15 Φεβ 2011

Μετωπική κυβέρνησης - συνδικαλιστών στις συγκοινωνίες


Κορυφώνεται η σύγκρουση στις αστικές συγκοινωνίες σήμερα, ημέρα ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου, καθώς όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αθήνα θα τραβήξουν χειρόφρενο λόγω της 24ωρης απεργίας που κήρυξαν τα συνδικάτα.
Παράλληλα, ανεβαίνει και το πολιτικό θερμόμετρο στον ίδιο χώρο, καθώς το ΠΑΜΕ θα διοργανώσει...
την Παρασκευή πανελλαδική κινητοποίηση οργανωμένης ανυπακοής, η οποία θα περιλαμβάνει το άνοιγμα των διοδίων και το «μπλοκάρισμα» των ακυρωτικών μηχανημάτων των αστικών συγκοινωνιών. Η συνδικαλιστική οργάνωση του ΚΚΕ ζητεί την κατάργηση των διοδίων, απορρίπτει την αύξηση στις τιμές των κομίστρων στα μέσα μαζικής μεταφοράς και ζητεί δωρεάν χρονικές ζώνες στις αστικές συγκοινωνίες για τους εργαζομένους, τους νέους και τους ανέργους. Υπενθυμίζεται ότι σε αυτό τον τομέα έχουν κινητοποιηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Στις αστικές συγκοινωνίες, η αντιπαράθεση μεταξύ των συνδικαλιστών των δημοσίων μεταφορών και της κυβέρνησης θα κορυφωθεί αργά το μεσημέρι, όταν και οι απεργούντες θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κοτζιά, από όπου θα πραγματοποιήσουν πορεία προς τη Βουλή. Τα συνδικάτα των μέσων μαζικής μεταφοράς αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπει την αντικατάσταση των συλλογικών τους συμβάσεων και των κανονισμών εργασίας με νέα επιχειρησιακή σύμβαση, που θα αποτελέσει προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των εργαζομένων και των διοικήσεων των μεταφορικών ΔΕΚΟ. Μάλιστα, έχουν προμηνύσει ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής
Στο μεταξύ, ο υπουργός Υποδομών κ. Δ. Ρέππας έφερε χθες κάποιες τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, στα χρέη των οργανισμών, τα οποία θα περάσουν στο Δημόσιο, συμπεριλαμβάνονται και οι οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, παρέχεται το δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς για τα άτομα με αναπηρία, διευκρινίζεται ότι η ως και 40% επιδότηση του λειτουργικού κόστους θα αφορά την προ αποσβέσεων λογιστική κατάσταση, μειώνονται οι μετατάξεις κατά 10 άτομα στον ΟΑΣΑ και κατά 40 στους ΗΣΑΠ, από τις οποίες μάλιστα εξαιρούνται εν γένει οι ηλεκτροδηγοί, όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης και οι έχοντες τη μικρότερη προϋπηρεσία.

Ακόμη, δίδονται πέντε, αντί τριών αρχικά, επιλογές θέσεων προτίμησης για τους μετατασσομένους, ενώ οι αποσπάσεις των εργαζομένων δεν θα αρθούν με τη δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ, αλλά θα ανακληθούν στο τέλος της χρονιάς. Επίσης, μειώνεται στο 1%, αντί 5% αρχικά, το ύψος της αμοιβής του υποθηκοφύλακα για τη μεταβίβαση ακινήτων των αστικών συγκοινωνιών.

Τροπολογία για το «δεν πληρώνω»

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η τροπολογία που προβλέπει πρόστιμο και φυλάκιση για όσους δεν καταβάλλουν κόμιστρο στα μέσα μεταφοράς και πρόστιμο, με δυνατότητα αφαίρεσης άδειας, διπλώματος και πινακίδων κυκλοφορίας για τη μη πληρωμή διοδίων. Λόγω του χάους που αναμένεται να δημιουργηθεί σήμερα στην Αθήνα ο δακτύλιος δεν θα ισχύσει, ενώ αναβάλλονται και οι εξετάσεις στα πανεπιστήμια, τα οποία καλούν τους φοιτητές να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες των σχολών τους για περαιτέρω πληροφορίες.


Τo Βήμα on line