16 Ιαν 2011

Διορία έξι μηνών για τις παράνομες χωματερές


Διορία μέχρι το καλοκαίρι να κλείσει τις εναπομείνασες χωματερές, πήρε η χώρα  μας κατά τη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με τον αρμόδιο Επίτροπο Περιβάλλοντος Γιάνες Ποτότσνικ την Παρασκευή στις Βρυξέλλες...


Σύμφωνα με πληροφορίες oι δύο πλευρές συμφώνησαν, ότι με βάση το επικαιροποιημένο σχέδιο δράσης που παρουσίασε η ελληνική πλευρά οι ΧΑΔΑ (Χώροι Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) που πρέπει να κλείσουν μέχρι τον Ιούνιο είναι περίπου 156, εκ των οποίων πάνω από τους μισούς (81) στην Πελοπόννησο.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών τέσσερις ήταν οι βασικοί λόγοι που η χώρα μας πήρε την παράταση και δεν παραπέμφθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο:

- Το γεγονός ότι εντός του 2010 έκλεισαν 95 ΧΑΔΑ

-Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης ΕΣΔΝΑ - Περιφέρειας Αττικής για την κατασκευή των τεσσάρων εργοστασίων για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων στην Αττική. Πάντως, κατά τη συνάντηση δεν προσδιορίστηκε το ύψος των κονδυλίων που θα διατεθούν από την Ε.Ε., τα οποία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα ανέρχονται σε 150 εκ. ευρώ.

-Το γεγονός ότι προχωρούν τα έργα σε Γραμματικό και Κερατέα για την κατασκευή ΧΥΤΑ που θα μετεξελιχθούν σε ΧΥΤΥ

- Ο «Καλλικράτης» που δημιουργεί ισχυρούς δήμους, οι οποίοι θεωρείται από την Κομισιόν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στο έργο του κλεισίματος των χωματερών.