22 Απρ 2011

Θύελλα στη Ν.Δ. από την αποκήρυξη της απογραφής


Ισχυρές πολιτικές αναταράξεις που ενδέχεται να τροφοδοτήσει ένα νέο «γαλάζιο» εμφύλιο, προκαλεί στη Νέα Δημοκρατία, η απόφαση της ηγετικής ομάδας να στείλει στον…πολιτικό Καιάδα, τη «γαλάζια» δημοσιονομική απογραφή.

Η πολιτική αποκήρυξη της απογραφής, που είχε ως βασικό «πολιτικό εργαλείο» και «όπλο»...
για πολλά χρόνια, ο τέως Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής και ο άλλοτε πανίσχυρος «τσάρος» της οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφης, θεωρείται από έμπειρα κομματικά στελέχη, κυρίως πρώην υπουργούς, ως μια σαφή ένδειξη της επιλογής του κ. Σαμαρά να διαχωριστεί από το «γαλάζιο» παρελθόν.

Η κίνηση του εκπροσώπου της Ν.Δ. κ. Ι. Μιχελάκη να χαρακτηρίσει «εγκληματικό λάθος» την απογραφή και λίγο μετά η διαρροή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι «ιστορικά η απογραφή αποδείχθηκε λάθος», ενίσχυσε την εσωστρέφεια.
Παράλληλα ανέδειξε –όσο και εάν επιχειρούν να το διαψεύσουν ορισμένοι «καραμανλικοί» και οι «σαμαρικοί»- ότι το χάσμα μεταξύ του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά και του κ. Καραμανλή, διευρύνεται, αντί να γεφυρώνεται.

«Όσο εγκληματικό και λάθος είναι το ένα, τόσο εγκληματικό και λάθος είναι και το άλλο» είπε (Ρ/Σ Flash) o κ. Μιχελάκης και εξομοιώνοντας την απογραφή με τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλου στην Κωνσταντινούπολη.
Όπως ήταν αναμενόμενο, η στάση του κ. Μιχελάκη προκάλεσε αναστάτωση και τα τηλέφωνα «πήραν φωτιά». Εξ αρχής έγινε προσπάθεια από την ηγετική ομάδα της ΝΔ και το «γαλάζιο» επικοινωνιακό σύστημα, να διαχωριστεί, όσο μπορεί αυτό να γίνει πιστευτό, ο κ. Καραμανλής με τον κ. Αλογοσκούφη.

Γι’ αυτό και διευκρίνιζαν, ότι το «καρφί» αφορούσε τον κ. Αλογοσκούφη και όχι τον κ. Καραμανλή, υποστηρίζοντας ότι η απογραφή ήταν εισήγηση του πρώην υπουργού και εξέφραζαν και ενστάσεις για τον τρόπο που έγινε.

Ήταν η πρώτη φορά που επί ημερών της προεδρίας του κ. Σαμαρά, αποκηρύχθηκε δημόσια η απογραφή, αν και κατ’ ιδίαν πολλές φορές, ο πρόεδρος της Ν.Δ. εξέφρασε την ένστασή του.

Βέβαια, ένα πρώτο δείγμα είχε φανεί σε διάσκεψη της ΔΑΚΕ το Μάρτιο του 2010 στη Χαλκίδα, όπου ο κ. Σαμαράς είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τη δημοσιονομική προσαρμογή. Εξάλλου, ποτέ δεν συμφώνησε με τον κ. Αλογοσκούφη, καθώς θεωρούσε, και το είχε πει αρκετές φορές, αναποτελεσματική την πολιτική που ακολουθούσε.


Οι παρασκηνιακές κινήσεις και τα τηλεφωνήματα


Αμέσως άρχισαν τα τηλεφωνήματα σε δημοσιογράφους για να υπάρξουν εξηγήσεις, ενώ ορισμένοι «καραμανλικοί» επεχείρησαν να…σβήσουν τη φωτιά πριν ανάψει για τα καλά. Γι’ αυτό και συνεργάτης του κ. Καραμανλή, έλεγε ότι ο τέως Πρωθυπουργός ενημερώθηκε και δεν θεωρείται αιχμή προς τον ίδιο η τοποθέτηση του κ. Μιχελάκη.

Η προσπάθεια ήταν εμφανής να μην υπάρξει και πάλι σκιά στις σχέσεις των κκ. Σαμαρά και Καραμανλή, λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη συνάντηση, την ολιγόλεπτη συνομιλία και το θερμό εναγκαλισμό, που είχαν μετά το ετήσιο μνημόσυνο του ιδρυτή της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Παρά, την προσπάθεια που κατεβλήθη, η πλειοψηφία των στελεχών, θεωρεί ότι η οποιαδήποτε αναφορά σε εκείνη την περίοδο, «θέλουν, δεν θέλουν κάποιοι, προφανώς δημιουργεί προβλήματα και συνειρμούς που δεν βοηθάνε τη νέα ηγεσία».

Δεν είναι τυχαίο, ότι η κίνηση αυτή της ηγεσίας της Ν.Δ. έγινε λίγες ημέρες μετά την παρέμβαση του κ. Αλογοσκούφη στο «Βήμα της Κυριακής», όπου είπε ότι ο κ. Καραμανλής του έλεγε «άσε τα μέτρα για αργότερα», μια φράση που είναι πλέον όπλο στα χέρια του ΠαΣοΚ.

Μάλιστα, πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης, αναφερόμενοι στην περίοδο διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή, λένε περιπαικτικά: «η κυβέρνηση του ‘‘άστα γι’ αργότερα».

Το νέο επεισόδιο ήρθε να προστεθεί σε μια σειρά κινήσεων αποστασιοποίησης του κ. Σαμαρά από το «γαλάζιο» κυβερνητικό παρελθόν, ανεξάρτητα, αν ο ίδιος επιθυμεί να εμφανίζεται ότι δεν έχει πρόβλημα με τον κ. Καραμανλή.
Γι’ αυτό και εξ αρχής άρχισαν να δίνονται εξηγήσεις, στη γραμμή «άλλο ο Καραμανλής και άλλο ο Αλογοσκούφης» και απορρίπτονται επισημάνσεις, για ενδεχόμενο λεκτικό λάθος ο κ. Μιχελάκης.

Και να ήθελε κάποιος να πιστέψει το επιχείρημα περί λεκτικού ατοπήματος, ήρθε η κεντρική διαρροή ότι η απογραφή αποδείχθηκε ιστορικό λάθος, για να ξεδιαλύνει την ατμόσφαιρα.


Η ενόχληση Αλογοσκούφη
Ιδιαίτερα ενοχλημένος είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Αλογοσκούφης που πληροφορήθηκε τις αιχμές της ηγεσίας της Ν.Δ. «Η απογραφή δεν ήταν απόφαση ενός μόνο υπουργού. Ήταν προεκλογική δέσμευση της ΝΔ και κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή. Τη ζητούσε η Ε.Ε. και η Eurostat» ήταν το μήνυμά του μέσω στενών του συνεργατών. .

Ο ίδιος είχε δεχθεί και προ ημερών σφοδρή επίθεση, τόσο δημόσια, όσο και παρασκηνιακά, από τους «καραμανλικούς», για τα όσα είπε στο «Βήμα της Κυριακής». Μάλιστα, ο κ. Μιχελάκης, όταν του ζητήθηκε να κάνει σχόλιο, απέφυγε και όταν ρωτήθηκε εάν ο κ. Αλογοσκούφης παραμένει μέλος της ΝΔ, είπε με έμφαση: «Δεν το γνωρίζω. Εχει φύγει;».

Πολιτικοί φίλοι του κ. Αλογοσκούφη, θύμιζαν τη δήλωση του πρώην υπουργού, μετά το δημοσίευμα του Βήματος, όπου σημείωνε: «…Παρά τις όποιες θεμιτές διαφορές τους σε ζητήματα οικονομικής πολιτικής στα τέλη του 2008, ο Γιώργος Αλογοσκούφης, σε όλους ανεξαιρέτως τους συνομιλητές του, τονίζει την υπευθυνότητα του πρώην Πρωθυπουργού να πει προεκλογικά όλη την αλήθεια για την οικονομία με μεγάλο προσωπικό και πολιτικό κόστος, σε αντίθεση με την πολιτική του «λεφτά υπάρχουν» του νυν Πρωθυπουργού».
Με όπλο αυτή τη δήλωση, έλεγαν, ότι τέτοια κάλυψη προς τον κ. Καραμανλή, σαν αυτή που έδωσε ο κ. Αλογοσκούφης, δεν έχει δώσει ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ.
Από την άλλη πλευρά, κορυφαία «γαλάζια» στελέχη, έλεγαν ότι ήταν σωστή η τοποθέτηση του κ. Μιχελάκη και έλεγαν πως το μόνο που προσέφερε η απογραφή ήταν να εμφανίσει μεγαλύτερο το έλλειμμα και να δώσει αφορμή για σειρά αρνητικών σχολίων για την ελληνική οικονομία, με αιχμή τα περίφημα…«Greek statistics».


Η στάση Καραμανλή

Στο Δολό Πωγωνιανής –στα ελληνοαλβανικά σύνορα στο νομό Ιωαννίνων, πληροφορήθηκε ο κ. Καραμανλής την κίνηση της Ν.Δ. Με τον τέως Πρωθυπουργό επικοινώνησε ο πρώην υπουργός και τακτικός συνομιλητής του κ. Πρ. Παυλόπουλος που συνομίλησε και με τον κ. Μιχελάκη, που τον διαβεβαίωσε, όπως ειπώθηκε, ότι η φράση δεν αφορούσε τον κ. Καραμανλή. Λειτουργώντας «πυροσβεστικά» ο κ. Παυλόπουλος, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, έλεγε ότι για τον τέως πρωθυπουργό δεν υπάρχει θέμα και κανένα πρόβλημα.

Η «χαλαρή» αντίδραση του κ. Καραμανλή, ερμηνεύεται ποικιλοτρόπως από πολλούς και δεν είναι λίγοι όσοι τονίζουν, ότι ο τέως Πρωθυπουργός είχε γίνει έξαλλος με την παρέμβαση του κ. Αλογοσκούφη στο Βήμα.

Πάντως, πολλοί «καραμανλικοί» που πληροφορήθηκαν την αποκήρυξη της οικονομικής πολιτικής της περιόδου Καραμανλή, έλεγαν με έμφαση: «Η στάση της Ν.Δ. για την απογραφή είναι λάθος. Αυτή είναι η θέση που είχε ο κ. Παπαντωνίου».

Άλλοι τόνιζαν, πως η απογραφή ήταν κεντρική θέση της Ν.Δ. και δεν μπορεί ξαφνικά να την αποκηρύξει το κόμμα, ανεξάρτητα από την προσπάθεια που καταβάλλει να απεγκλωβιστεί από το παρελθόν.

«Καραμανλικοί» προς την ηγεσία της Ν.Δ. : «Ορθή κεντρική επιλογή η απογραφή»

Σκληρή απάντηση προς την ηγεσία της Ν.Δ. έστειλαν αργά το βράδυ της Μ. Πέμπτης, και αφού είχε υπάρξει καταιγίδα αρνητικών σχολίων από τα ΜΜΕ και τα κεντρικά δελτία ειδήσεων.

«Η απογραφή ήταν ορθή, κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, η οποία αποκατέστησε το κύρος της χώρας που είχε τρωθεί» έλεγαν με οργή «καραμανλικοί» βουλευτές που συνομιλούν με τον τέως Πρωθυπουργό και συμπλήρωναν με έμφαση: «Κανείς δεν εγκλώβισε κανέναν. Η απόφαση για απογραφή ελήφθη, όπως όλες οι κρίσιμες αποφάσεις από την Κυβερνητική Επιτροπή».

Για να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία τους, οι «καραμανλικοί», αφού θυμίζουν ότι πέρυσι η ηγεσία της Ν.Δ. και ο κ. Σαμαράς, χαρακτήριζαν «απαραίτητη» και «επιβεβλημένη» την απογραφή, επικαλούνται δυο επιστολές, μια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μια από την Eurostat.

το Βήμα on line