9 Μαρ 2011

Υπέρ του φόρου στις τράπεζες η Ευρωβουλή


Ισχυρό πολιτικό μήνυμα προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν απηύθυνε χθες η Ολομέλεια του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπερψηφίζοντας την έκθεση της ευρωβουλευτού του ΠΑΣΟΚ Αννυς Ποδηματά.
Σύμφωνα με την έκθεση, ζητείται...
η επιβολή φορολογίας στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, κατ' αρχάς στην Ευρώπη και μετέπειτα παγκοσμίως, αλλά και η έκδοση ευρω-ομολόγων για την από κοινού διαχείριση μέρους του χρέους των χωρών της ευρωζώνης.

Αγνοώντας τις παραινέσεις του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου, που ζητούσε από τους ευρωβουλευτές να κάνουν υπομονή μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι
προτού αποφασίσουν για την επιβολή φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, η Ολομέλεια, με μεγάλη πλειοψηφία (529 υπέρ και 127 κατά), τάχθηκε υπέρ της άμεσης επιβολής αυτού του φόρου.

Είναι καιρός, δήλωσε η εισηγήτρια της σχετικής έκθεσης, να πληρώσουν και οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί το μερίδιό τους στην κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν.

Οπως υπολογίζεται, τα έσοδα από την επιβολή φόρου 0,1% στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα 650 δισεκατομμύρια ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σημειώνεται ότι, παρά την ισχυρή αντίσταση μερίδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Φιλελευθέρων, υιοθετήθηκε τελικά και η επίμαχη παράγραφος, με την οποία καλούνται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Κομισιόν να προχωρήσουν σε μελέτη για την έκδοση ενός συστήματος ευρωομολόγων, προσδιορίζοντας τις συνθήκες εκείνες υπό τις οποίες το σύστημα αυτό θα αποβεί προς όφελος όλων των συμμετεχόντων κρατών-μελών και της ευρωζώνης στο σύνολό της

ΠΗΓΗ: enet.gr