21 Απρ 2011

Στον αέρα αγροτικές επιδοτήσεις ύψους 3 δισ. €


Σε αδιέξοδο φαίνεται να οδηγείται όλη η διαδικασία, που αφορά τη συμπλήρωση και υποβολή δηλώσεων ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου), καθώς όλα δείχνουν πως δεν «τα βρίσκουν» το υπουργείο με τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που καλούνται να... υλοποιήσουν τη διαδικασία.

Αν δεν βρεθεί το ταχύτερο δυνατό κάποια λύση, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν σημαντικές επιδοτήσεις (περίπου 3 δισ. ευρώ) που προορίζονται για τους αγρότες (και οι οποίες δίνονται από Οκτώβριο μέχρι Δεκέμβριο κάθε χρόνο), βάσει των δηλώσεων αυτής της περιόδου.

Να σημειωθεί ότι πλέον οι ημερομηνίες πιέζουν ασφυκτικά, αφού καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή δηλώσεων είναι η 15η Μαΐου.

Χθες, σε συνάντηση εκπροσώπων 35 ενώσεων από τη Θεσσαλία και τη Β. Ελλάδα με το προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ, δεν βρέθηκε κάποια λύση.
Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό και εστιάζεται στην αμοιβή των ενώσεων για την παροχή αυτής της υπηρεσίας και ποιου ύψους θα είναι αυτή.

Εκπρόσωπος των ενώσεων, μιλώντας στην «Ε», έκανε γνωστό πως κατά τη συνάντησή τους οι μετέχοντες κατέληξαν στην απόφαση να μην μπουν τελικά στη διαδικασία του ΟΣΔΕ, έστω και αν πρόκειται να χαθούν όλες οι επιδοτήσεις, το ύψος των οποίων υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ.