9 Μαρ 2011

Μας "γονάτισαν" οι Κούροι....Της Τζένης Σουκαρά


Απίστευτες στιγμές ζήσαμε χθες βράδυ στη συνεδρίαση του ΔΣ Κορινθίων, όταν ήλθε προς συζήτηση το θέμα της επιστροφής των δίδυμων Κούρων στην πατρώα γη! Την Κορινθία!
Εισηγητής ήταν ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Παπαφωτίου,εκπροσωπώντας την Περιφέρεια, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες...
που γίνονται  για την επιστροφή των σημαντικότατων ευρημάτων ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας στο Μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου. Κατόπιν η δημοτική σύβουλος Σοφία Λέκκα απο την πλευρά της πλειοψηφίας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη της επιστροφής τους η οποία θα αποτελέσει  απαρχή της ίδρυσης του νέου Μουσείου στην Αρχαία Κόρινθο!
Αλλά και ο πρόεδρος του της Αρχαίας Κορίνθου κ. Παπαιωάννου τόνισε πως το υπάρχον μουσείο πληρεί τους όρους για να φιλοξενήσει τα σπουδαία ευρήματα!Κάλεσε την δημοτική αρχή να πιέσει όσο μπορεί ωστε να έλθουν οι Κούροι στην Αρχαία Κορίνθο.
Απο εκεί και πέρα το χάος!!
Το χάος επήλθε,έχω την αίσθηση,διότι το δεος των δημοτικών συμβούλων  προς τους δίδυμους Κούρους υπήρξε μεγάλο!
Το χάος επήλθε διότι ο κάθε δημοτικός σύμβουλος ήθελε να κλείσει το γόνυ απέναντι στην ιστορία,στα πρακτικά αυτής της ιστορικής στιγμής,στην τηλεόραση που τα αποθανάτιζε και στο χωριό του που θα τα άκουγε!
Το χάος επήλθε καθότι το αδιέξοδο τραγικό!Όλοι συμφωνούσαν,αλλά έπρεπε κάτι να πουν!
Κι αφού έπρεπε κάτι να πουν ...τον χορό ξεκίνησε ο Κώστας Γιώτης!
Αφού συμφώνησε με τις εισηγήσεις έκανε και ΤΗΝ πρόταση: 
Ο δήμος να εξετάσει την περίπτωση σύναψης δανείου,για να κατασκευάσει ο ίδιος (ο δήμος) ένα νέο σύγχρονο μουσείο!Το δάνειο θα το αποπληρώσει το μουσείο απο τα έσοδα των επισκέψεων!!!!(εν καιρώ κρίσης αναγνώστη μου όλα τούτα!)
Τον λόγο έλαβε ο Κασίμης ο οποίος συμφώνησε με τους εισηγητες αλλά ...διαφώνησε με τον Γιώτη χαρακτηρίζοντας την πρόταση του για ίδρυση μουσείου ανεδαφική."Ένα τέτοιο αίτημα τόσο υψηλού κόστους δεν μπορεί να στηριχθεί" τόνισε και ουδείς μπορούσε κάτι άλλο να πει. Ο Κασίμης προχώρησε ωστόσο και αναφέρθηκε στην έλλειψη πολιτικής για την Αρχαία Κόρινθο.Τόνισε πως η επισκεψιμότητα της πέρυσι μειώθηκε κατά 30% και αναφέρθηκε στην συγκρότηση τοπικού συμφώνου ποιότητας για την Αρχαία Κόρινθο..αλλά ευτυχώς αντελήφθη πως πλάτιασε εκείνη την ώρα και φρέναρε αυτοβούλως!
Η διαλογική περιπλάνηση των Κούρων μέσα στο δημοτικό συμβούλιο Κορίνθου έφτασε στον αντιδήμαρχο Φαρμάκη ο οποίος αφού συμφώνησε με τους προηγούμενους για την αναγκαιότητα επιστροφής των Κούρων εξέφρασε και την ανησυχία του ..Διότι όπως εξήγησε παρευρέθηκε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΛΖ εφορίας Κλασσικών Αρχαιοτήτων και έμαθε πως το ΚΑΣ φέρνει δυσκολίες για την επιστροφή τους. Ο κύριος Φαρμάκης αναφέρθηκε και στην συμβολή των βουλευτών που πιέζουν,αφού είχε τις ημερομηνίες της "πίεσης" ... κατέληξε:Να μην αναφερόμαστε στους δίδυμους Κούρους ,αλλά στους Κούρους της Κορίνθου!  (Για την επιστροφή των...μαρμάρων το σλόγκαν αναγνώστη μου!)
Κι εκεί βρήκε λόγο ύπαρξης στην κουβέντα ο Χασικίδης!Θεματοφύλαξ του Χιλιομοδίου,ο οποίος αφού συμφώνησε με τους προλαλήσαντες διόρθωσε τον συνάδελφό του αντιδήμαρχο πως οι Κούροι είναι της Τενέας κι όχι  της Κορίνθου..διότι εκτός της Αρχαίας Κορίνθου υπήρχε, πώς να το κάνουμε βρε αδελφέ, και η αρχαία Τενέα!
Κάποιοι άλλοι σύμβουλοι έλαβαν το λόγο για να τονίσουν πως οι Τενεάτες τους κάλυψαν..
Και η συζήτηση  έφτασε στον Πέτρο Λέκκα ο οποίος συμφώνησε με τους προλαλήσαντες μηδενός εξαιρουμένου σε διαβεβαιώ,με μια μόνο διόρθωση!Ο Κούρος που είναι στο Μόναχο βρέθηκε στην περιοχή των Αθικίων!Παρατήρηση άσχετη αλλά καθόλα σχετική διότι κατόπιν ακολούθησε η ερώτηση προς τους απανταχού Κορίνθιους και Τενεάτες απο τον Αθικιώτη δημοτικό σύμβουλο: "Η αρχαία Τενέα πού ηταν στα αλήθεια; Στην Κλένια ή στα Αθίκια;"
Κι αφού το σώμα αισθάνθηκε πλήρες απο την διεξοδική συζήτηση και το ακροατήριο φώναζε "παραδίνομαι" ,κατέληξε μετα και απο την τοποθέτηση του δημάρχου να διεκδικήσει την επιστροφή των Κούρων μαζί με τους βουλευτές του νομού και τον Περιφερειάρχη...