Ενας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, ένα πρώην κορυφαίο στέλεχός του, τρεις πρώην υπουργοί της ΝΔ, ένας πρώην ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Καραμανλή, συγγενικά πρόσωπα των προαναφερθέντων και ένα στέλεχος της Αριστεράς βρίσκονται στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ, έπειτα από...
ενδελεχή εξέταση των δηλώσεων «πόθεν έσχες», που υπέβαλαν ως υπόχρεοι άλλοι τις τελευταίες δεκαετίες, τα τελευταία χρόνια ορισμένοι.
Η «ομάδα των 10» αποτελεί για την ώρα επτασφράγιστο μυστικό, καθώς δίπλα στην εντολή του πρωθυπουργού για κάθαρση, υπάρχει και ρητή οδηγία για προσεκτικές κινήσεις. Το σίγουρο είναι, ότι ο Γ. Παπανδρέου δεν αποδέχεται την απάντηση «μαζί τα φάγαμε» στο ερώτημα «πού πήγαν τα λεφτά»..
Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει ενημερώσει τον πρωθυπουργό και για μία δεύτερη λίστα, με ονόματα υπηρεσιακών παραγόντων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που παρουσιάζουν «αξιοπρόσεκτη οικονομική μεταβολή πριν και μετά την κατοχή του δημόσιου αξιώματος». Αγορές ακριβών ακινήτων, χαριστικά δάνεια και υπερκαταναλωτική συμπεριφορά είναι, σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, οι αδυναμίες που κάρφωσαν όλους τους προαναφερθέντες.
Υπάρχει και μία τρίτη λίστα με πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έχουν μεν μεγάλη οικονομική επιφάνεια από τις οικογένειές τους, αλλά έχουν εντοπιστεί στοιχεία για σύνδεσή τους με λογαριασμούς και εξωχώριες εταιρείες που «ενισχύθηκαν» με μεγάλες καταθέσεις, σε συνδυασμό με διάφορα μεγάλα συμβόλαια της περιόδου που ήταν υπουργοί. Πρόκειται για δύο πρώην στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, από τα πλέον προβεβλημένα της οκταετίας.
«Ασπίδα προστασίας δεν υπάρχει για κανέναν, συμψηφισμούς δεν δεχόμαστε, όποια υπόθεση δένεται, θα παίρνει τον δρόμο της Δικαιοσύνης», ξεκαθαρίζουν οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου. Προσθέτουν, όμως, πως «δεν θα κρεμάσουμε ανθρώπους, απλά και μόνο για να ικανοποιηθεί το δημόσιο αίσθημα».
Αυτός είναι ο λόγος που μια ομάδα εφοριακών, στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και εισαγγελέων λειτουργούν σε καθεστώς πλήρους μυστικότητας, ώστε να ολοκληρωθούν οι σχετικοί φάκελοι.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών έχουν αναλάβει να διασταυρώσουν και τα στοιχεία από τις πιστωτικές κάρτες, «καθώς ορισμένοι με τα χρόνια έγιναν απρόσεκτοι».
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε δημεύσεις περιουσιών, των στοιχείων, για την ακρίβεια, που δεν έχουν συμπεριληφθεί στις δηλώσεις «πόθεν έσχες» και να στείλει όλους τους υπόλογους στη Δικαιοσύνη. Θέλει, έτσι, να απαντήσει στο λαϊκό αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη και να έχει την έξωθεν καλή μαρτυρία να ζητεί από τους πολίτες θυσίες.
ΜΑΞΙΜΟΥ
Το νέο δεν θα γεννηθεί χωρίς την κάθαρση
Από την επιχείρηση αυτοκάθαρσης του πολιτικού συστήματος οι επιτελείς του πρωθυπουργού πιστεύουν ότι θα προκύψει το νέο. Από τη θέση που θα πάρουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όχι μονάχα στις δικαστικές διαδικασίες, αλλά και στις θεσμικές αλλαγές που έπονται στο πολιτικό χρήμα και τον εκλογικό νόμο. Στελέχη όπως ο Γ. Ραγκούσης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Π. Γερουλάνος, ο Π. Μπεγλίτης κ.ά. αισθάνονται πως παίζουν τα κεφάλια τους και δεν νιώθουν καμία υποχρέωση να καλύψουν πολιτικά ή νομικά, όσους ευθύνονται για το πρόβλημα που κλήθηκαν τώρα να διαχειριστούν.
Και σε αυτή την κατεύθυνση είναι αποφασισμένοι να κινηθούν, ανεξαρτήτως του χρώματος που θα έχουν τα πρόσωπα που θα αναδειχθούν από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Γιώργος για SΙΕΜΕΝS
Και η πολιτική καταδίκη έχει τη σημασία της
Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να ακούει πολίτες και εταίρους να του λένε «βάλτε κάποιον φυλακή». Δεν επιθυμεί, όμως, να μετατρέψει και την ελληνική πολιτική σκηνή σε αρένα. Στη δικαιοσύνη θα οδηγηθούν μονάχα τα πρόσωπα για τα οποία θα προκύψουν ακράδαντα στοιχεία. Ο πρωθυπουργός θεωρεί το θέμα κομβικής σημασίας και κορυφαίας προτεραιότητας, καθώς είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ξέρει πως, αν η κυβέρνησή του δεν αποδείξει πως είναι δίκαια και ότι δεν σπρώχνει τα προβλήματα κάτω από το χαλί, «κάποια στιγμή οι πολίτες θα επαναστατήσουν».
«Γιατί» όπως λέει «δεν γίνεται άλλοι να χάνουν τα δώρα των γιορτών και άλλοι να πίνουν εις υγεία των κορόιδων». Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους βουλευτές του να δώσουν ονόματα για τη Siemens, έστω κι αν τα αδικήματα έχουν παραγραφεί ή τα στοιχεία δεν αρκούν για την παραπομπή τους.
«Και η πολιτική καταδίκη έχει τη σημασία της» επισημαίνουν οι άνθρωποι του Γ. Παπανδρέου.
ΠΗΓΗ: ethnos.gr