ανέφερε ότι έχει πέσει θύμα η έχει γίνει μάρτυρας περιστατικού βίας στη χώρα του. Το 31% παρουσίαζε συμπτώματα κατάθλιψης.

Η εικόνα των κολαστηρίων, έτσι όπως καταγράφεται, είναι αρκετή για να αποτυπώσει από τη μια μεριά τον εξευτελιστικό υποβιβασμό όλης της ηθικής υπόστασης των ανθρώπων και από την άλλη δείχνει την άβυσσο του ξεπεσμούενός συστήματος στερημένου από κάθε συναίσθημα που να τιμά την ανθρώπινη φύση, που αρέσκεται να βασανίζει, να φυλακίζει και να ταπεινώνει Ανθρώπους, χωρίς να υποψιάζεται -μέσα στην ψυχρή λογική των πράξεων του- το πόσο έχει πέσει στα μάτια εκείνων που καταδικάζει και δυναμώνει εκείνους που αντιστέκονται και αγωνίζονται να το γκρεμίσουν.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ