16 Ιαν 2011
Σκάνδαλο Siemens:Δέκα πρώην υπουργοί απο ΠΑΣΟΚ- ΝΔ στο στόχαστρο της Εξεταστικής
Δέκα πρώην υπουργοί, 5 + 5 αντίστοιχα από το ΠΑ.ΣΟ.Κ και τη Ν.Δ, μπαίνουν στο στόχαστρο της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, αντιμετωπίζοντας ευθύνες είτε πολιτικές, είτε ποινικές, υπό την αίρεση ότι θα ψηφιστεί η πρόταση για...
σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής από την Ολομέλεια της Βουλής.
Με πυρετώδεις και αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ των στελεχών των κομμάτων, αλλά και διακομματικά με τους επικεφαλής των δυο μεγαλυτέρων κομμάτων (Βαλλυράκη και Τζαβάρα) συνεχίζεται η σύνταξη του πορίσματος της Επιτροπής. Και στα δυο μεγάλα κόμματα συνωθούνται δυο πολιτικές τάσεις, που θα επηρρεάσουν σίγουρα και το αποτέλεσμα του τελικού κειμένου, που θεωρείται ιστορικό, αφού αφορά εκτός των άλλων, και υπόθεση χρηματοδότησης κομμάτων από την εταιρεία Siemens. Η τάση των «Ροβεσπιέρων», όπως χαρακτηρίζεται είναι στη λογική του ότι «κάποιος πρέπει να πάει φυλακή» κατά το εύκολα ερμηνεύσιμο, λαικό συναίσθημα και η δεύτερη τάση, που επιμένει ότι «πρέπει να επιδιώξουμε συναίνεση και για παραγεγραμμένα αδικήματα δεν πρέπει να προχωρήσουμε σε σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής...».
Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως οι δυο αρχηγοί των κομμάτων, τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν δώσει το πράσινο φως να αναφερθούν όλοι, όσοι συμμετείχαν ακόμα και σε ΚΥΣΕΑ επικυρώνοντας τις αποφάσεις των δυο κυβερνήσεων για τη σύναψη συμβάσεων με τη Siemens εις βάρος του Δημοσίου. Η απόφαση αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν αποκλείεται στην αναφορά να συμπεριλαμβάνονται και οι δυο πρώην πρωθυπουργούς Κ. Σημίτης και Κ. Καραμανλής.
Στο τελικό κείμενο του πορίσματος, το οποίο θα συνυπογράψουν τουλάχιστον τα δυο μεγάλα κόμματα, η Ν. Δ θα σημειώνει ενστάσεις για όσα πραγματικά περιστατικά διαφωνεί- θα υπάρχουν τέσσερα κεφάλαια, όπου θα καταγράφεται το όλο σκάνδαλο. Θα υπάρχει κατ΄αρχήν μια εισαγωγή με γενικές διαπιστώσεις, το κυρίως κεφάλαιο με τα πραγματικά περιστατικά (μέρος του οποίου αποκάλυψε το Βήμα της Κυριακής), το κεφάλαιο, όπου θα περιγράφονται είτε πολιτικές, είτε ποινικές ευθύνες συγκεκριμένων προσώπων, αλλά και το τελικό κεφάλαιο, στο οποίο θα υπάρχουν θεσμικές προτάσεις για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών (στην κατεύθυνση της εξασφάλιση ισότητας στην απονομή της Δικαιοσύνης πολιτών και πολιτικών), την χρηματοδότηση των κομμάτων και τον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών.
Στο κείμενο με τα πραγματικά περιστατικά, εκτός από τα κεφάλαια για τον ΟΤΕ, ΟΣΕ, Patriott, υπάρχει και ειδική αναφορά για τον τρόπο, που λειτούργησε η Δικαιοσύνη στη διάρκεια της εξάχρονης δικαστικής έρευνας και κυρίως ο πρώην ανακριτής Ν. Ζαγοριανός, ο οποίος ελέγχεται και ποινικά από τη Δικαιοσύνη για το θέμα αυτό. Αλλά και για τον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου, που έκανε την προκαταρκτική εξέταση σημειώνεται ότι ρωτήθηκε από την Εξεταστική επιτροπή αν διαπίστωσε «ενδείξεις για ευθύνες πολιτικών προσώπων» και απάντησε «συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων όχι».
Σημαντική είναι και η καταγραφή διαλόγων στα γραφεία της Eurojust, όπου όταν η Ελβετίδα Εισαγγελέας C. Daams ρωτάει ποιοι ήταν οι αποδέκτες των δωροδοκιών παίρνει τις εξής απαντήσεις:
Ν. Ζαγοριανός: «Κρατικοί λειτουργοί».
Π. Αθανασίου: «Και συγκεκριμένα η πολιτική παράταξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πάντως την άκρη του νήματος την έχετε στην Ελβετία...»
Το ΚΚε με τον εκπρόσωπο του, Θαν. Παφίλη θα διατυπώσει άλλο κείμενο με αιχμηρές πολιτικές παρατηρήσεις για το πως λειτούργησε το πολιτικο-επιχειρηματικό σύστημα και πως πρέπει να διορθωθούν τα κακώς κείμενα. Και ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Παπαδημούλης έχει εκφράσει ενστάσεις για τον τρόπο, που συντάσσεται το πόρισμα.
Τα ευρήματα από τον σκληρό δίσκο της Siemens αποδείχτηκαν «άνθρακες», παρά τις προσδοκίες, που είχαν αναπτυχθεί από εκείνους, που επέμεναν ότι περιείχαν στοιχεία για μίζες! Το πόρισμα αναμένεται να παραδοθεί στις 20 Ιανουαρίου, χωρίς να υπάρχει περιθώριο άλλης αναβολής.
το Βήμα on line