22 Δεκ 2010
Συνάντηση Δέδε με την ΔΕ του Επιμελητηρίου Κορινθίας
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας κ. Γιώργος Δέδες επισκέφθηκε το Επιμελητήριο Κορινθίας και συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Βασίλη Νανόπουλο και την Διοικούσα Επιτροπή Στην παρέμβασή του ο κ. Νανόπουλος παρουσίασε την πρόταση του Επιμελητηρίου για την δημιουργία των προϋποθέσεων προκειμένου να προχωρήσει η ανάπτυξη.. στο νομό Κορινθίας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και του Επιμελητηρίου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «χωρίς την συνεργασία δεν θα μπορέσουμε να προωθήσουμε κάτι σημαντικό στην περιοχή μας».
Μετά τον κ. Νανόπουλο πήραν τον λόγο τα μέλη της επιτροπής και αναφέρθηκαν σε επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος της Κορινθίας, αλλά και στα άμεσα μέτρα που πρέπει να παρθούν προκειμένου να αλλάξει το επενδυτικό κλίμα στην Κορινθία.
Στην παρέμβασή του ο κ. Δέδες αφού ευχαρίστησε τον κ. Νανόπουλο και τα μέλη της επιτροπής για τις ευχές τους, επισήμανε τα εξής: « Τα θέματα που θέσατε στην σημερινή μας συνάντηση αποτελούν τους βασικούς άξονες ενός δεκαετούς σχεδίου ανάπτυξης για τον νομό Κορινθίας. Και δυστυχώς, αν και βρισκόμαστε στο 2010, είμαστε αναγκασμένοι να συζητάμε για θέματα που λογικά θα έπρεπε να έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και είκοσι χρόνια. Επιχειρηματικά πάρκα, χωροθετίσεις, γραφειοκρατία κ.α. Νομίζω ότι μας δίνεται η ευκαιρία, εξ αιτίας των συγκεκριμένων συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, να δούμε σε μια διαφορετική βάση τη συνεργασία που υπήρχε, δηλαδή πώς στις σημερινές συνθήκες θα γίνει ποιο ουσιαστική για τις επιχειρήσεις, για την τοπική κοινωνία, για τους εργαζόμενους και για την τοπική ανάπτυξη.
Αυτές οι επισκέψεις σαν την σημερινή, δεν είναι εθιμοτυπικού χαρακτήρα. Όπως είδατε και ο Πέτρος Τατούλης , πρόσφατα συγκάλεσε τα Επιμελητήρια Πελοποννήσου σε μια από τις πρώτες επαφές του, γιατί ακριβώς στις σημερινές συνθήκες μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια συνεργασία που πρέπει να εγκαινιάσει έναν διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν που υπήρχε μέχρι σήμερα στις επιχειρήσεις και την υγειή ιδιωτική πρωτοβουλία και να δημιουργήσει πολλαπλά κοινωνικά ωφελήματα.
Η σημερινή μας συνάντηση είναι μια πρώτη ουσιαστική επαφή, γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσα σε έναν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πολύ συγκεκριμένα προβλήματα. Επιβάλλεται να αναστρέψουμε ένα αρνητικό κλίμα που υπάρχει για το νομό μας. Στη σημερινή οικονομική συγκυρία, πρέπει όλοι μαζί, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, διοίκηση, να συμβάλουμε ώστε η Κορινθία , να ξεπεράσει την καθυστέρηση συγκριτικά με τους άλλους νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου και να την φέρουμε μπροστά αξιοποιώντας τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα. Εδώ, επιτρέψτε μου να επισημάνω, ότι δεν χωράνε ούτε μεσοβέζικες λύσεις, ούτε μπαλώματα, ούτε επιπολαιότητες, αλλά χρειάζεται να υπάρχει μια δεξαμενή σκέψης που θα συνθέτει απόψεις και θα τις βάζει να δουλεύουνε στην πράξη, αλλά κυρίως να παίρνονται γρήγορες αποφάσεις με άμεσα αποτελέσματα.
Όπως γνωρίζετε, ενημερωνόμαστε και ενημερώνομαι προσωπικά, για να είμαστε κατά το δυνατόν έτοιμοι στις αρχές της χρονιάς να αναλάβουμε τα καθήκοντα μας, αν και δεν σας κρύβω ότι υπάρχουν σοβαρότατα ενδεχόμενα δυσκολίας προσαρμογών στους νέους ρυθμούς που πρέπει να αποκτήσει η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση για την συγκρότηση της νέας δομής της Περιφέρειας. Γνωρίζω πολύ καλά, όπως και εσείς άλλωστε, τα προβλήματα που μπορεί να έχει ένας επενδυτής που ενδιαφέρεται να επενδύσει στους τομείς της βιομηχανίας και στις βιοτεχνίες στο νομό, με την πολεοδομία, τις αδειοδοτήσεις και την γραφειοκρατία γενικότερα.
Υπήρξαν άμεσες και συγκροτημένες κινήσεις προκειμένου να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα. Επιτρέψατέ μου να σας επισημάνω μερικές.
Το κέντρο υποδοχής επενδυτών, θεωρώ ότι είναι ένα πολύ σημαντικό «εργαλείο» δημιουργώντας ένα σταθμό ο οποίος θα μπορεί μέσα από την ενημέρωση και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει ο νομός μας, να τραβήξει καινούριες επενδύσεις προς την Κορινθία δηλαδή μια δραστηριότητα πολύ ευρύτερη από αυτή που υπήρχε μέχρι τώρα.
Ένα δεύτερο στοιχείο που επισήμανε ο κ. Δέδες ως παράγοντα για την εύχρηστη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, είναι η συγχώνευση διαφορετικών Διευθύνσεων σε μία. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η συγχώνευση των Διευθύνσεων Προγραμματισμού που παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μελέτη και το σχεδιασμό ανάπτυξης της οικονομικής δραστηριότητας του νομού. «Η συγκεκριμένη υπηρεσία θα μπορεί να έχει μια πλήρη ηλεκτρονική μορφή στη σχέση μας, να ενημερώνεται και να ενημερώνεστε, για τις δικές σας ανάγκες, τις δικές απαιτήσεις και για τις πιθανές δικές σας προτάσεις. Να ενημερώνεστε από την υπηρεσία για τυχόν νομοθετικές αλλαγές.»
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του ο κ. Δέδες, τόνισε ότι η ανάπτυξη της Κορινθίας πρέπει να καθοριστεί από τη στρατηγική της θέση και πρέπει να είναι η Κορινθία η πύλη της ανάπτυξης της Πελοποννήσου, στην ουσία ο χώρος που θα βηματοδοτεί και την ανάπτυξη της ενδοχώρας. Συνεχίζοντας ο κ. Δέδες τόνισε ότι:
«Προσωπικά εκτιμώ ότι στο νομό μπορούμε να επικεντρώσουμε το ενδιαφέρον μας σε τρεις βασικούς πυλώνες. Ένα, η επιχειρησιακή ανάδειξη της διώρυγας της Κορίνθου, μέσα από ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, όπου το κράτος μαζί με την Αυτοδιοίκηση και ιδιωτικοοικονομικά κεφάλαια θα διαμορφώσουν ένα πολυθεματικό πάρκο. Δεύτερον, η αξιοποίηση του ορεινού όγκου της Κορινθίας, η οποία δίνει τη δυνατότητα εναλλακτικού τουρισμού και τρίτον, η πολύπλευρη τουριστική και αγροτική ανάπτυξη της Κορινθίας.»
Επίσης ο κ. Δέδες επισήμανε τον πολύ σημαντικό ρόλο που θα παίξει στην ανάπτυξη της Κορινθίας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου και η χωροθέτηση βιομηχανικών περιοχών και βιοτεχνικών πάρκων.
Κοινή ήταν η διαπίστωση και των δύο θεσμικών φορέων ότι μέσα από τη συνεργασία και τον καλό σχεδιασμό, η Κορινθία μπορεί να μπει σε μία νέα, με προοπτική, τροχιά ανάπτυξης.