22 Δεκ 2010

Μπλόκο της ΔΑΚΕ στη συναίνεση «αλά καρτ» του Σαμαρά




Ανάχωμα στη συναίνεση «αλά καρτ» που δίνει η Ν.Δ. στήνουν οι «γαλάζιοι» συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ που απαιτούν πιο σκληρή γραμμή από την ηγεσία του κόμματος. Παρά την απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά να υπάρξει συναίνεση υπό προϋποθέσεις, σε μια προσπάθεια..
να ενισχύσει την άποψη, ότι «βάζει πλάτη», εκεί όπου θεωρεί αναγκαίο, στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών, τα στελέχη της ΔΑΚΕ αντιδρούν έντονα.

Είναι ενδεικτικό ότι η διαρροή πως η Ν.Δ. θα στηρίξει το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο έχει εξοργίσει κεντρικούς συνδικαλιστικούς παράγοντες της ΔΑΚΕ, που θεωρούν «αιτία πολέμου», μια ακόμα υποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο γραμματέας Συνδικαλιστικού της Ν.Δ. κ. Ι. Μανώλης, για τον οποίο λέγεται ότι διαδραματίζει και εξισορροπητικό ρόλο μεταξύ Ρηγίλλης και ΔΑΚΕ, έλεγε χθες σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα συναινέσει στο ενιαίο μισθολόγιο.

«Μη θεωρείτε ότι η Ν.Δ.θα στηρίξει το ενιαίο μισθολόγιο. Είναι άλλο να πει ναι σε διορθωτικές κινήσεις για ορισμένες μισθολογικές υπερβολές, αλλά δεν πρόκειται να συναινέσει στο ενιαίο μισθολόγιο. Εάν το θέλουν ορισμένοι, αυτό είναι δικό τους θέμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι συνδικαλιστές επικρίνουν την ηγεσία της Ν.Δ. ότι ακολουθεί «μεσοβέζικη στάση» και θεωρούν ότι δεν είναι λίγες οι φορές το τελευταίο διάστημα που συμπλέει με την κυβέρνηση. Με την άποψη αυτή δεν συμφωνεί ο κ. Μανώλης, ο οποίος γίνεται αποδέκτης έντονων παραπόνων από μέλη της ΔΑΚΕ που μιλάνε ακόμα και για φιλελεύθερη στροφή της ΝΔ.

«Υπερβολές» παντάνε υψηλόβαθμα κομματικά στελέχη, αν και αναγνωρίζουν ότι στη ΔΑΚΕ υπάρχει μείζον θέμα, ενώ ένα ακόμα στοιχείο των αντιδράσεων που υπάρχει ήταν και η προ ημερών παραίτηση του κ. Θ. Λυμπερόπουλου από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα παραγωγικών τάξεων της Ν.Δ.

Ο κ. Λυμπερόπουλος, που ήταν μεταξύ των 50 πρώτων στελεχών που υπέγραψαν την υποψηφιότητα του κ. Σαμαρά για την αρχηγία της Ν.Δ, είναι πρόεδρος της ομοσπονδίας των ιδιοκτητών ΤΑΧΙ, και προ ημερών άφησε αιχμές για την επικράτηση φιλελεύθερων φωνών στο κόμμα.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό, ότι οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στη ΔΕΗ, απείλησαν προ ημερών μέχρι και με αποχώρηση από το κόμμα, λόγω της στάσης της Ν.Δ. να ψηφίσει υπέρ των περικοπών στις ΔΕΚΟ. Αυτή ήταν μία χαρακτηριστική ενέργεια, που δείχνει, ότι η εσωκομματική τάση της «λαϊκής δεξιάς» -στην οποία ανήκει η πλειοψηφία των συνδικαλιστών- έχει ισχυροποιηθεί μετά την εκλογή του κ. Σαμαρά και δεν είναι εύκολο να αγνοηθεί.

Μια ακόμα ένδειξη, ότι η ηγεσία της Ν.Δ. έχει πολύ δρόμο μπροστά της για να καταφέρει να στηρίξει πιο φιλελεύθερες προτάσεις στο πλαίσιο των διαρθρωτικών αλλαγών, χωρίς εσωκομματικές αναταράξεις, ήταν και η χθεσινή σύσκεψη στη Ρηγίλλης, για τα κλειστά επαγγέλματα. Υπό την προεδρία του γραμματέα της Ν.Δ. κ. Ανδρ. Λυκουρέντζου και παρουσία των αναπληρωτών τομεαρχών Οικονομίας, των κκ. Χρ. Σταϊκούρα και Νότη Μηταράκη, του κ. Μανώλη και του έτερου συνδικαλιστή της ΔΑΚΕ κ. Φιλ. Ταυρή, αλλά και του βασικού οικονομικού συμβούλου του κ. Σαμαρά, του καθηγητή κ. Ι. Μουρμούρα, έγινε εκτενής συζήτηση με εκπροσώπους διαφόρων επαγγελματικών ομάδων (π.χ. δικηγόρων, φαρμακοποιών, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, συμβολαιογράφων, κ.α.).
Η ΝΔ και σε αυτό το νομοσχέδιο ετοιμάζεται να ψηφίσει «ναι» επί της αρχής στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ έχει επιμέρους ενστάσεις. Και αυτό, διότι ο κ. Σαμαράς αν και φέρεται αποφασισμένος να υπερασπιστεί την άποψή του να επισπευσθούν οι διαρθρωτικές αλλαγές και να μην επιτρέψει στην κυβέρνηση να εμφανιστεί πιο φιλελεύθερη από τη ΝΔ, έχει τονίσει σε συνομιλητές του, ότι «όλα τα κλειστά επαγγέλματα δεν είναι ίδια».

Η Ρηγίλλης, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή σύσκεψη, δέχεται ισχυρή πίεση από τους συνδικαλιστές που εκπροσωπούν επαγγελματικές ομάδες των «κλειστών επαγγελμάτων» και θα είναι μια ακόμα δύσκολη άσκηση ισορροπίας για την ηγεσία του κόμματος. Εξάλλου, ο κ. Σαμαράς, από τη μια προσπαθεί να ισορροπήσει, μεταξύ της άρνησης του μνημονίου και από την άλλη να πείσει την κοινή γνώμη, ότι λέει «ναι» στις διαρθρωτικές αλλαγές, μια στάση που σε πολλά σημεία προκαλεί την οργή των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ.


το Βημα on line