21 Απρ 2011

Τα υδρευτικά έργα και η ύδρευση στην Κόρινθο και στην Κορινθία


Στα πλαίσια της παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Δήμος Κορινθιων διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία  την Μεγάλη Δευτέρα, στο Δημοτικό Θέατρο Κορίνθου, εκδήλωση με θέμα «τα υδρευτικά έργα και η ύδρευση στην Κόρινθο και στην Κορινθία».
 Οι ομιλητές της σπουδαίας πολιτιστικής αυτής εκδήλωσης...
ήταν ο καθ. Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Λώλος Ιωάννης καθώς και  ο συμπολίτης μας κ. Νταβαρίνος  Παρασκευάς, Αρχαιολόγος –ερευνητής του Δήμου και της Κορινθίας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος και υπεύθυνος  της διοργάνωσης κ. Φαρμάκης Γιώργος, ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Κορίνθου Σταυρέλης Νικόλαος,   εκπρόσωποι του Δ.Σ. της Κορίνθου, οι επικεφαλείς της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας καθώς και αρκετοί συμπολίτες μας.
Η ενημέρωση από τους δύο αρχαιολόγους ήταν διεξοδική, αναλύθηκαν οι πρωτοβουλίες που πάρθηκαν  από την αρχαιότητα έως σήμερα και κατανοήθηκαν οι δυσκολίες της υλοποίησης του σημαντικότατου αυτού έργου. Ο κύκλος  της έλευσης του πόσιμου νερού στην Κόρινθο, έκλεισε επιτυχώς με την επίπονη και επίμονη πρωτοβουλία της σημερινής δημοτικής  Αρχής του Δημάρχου Αλέξανδρου Πνευματικού, μετά από 1600 χρόνια.
Κατά την αρχαιότητα, η ύδρευση της Κορίνθου από την Στυμφαλία με έναν αγωγό μήκους 85 περίπου χιλιομέτρων, κατέδειξε επίσης της σημαντικότατη θέση που κατείχε  τότε η Κόρινθος ως πρωτεύουσα της Πελοποννήσου  και μεγάλου μέρους της Στερεάς Ελλάδος. Η τεράστια δαπάνη που απαιτούσε η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου, λόγω της πολύ δύσκολης μορφολογίας του εδάφους, κατέστη δυνατή έπειτα από την πρωτοβουλία που  πήρε  ο Αυτοκράτορας  Αδριανός, υλοποιώντας το έργο μέσα σε διάστημα  έξη περίπου ετών.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις που έκαναν οι παρευρισκόμενοι  προς τους  ομιλητές, πιστοποιώντας την σπουδαιότητα και το ενδιαφέρον τους για την εκδήλωση και καταδεικνύοντας για άλλη μια φορά πως το νερό της Στυμφαλίας αποτελεί πηγή ζωής και ανάπτυξης της πόλης και του δήμου μας.