9 Μαρ 2011

Πριμ εισφορών για κοινωνική εργασία


Τρία νέα προγράµµατα κοινωφελούς εργασίας – εκτός από τα προγράµµατα του ΟΑΕ∆ – ενεργοποιεί το υπουργείο Εργασίας σε µια προσπάθεια αντιµετώπισης της ανεργίας,η οποία προσλαµβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.  
Πρόκειται για την κοινωνική εργασία, τη σύσταση κοινωνικών επιχειρήσεων και τα τοπικά ολοκληρωµένα προγράµµατα. Σχετικές ανακοινώσεις.. γίνονται σήµερα από την υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ. Με πιλοτική εφαρµογή από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (για 6.000 ανέργους), αρχίζει από τον Απρίλιο η εφαρµογή ενός νέου προγράµµατος ύψους 170 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη συνολικά 60.000 ανέργωνκαι την απασχόλησή τους σε υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα. Θα συσταθούν φορείς απασχόλησης οι οποίοιθα διαθέτουν τους ανέργους σε Νοµικά Πρόσωπα ∆ηµοσίου ∆ικαίου (δήµοι, πανεπιστήµια κ.ά.). Προτεραιότητα θα δοθεί σε περιοχές - αστικά κέντρα τα οποία πλήττονται από υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται µερική απασχόληση (5-6 ώρες), ενώ θα παρέχεται πλήρης ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη. Για την ασφαλιστική κάλυψη των εργαζοµένων προβλέπεται ειδικό πρόγραµµα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών από τον ΟΑΕ∆. Προτεραιότητα µέσα από ένα αντικειµενικό σύστηµα µοριοδότησης κριτηρίων θα παρέχεται ιδιαίτερα στα νοικοκυριά χωρίς εισόδηµα, στους ανέργους εξαιτίας µαζικών απολύσεων της τελευταίας διετίας καθώς και στα νοικοκυριά µε αυξηµένο αριθµό προστατευόµενων µελών.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
. Με στόχο να δηµιουργηθούν 50.000 νέες θέσεις εργασίας προωθείται η δηµιουργία Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων. Το σχετικό νοµοσχέδιο προβλέπει ότι η φορολόγηση των κοινωνικών επιχειρήσεων θα γίνεται µε τον χαµηλότερο συντελεστή, του 18%. Παράλληλα όσοι µετέχουν σε µια τέτοια επιχείρηση θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές προς τον Οργανισµό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελµατιών (ΟΑΕΕ) µειωµένες κατά 50%. Πρόκειται για µια νέα µορφή επιχειρήσεων που θα συστήνονται από ανέργους, ευπαθείς οµάδες πληθυσµού αλλά και εργαζόµενους. Ως αντικείµενο θα έχουν το περιβάλλον, την υγεία, την πρόνοια κ.ά. Προβλέπεται να δραστηριοποιηθούν και σε τοµείς που σήµερα ανήκουν στο ∆ηµόσιο ή σε δήµους (π.χ. πρόγραµµα βοήθειας στο σπίτι, παιδικοί σταθµοί κ.ά.).

Το νοµοσχέδιο προβλέπει την πιστοποίηση και την καταγραφή σε ειδικό µητρώο όλων των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων µε σκοπό να υπάρχει κεντρικός έλεγχος.

ΤΟΠΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ. Με ευθύνη των περιφερειών θα διατεθούν κονδύλια ύψους 130 εκατ.ευρώ για την πρόσληψη ανέργων µε προτεραιότητα σε περιοχές µε υψηλή ανεργία.

Τα Νέα