15 Φεβ 2011

Πρόγραμμα - διακήρυξη του Αντώνη Χανιώτη για τις εκλογές του Δικηγορικού συλλόγου Κορίνθου


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ –ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
του συνδυασμού «ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»


Προτείνουμε, θα εισηγηθούμε και δεσμευόμαστε, ότι θ’ αγωνισθούμε για:
Α/ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
1)Διαχωρισμό των υποθέσεων Μονομελούς κάθε Τετάρτης, ώστε να υπάρχει εξυπηρέτηση δικηγόρων, διαδίκων και...
μαρτύρων (π.χ. τακτική Μονομελούς τη Τετάρτη και αυτοκίνητα τη Παρασκευή).
2) Πινάκια ποινικών υποθέσεων (διαχωρισμό ανά 2ωρο).
3)Μηχανοργάνωση (πλήρης) όλων των Υπηρεσιών του Δικαστικού Μεγάρου.
4) Έναρξη προσπάθειας και αγώνα, με κάθε μέσο και τρόπο, για τη δημιουργία μεταβατικού Εφετείου (τουλάχιστον Ποινικού), με έδρα τη Κόρινθο, είτε μέσω του Εφετείου Ναυπλίου, είτε με την αναμενόμενη διάσπαση του Εφετείου Αθηνών.
5) Ψηφιοποίηση και καταχώρηση των εγγράφων και δικογράφων της τελευταίας 5ετίας, σε βάση δεδομένων, συμπεριλαμβανομένου και του αρχείου. Διασύνδεση και πρόσβαση κάθε δικηγορικού γραφείου με το παραπάνω υλικό.
6) Παρέμβαση του Δ.Σ.Κ στις αλλαγές θέσεων εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων και σε όλα τα λειτουργικά θέματα (πχ. αποσυμφόρηση του γραφείου ειδικών διαδικασιών και ασφαλιστικών).
7) Συνδρομή του Δ.Σ.Κ στη καθαρογραφή αποφάσεων, στην ηλεκτρονική οργάνωση των Γραμματειών κλπ και άμεση σύνδεση (συνεχής ενημέρωση) της ιστοσελίδας του Συλλόγου.
8) Καθιέρωση τακτών συναντήσεων εκπροσώπων του Συλλόγου με Δικαστές-Εισαγγελείς και τον Σύλλογο υπαλλήλων και για όλα τα θέματα.
Παρέμβαση του Συλλόγου στον Άρειο Πάγο, για άμεση κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων Δικαστών, Εισαγγελέων, υπαλλήλων, αλλά και προσπάθεια αύξησης των θέσεων και
9) Παράβολο υπέρ Δ.Σ.Κ σε διαδικασίες 214 Α’ Κ. Πολ. Δικ, κατάθεση εγκλήσεως κλπ, όπως και υποχρέωση του Συλλόγου για παράβολα μηνύσεων (αποφυγή ταλαιπωρίας στη ΔΟΥ).

Β/ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ

1)Νομοθετική κατοχύρωση του συστήματος χρονοχρέωσης.
2)Ίδια κατοχύρωση για υποχρεωτική παράσταση Δικηγόρου σε όλα τα Δικαστήρια, όλες τις διαδικασίες και όλους του βαθμούς δικαιοδοσίας.
3) Συμμετοχή όλων των συναδέλφων σε επιτροπές κάθε μορφής (δικαιοδοτικές, πειθαρχικές, αθλητικές, πολιτιστικές, κλπ).
4)Συμμετοχή ΟΛΩΝ των συναδέλφων και ιδιαίτερα των νέων στα νέα κτηματολόγια, χωρίς διακρίσεις.
5) Κατοχύρωση (νομοθετική) του Κώδικα Δεοντολογίας.
6) Ενεργοποίηση του Πειθαρχικού Συμβουλίου σε κάθε περίπτωση και διορισμός των μελών του από τη Γεν. Συνέλευση.
7) Αξιοποίηση των αποθεματικών (μέσω του νέου Σωματείου), επαναδιατύπωση των σχέσεων Σωματείου και Συλλόγου και υποχρεωτική, ανά τρίμηνο, ανάρτηση της πορείας των αποθεματικών. Τακτικοί έλεγχοι.
8) Παρέμβαση του Συλλόγου σε κάθε μορφής «εμφάνιση» ή τυχόν προσπάθεια «εγκατάστασης» Δικηγόρων άλλων Πρωτοδικείων Αγώνας για νομοθετική κατοχύρωση ενημέρωσης και έγκρισης από το Σύλλογο μας.
9)Διεύρυνση όλων των οικονομικών συναλλαγών των συναδέλφων και διεκπεραίωση μέσω της Γραμματείας του Συλλόγου.
10)Πρωτοβουλίες για διεξαγωγές Συνεδρίων, Επιστημονικών Μερίδων κλπ. στον Νομό μας, όπως και ενεργή ανάμιξη του Συλλόγου σε όλα τα τρέχοντα κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά θέματα της Κορινθιακής κοινωνίας.
Σκοπός: Η αναβάθμιση του κύρους του Δικηγόρου στην Κορινθία.
11) Ανάδειξη, με κάθε τρόπο, του Δικ. Συλλ. Κορίνθου σαν έναν από τους 3-4 κορυφαίους της Χώρας.
12)Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των Υποθ/κείων, διεκδίκηση ηλεκτρονικής πρόσβασης στις βάσεις δεδομένων των Υποθ/κείων όλης της χώρας και του Εθνικού Κτηματολογίου και απόλυτη απαγόρευση ελέγχου τίτλων από μη Δικηγόρους-Καθιέρωση παραβόλου Δ.Σ.Κ για έλεγχο τίτλων.
13) Καθιέρωση ελαχίστων αμοιβών για συνεργαζόμενους με Τράπεζες, Ασφαλ. Εταιρείας κλπ συναδέλφους-Παρέμβαση (διαπραγματευτική κλπ) του Συλλόγου στο καθεστώς αμοιβών.
14) Σύσταση επιτροπών από συναδέλφους και για όλα τα θέματα (οικονομικά, πολιτιστικά, λειτουργικά κλπ), με τη συναίνεση της Γεν. Συνέλευσης και
15) Αναδιοργάνωση, απογραφή και αναδιάρθρωση της βιβλιοθήκης του Συλλόγου (πρόσληψη αρχικά ειδικού προσωπικού για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια μόνιμη επιτήρηση και διαχείριση), όπως επίσης και αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Συλλόγου.
Γ. ΝΕΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
1) Δανειοδότηση των νέων συναδέλφων με οποιοδήποτε τρόπο και για την απόκτηση ίδιας και αυτοτελούς επαγγελματικής στέγης, με περίοδο χάριτος και σταδιακή εξόφληση σε άτοκες δόσεις και σε βάθος χρόνου.
2) Αύξηση του διανεμόμενου μερίσματος μέσω του διανεμητικού λογαριασμού, με οιοδήποτε τρόπο (π.χ. επικόλληση ειδικού ενσήμου σε όλα τα δικόγραφα).
3)Θέσπιση ασφαλιστικών και φορολογικών αντικινήτρων, για όσους συναδέλφους παραμένουν στην ενεργό Δικηγορία πέρα από τη 40ετία.
4)Κατοχύρωση ευπρεπών (ελαχίστων) μηνιαίων αμοιβών, των απασχολουμένων σε οργανωμένα δικηγορικά γραφεία.
5)Συμμετοχή ΟΛΩΝ (εκ περιτροπής) στα αναμενόμενα, νέα Κτηματολόγια. Παρέμβαση του Συλλόγου σε οιαδήποτε προσπάθεια ανάθεσης «πακέτων» σε παρόμοιες υποθέσεις.
6)Καθιέρωση ειδικών Σεμιναρίων και σε όλα τα θέματα (ενημερωτικά, επιστημονικά κλπ).
7) Προσπάθεια για επαναπροσδιορισμό των ασφαλιστικών εισφορών, με βάση τα χρόνια ασφάλισης.
8) Καθιέρωση ειδικής ιστοσελίδας νέων Δικηγόρων του Συλλόγου μας-Παροχή συνδρομής και παρέμβαση σε οιαδήποτε τυχόν επιβολή νέας μορφής συνεργασιών και άσκησης της δικηγορίας. Και
9)Λειτουργία ειδικού Γραφείου στο Δ.Σ.Κ, με αντικείμενο την ανεύρεση εργασίας σε νέους Δικηγόρους και συνεργατών σε δικηγορικά γραφεία.
Δ. ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
1) Ανώτατο όριο ασκήσεως 18 μήνες και αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της διάρκειας, ώστε να μην επεκτείνεται. Υπολογισμός με βάση τα εξάμηνα.
2)Δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις και πριν από τη συμπλήρωση του 18μήνου, με παράλληλη υποχρέωση παράτασης της άσκησης και αυτοτελούς ορκοδοσίας.
3)Υποχρεωτική, αυτοτελή παράσταση των ασκουμένων στο Πταισματοδικείο (μετά μάλιστα τη νέα αναβάθμιση του) και στο Ειρηνοδικείο και σε όλες τις διαδικασίες.
4)Υποχρεωτική ασφάλιση με ταυτόχρονη επιδότηση ή συγχρηματοδότηση των εισφορών τους από τον Δ.Σ.Κ.
5)Παρέμβαση του Συλλόγου για ανεύρεση Δικηγόρου, στον οποίο θα ασκείται και σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης από τον ασκούμενο. Και
6)Κατοχύρωση μιας ευπρεπούς κατώτερης μηνιαίας αποζημίωσης από τον Δικηγόρο, όπου ασκείται και συμμετοχή στον διανεμητικό λογαριασμό με τις ίδιες και ισχύουσες για τους Δικηγόρους προϋποθέσεις.
Ε/ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ
1)Άμεση τακτοποίηση και ρύθμιση του κλιματισμού, με οποιοδήποτε τρόπο-Δυναμική παρέμβαση και ανάμιξη του Συλλόγου.
2)Επαναχρησιμοποίηση –ενεργοποίηση της κεντρικής εισόδου από την Εθν. Αντίστασης, ως Κεντρικής Εισόδου.
3)Παρέμβαση, με οποιοδήποτε τρόπο, στην επιδιόρθωση της πρόσοψης και δημιουργίας (σε συνεργασία με τον Δήμο) χώρου αναψυχής μπροστά από τη κεντρική είσοδο.
4)Πεζοδρόμηση των οδών Κύπρου και Κολοκοτρώνη (τμημάτων γύρω από το Μέγαρο) και προσπάθεια (μέσω ΤΑΧΔΙΚ, ΟΤΑ κλπ) για επιδοτήσεις, ώστε το Δικαστικό Μέγαρο να γίνει φιλικό προς το περιβάλλον.
5) Δημιουργία χώρου, ειδικά διαμορφωμένου για τους Δικηγόρους, στο ισόγειο (πιθανή λύση η αίθουσα 4), για συναντήσεις με πελάτες, σημειώσεις κλπ-Τοποθέτηση βιβλιοθήκης και τριών ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτή κλπ, με δωρεάν ασύρματο  INTERNET –Εγκατάσταση μιας υπαλλήλου του Συλλόγου στον χώρο αυτό.
6) Κατοχύρωση του δικαιώματος αποκλειστικής στάθμευσης και Δικηγόρων και στις δύο πλευρές της Κολιάτσου και προσπάθεια για μετάθεση της πιάτσας των ΤΑΧΙ, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις.
7) Νέα, χωροταξική αναδιάταξη όλων των χώρων (γραφείων κλπ) του Μεγάρου, από ειδικούς μελετητές εσωτερικών χώρων –Αξιοποίηση του υπογείου, ώστε ν’ απελευθερωθούν χώροι.
8) Δυνατότητα πρόσβασης των Α.Μ.Ε.Α στο Μέγαρο
9)Διαμόρφωση όλων των αιθουσών συνεδριάσεων-Επισκευή και τακτική συντήρηση όλων των χώρων –Πυρασφάλεια. Και
10) Ηλεκτρονική ενημέρωση της πορείας των ποινικών υποθέσεων στους χώρους των γραφείων Πρόνοιας και του νέου χώρου των Δικηγόρων.
ΣΤ. ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
1)Αγώνα για την αποτροπή της κακοδιαχείρισης και διασπάθισης των αποθεματικών του Ταμείου Νομικών.
2)Μείωση της εισφοράς ΤΝ, για τις προαγωγές Δικηγόρων και απαλλαγή της εισφοράς γάμου, όταν και οι δύο σύζυγοι είναι Δικηγόροι.
3) Αύξηση της κατώτερης σύνταξης, μέσω του ΚΕΑΔ ή με νέους πόρους.
4)Επανακαθορισμό (πάντοτε, ανάλογα με την ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία) των ασφαλιστικών κατηγοριών για τους Δικηγόρους, που ασφαλίστηκαν μετά τη 1/1/1993, αλλά (κυρίως) για τους νέους (ασφαλισμένους κατά τη τελευταία 8ετία).
5) Αύξηση της αποζημιώσεως από το ΛΕΑΔΚΟΡ και το ΛΕΔΕ, μέσω της αύξησης των εισφορών, ώστε να επιτευχθεί αποχώρηση περισσοτέρων παλαιών συναδέλφων και άρα μεγαλύτερη «ενεργοποίηση» των νέων. Και
6) Παρέμβαση στην Ολομέλεια ή στην αναμενόμενη Ολομέλεια των Επαρχιακών Συλλόγων, για τη δημιουργία δικού μας χρηματοπιστωτικού ιδρύματος (Τράπεζα), στα πρότυπα του ΛΕΔΕ.
Συνάδελφοι
Δεν υποσχόμαστε, ότι θα λύσουμε με μιάς όλα τα παραπάνω προβλήματα την επομένη των εκλογών. Υποσχόμαστε όμως (και δεσμευόμαστε γι’ αυτό), ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, για να θέσουμε σε λειτουργία αυτόν τον πανίσχυρο οργανισμό, που λέγεται Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου.
Φυσικά, με τη συμπαράσταση, συμπαράταξη, βοήθεια και άμεση συνδρομή όλων των συναδέλφων και ιδιαίτερα των νέων, οι οποίοι είναι και η ελπίδα μας, αλλά και αυτοί, στους οποίους ανήκει αναμφισβήτητα το μέλλον του Συλλόγου μας.
Οι προκλήσεις είναι πολλές και σχεδόν πιεστικές. Απαιτείται αγώνας και (κυρίως) αναβάθμιση του κύρους μας (ατομικά, αλλά και του Συλλόγου μας), όπως επίσης και της ποιότητας στην άσκηση της Δικηγορίας. Η επαγγελματική μας κατοχύρωση, η προστασία του λειτουργήματός μας και η διατήρηση της θέσης του Συλλόγου μας, ως πρώτου επιστημονικού Συλλόγου του Νομού, απαιτεί κοινή προσπάθεια όλων.
Και σ’ αυτή τη προσπάθεια ο υποψήφιος Πρόεδρος και οι Σύμβουλοι του συνδυασμού μας θα είναι πάντα μπροστά και δίπλα σας, χωρίς διακρίσεις, χωρίς προσωπικές και ατομικές φιλοδοξίες και οφέλη. Γιατί ο Δικηγορικός Σύλλογος Κορίνθου μας θέλει όλους μαζί, ενωμένους και αποφασισμένους.
Ο ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΕΝΟΤΗΤΑ-ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»
Ο υποψήφιος Πρόεδρος                                   Οι υποψήφιοι Σύμβουλοι
Αντώνης Π. Χανιώτης                                                      Ανδρεάδη Εριέττα
                                                                                        Γιαννίκος Γεώργιος
Δαγλαρίδης Παναγιώτης
Καραμαλίκη Μαρία (Έρρικα)
Κοσσιέρης Σωτήριος
Μαρινάκος –Καλαϊτζίδης Μάριος –Σάββας
Μητραβέλλας Ανδρέας
Παπής Παναγιώτης
Περιβολάρη Πανδώρα
Τζοάνος Χρήστος