15 Φεβ 2011

Διμέτωπος «ψαλμός» Ιερώνυμου


Τα «έψαλε» στον Π. Ψωμιάδη για να τα ακούσει όμως ο μητροπολίτης, κ. Ανθιμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, κ. Ιερώνυμος, χθες στη Θεσσαλονίκη, κατά την τελετή θεμελίωσης ξενώνα για οικογένειες καρκινοπαθών.

Ο κ. Ψωμιάδης εμφανίστηκε ως εκφραστής του κ. Ανθιμου και των γνωστών του απόψεων, ζητώντας από τον Αρχιεπίσκοπο...
«να μην παραμένει βουβή η Εκκλησία, να έχει φωνή και να βγαίνει μπροστά».
Αμεση και κοφτή ήταν η απάντηση του κ. Ιερώνυμου. «Κύριε Ψωμιάδη, δεν μου λείπει το θάρρος. Μιλάω και θα μιλάω όταν πρέπει και εκεί που πρέπει. Ο ρόλος της Εκκλησίας δεν είναι να μιλάει και υπάρχουν ιστορικά παραδείγματα όπου όταν η Εκκλησία μπλέχτηκε με την πολιτική, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά, με κορυφαίο την τραγωδία της Κύπρου», είπε ο Αρχιεπίσκοπος απευθυνόμενος στον περιφερειάρχη, αλλά και δίνοντας απάντηση σε όσα λέει ο κ. Ανθιμος από τον άμβωνα κάθε Κυριακή.

«Το ότι δεν μιλάω δεν σημαίνει ότι δεν έχω κάτι να πω» είπε ο Αρχιεπίσκοπος για να προσθέσει: «Πολλές φορές όταν δεν μιλάς είσαι πιο αποτελεσματικός από όταν λες πολλά. Στη θέση που με αξίωσε ο Θεός να έχω, θέλω να κρατήσω την ιεραρχία ενωμένη, να σέβεται ο ένας τον άλλον, αλλά και να συγκρατήσω τον ιστό της κοινωνίας».

Ο Π. Ψωμιάδης δεν έδωσε συνέχεια, όπως και ο κ. Ανθιμος που ήταν παρών. Ο κ. Ιερώνυμος θεμελίωσε έναν επταώροφο ξενώνα, ο οποίος θα φέρει το όνομα «Θεοξενία», δυναμικότητας 35 ατόμων, που θα βρίσκεται πολύ κοντά στο Θεαγένειο αντικαρκινικό νοσοκομείο.

Το έργο προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ θα γίνει σε οικόπεδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ παράλληλα έγινε γνωστό πως θα ανεγερθεί και εστία φιλοξενίας 25 φοιτητών σε οικόπεδο της Εκκλησίας στην οδό Αισχύλου. Πράξη ουσιαστική και συμβολική, η οποία έχει σκοπό την ανακούφιση του πόνου, χαρακτήρισε κατά τη διάρκεια της τελετής τη δημιουργία του ξενώνα, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, και αναφέρθηκε στη συνεργασία του δήμου με την Εκκλησία για την ανακούφιση της φτώχειας.

Στη διάρκεια της χθεσινής τελετής, ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να δημιουργηθεί Κοινό Ταμείο της Εκκλησιαστικής Πρόνοιας της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο οποίο θα ενταχθεί όλη η περιουσία της Αρχιεπισκοπής και των μοναστηριών της.

το έθνος