15 Φεβ 2011

Ορθοπεταλιές στο γραφείο


Ένα μικρό ποδήλατο κάτω από κάθε γραφείο, προτείνουν Αμερικανοί επιστήμονες στους εργαζόμενους και τους εργοδότες, για να μειωθούν οι επιπτώσεις της καθιστικής εργασίας στην υγεία.
Οι ατέλειωτες ώρες αδράνειας στο... γραφείο, μπροστά από μία οθόνη έχουν πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία και οδηγούν σε παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν προτείνει σαν λύση στο πρόβλημα της καθιστικής εργασίας συχνά διαλείμματα και μικρές βόλτες ή ακόμα και έναν μηχανισμό, στον οποίο η εργασία μπροστά από τον υπολογιστή γίνεται πάνω σε έναν διάδρομο γυμναστικής. Καμία από αυτές τις διεξόδους δεν φάνηκε, ωστόσο, να είναι λειτουργική.

Τα μικρά ποδήλατα κάτω από το γραφείο αποτελούν μια εφικτή και φθηνή λύση,
σύμφωνα με τους ερευνητές, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο British Journal of Sports Medicine. Υποστηρίζουν, μάλιστα, ότι θα επωφεληθούν και οι εργοδότες, καθώς οι εργαζόμενοι θα είναι περισσότερο παραγωγικοί.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Καρολίνα πραγματοποίησαν μικρής κλίμακας μελέτη σε 18 εργαζομένους, οι οποίοι χρησιμοποίησαν το μηχανισμό για 12 ημέρες έκαστος κατά μέσο όρο επί 23 λεπτά την ημέρα.

Σε σχετικό ερωτηματολόγιο απάντησαν, ότι θα χρησιμοποιούσαν συχνά το μικρό ποδήλατο στη δουλειά τους, αν τους δινόταν ένα από τον εργοδότη τους.

"Τα φορητά μηχανήματα με πετάλι ενδέχεται να χρησιμεύσουν ως εργαλείο για τη μείωση της αδράνειας στο εργασιακό περιβάλλον, χωρίς απαραίτητα να επηρεάζεται ο χρόνος εργασία τους",
δήλωσαν οι ερευνητές.