18 Μαρ 2011

Κοινωνικό Φορουμ: Ενίσχυση επιχειρημάτων ενάντια στα χημικά στο Σουσάκι


Το Κοινωνικό Φόρουμ Κορινθίας, σαν οργανωμένο τμήμα της τοπικής κοινωνίας που αντιτίθεται στην εγκατάσταση αποθηκών υγρών χημικών στο Σουσάκι, επισημαίνει τα παρακάτω:

1) Ο αγώνας για να είναι νικηφόρος, πρέπει..
να είναι πολύπλευρος. Χρειάζεται τόσο ένα ισχυρό και μαζικό Κίνημα με συγκεκριμένους στόχους και πλαίσιο δράσης όσο και έναν σωστά τεκμηριωμένο δικαστικό αγώνα.

2) Για την ενίσχυση του Κινήματος χρειάζεται μαζική καμπάνια πληροφόρησης και εκλαΐκευση των θέσεων ενάντια στην εγκατάσταση των χημικών.

3)Συνεχίζουμε το μάζεμα υπογραφών τόσο από την ιστοσελίδα μας όσο και από εξορμήσεις στις γειτονιές, για να διενεργηθεί τοπικό δημοψήφισμα. Έχουμε βάλει στόχο 2000 υπογραφές και ήδη έχουμε ξεπεράσει τις 300. Καλούμε τους κατοίκους να προσέρχονται μαζικά για υπογραφές όταν γίνεται κάλεσμα στην περιοχή τους.

4) Χρειάζεται πίεση τόσο προς την SULPHUR AE, όσο και προς την θυγατρική της, SOUSSAKI LOGISTICS, ώστε να καταλάβουν πως άγρυπνα μάτια θα τις παρακολουθούν 365 μέρες το χρόνο, για τυχόν παραβάσεις, υπερβάσεις ή ρυπάνσεις και να εγκαταλείψουν την "επένδυση".

5) Ο δικαστικός αγώνας, τον οποίο ξεκίνησε -προς τιμή του- ο Δήμος, πρέπει οπωσδήποτε να κερδηθεί, γιατί το δίκιο είναι με το μέρος μας. Αν χαθεί αυτή η μάχη, την πολιτική ευθύνη θα την φέρουν εκείνοι που την έχασαν.
Από τη μεριά μας, σε αυτόν τον τομέα, καταθέσαμε στον Δήμο τέσσερις (4) τυπικούς λόγους που μπορούν να οδηγήσουν στην ακύρωση την περιβαλλοντικής μελέτης που ενέκρινε τον Οκτώβρη στα μουλωχτά η Μπιρμπίλη.
Συγκεριμένα:

α) Αποτελεί τυπική παράβαση το γεγονός πως ενώ στην έκθεση αναφέρεται τουλάχιστον σε (5) πέντε σημεία η αντίδραση τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και των δημοτικών Αρχών Αγίων Θεοδώρων και Λουτρακίου, η απόφαση ΔΕΝ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΘΗΚΕ όπως όφειλε σε αυτές. Αυτό αποτελεί παράβαση του «δικαιώματος στην ενημέρωση των πολιτών» για ζητήματα που αφορούν την υγεία τους.

β)Στην περιβαλλοντική μελέτη δεν υπάρχει καμία νύξη για την επιβάρυνση του -ήδη επιβαρημένου από τα διυλιστήρια-τοπικού οδικού δικτύου με δεκάδες βυτιοφόρα φορτηγά που καθημερινά θα προσεγγίζουν τις αποθήκες ή θα μεταφέρουν χημικά από αυτές. Το τοπικό οδικό δίκτυο είναι σε άσχημη κατάσταση και στο σύνολό του είναι μονής λωρίδας, χωρίς διαχωριστικές μπάρες στη μέση και εξυπηρετεί όλη την τοπική κοινωνία καθότι ο αυτοκινητόδρομος είναι με διόδια.

γ)Στην περιβαλλοντική μελέτη δεν γίνεται λόγος για την ύπαρξη ενεργού ηφαιστείου σε μικρή απόσταση. Το ηφαίστειο του Σουσακίου είναι η βόρεια άκρη του ηφαιστειακού τόξου του Αιγαίου που ξεκινάει από την Νίσυρο και διασχίζει Σαντορίνη, Μήλο, Μέθανα.

δ)Οι λιμενικές εγκαταστάσεις της SULPHUR AE τις οποίες προτίθεται να χρησιμοποιήσει η SOUSSAKI LOGISTICS AE είναι υποτυπώδεις και στην ουσία πρόκειται για δύο πλωτές πλατφόρμες (μαούνες) που χρησιμοποιούνται σαν πλωτός λιμενοβραχίονας. Η νομιμότητα, η ασφάλεια και το δυναμικό των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων ερευνάται από το Λιμεναρχείο Ισθμίων.
Όσον αφορά αυτό το θέμα καταθέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα στο Λιμεναρχείο Ισθμίων και θα δημοσιοποιήσουμε την απάντηση του μόλις την λάβουμε.

Ζητήσαμε από την Δημοτική Αρχή να ενσωματώσει τα συγκεκριμένα επιχειρήματα στην προσφυγή στο ΣτΕ όπου αξιώνεται η ακύρωση της έγκρισης, αφού τα επεξεργαστεί και τα τεκμηριώσει η νομική υπηρεσία του Δήμου.

Τα μέλη του Κοινωνικού Φόρουμ Κορινθίας είναι αποφασισμένα τον πολύπλευρο αγώνα που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου, να τον στηρίξουν με όλες τους τις δυνάμεις και καλούν τους πολίτες να αντισταθούν και να προστατέψουν τον τόπο τους από την μη-βιώσιμη προοπτική που κάποιοι θέλουν να επιβάλλουν.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

18.3.2011