16 Ιαν 2011

Έτσι διαχειρίζονται τα απόβλητα τους τα νοσοκομεία


Χρησιμοποιημένες σύριγγες και γάζες γεμάτες αίμα, χειρουργικά ρούχα και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ανθρώπινος νους πετιέται σήμερα στις χωματερές.


Αυτή είναι η συνήθης πρακτική εναπόθεσης μολυσματικών...
νοσοκομειακών απορριμμάτων. Στην Ελλάδα καθε χρόνο παράγονται περισσότεροι από 20 χιλιάδες τόνους μολυσματικών και τοξικών νοσοκομειακών αποβλήτων.  Από αυτά ούτε τα μισά δεν καταλήγουν στον μοναδικό αποτεφρωτήρα που διαθέτει η χώρα μας και βρίσκετε στο ΧΥΤΑ  Άνω Λιοσίων.



Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του αποτεφρωτήρα η ημερήσια ποσότητα αποβλήτων που παράγεται από κάθε ασθενή, είναι μεγαλύτερη από 700 γραμμάρια (στοίχεια οργανισμού παγκόσμιας υγείας) . Στην Αττική παράγονται περίπου 2 τόνοι επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων ημερησίως. Στον αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών απορριμμάτων αποστέλλουν τα ιατρικά τους απόβλητα περισσότερες από 200 υγειονομικές μονάδες από όλη τη χώρα.
Το περίεργο είναι πως οι μισές σχεδόν μονάδες στέλνουν ποσότητες που αναλογούν στα 100 γρ ανά ασθενή. Το ερώτημα λοιπόν είναι οι υπόλοιπες ποσότητες μολυσματικών και επικίνδυνων αποβλήτων που καταλήγει;




 Ορισμένες από τις εταιρίες που αναλαμβάνουν την μεταφορά και διαχείρηση των νοσοκομειακών αποβλήτων, αντί να κάνουν αυτά που προβλέπουν οι αυστηροί κανονισμοί, ξεφορτώνουν τα επικίνδυνα απόβλητα σε χωματερές η ακόμα και ρεματιές αδιαφορώντας για την δημόσια υγεία.

Την ίδια ώρα σε κάποια νοσοκομεία δεν τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας
και τα μολυσματικά απόβλητα παραμένουν για ώρες ακόμα και στους διαδρόμους μεγάλων νοσοκομείων. Ο κίνδυνος για προσωπικό επισκέπτες και ασθενείς είναι μεγάλος από τέτοιες πρακτικές.




 Ο κίνδυνος μόλυνσης για όλους μας είναι σοβαρός, καθώς γλάροι γάτες σκύλοι και άλλα ζώα βρίσκουν τροφή στις χωματερές. Μολυσματικές ασθένειες μπορεί να μεταφερθούν και απο τα απορριματοφόρα, που μεταφέρουν τα μολυσματικά νοσοκομειακά απόβλητα. Κατα καιρούς σε ελέγχους που έχουν γίνει σε απορριματοφόρα έχουν εντοπιστεί τέτοια απόβλητα και έχουν ενημερωθεί οι αρχές.

ΠΗΓΗ: Newsit.gr