22 Δεκ 2010
Παράνομη η ελληνική καθυστέρηση
Διαρθρωτική δυσλειτουργία της έννομης τάξης στην Ελλάδα για τη δεκαετία 1999- 2009, εξαιτίας της καθυστέρησης στην απονομή Δικαιοσύνης, διαπιστώνει το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σημαντικό είναι και το σκεπτικό που συνοδεύει την....
καταδικαστική, για τη χώρα μας, απόφαση που εξέδωσε χθες, εκδικάζοντας την προσφυγή δέκα πρώην στρατιωτικών, που ζητούσαν και δεν έλαβαν συμπληρωματική συνταξιοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Στρατού.
Στην απόφαση-πιλότο, που εξέδωσε το Δικαστήριο, επισημαίνεται ότι οι υπερβολικά μεγάλες καθυστερήσεις, που παρατηρούνται στην απονομή Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, έχουν αποτέλεσμα να εκκρεμούν αυτή τη στιγμή στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για εκδίκαση, πάνω από 300 παρόμοιες προσφυγές κατά της Ελλάδος.
Το Δικαστήριο, μάλιστα, υπογραμμίζει με έμφαση ότι οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την εμπιστοσύνη του κοινού στην αποτελεσματικότητα του ελληνικού δικαστικού συστήματος, σημειώνοντας παράλληλα ότι η απουσία αδικαιολόγητων αποφάσεων από τα δικαστήρια, για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντιτίθεται στο δικαίωμα πρόσβασης στη Δικαιοσύνη.
Μ' ένα πρωτοφανούς αυστηρότητας σκεπτικό, το Δικαστήριο καλεί μετ' επιτάσεως την Ελλάδα να θεσπίσει, χωρίς καμία καθυστέρηση, έναν μηχανισμό ταχείας απονομής της Δικαιοσύνης σε διάστημα ενός έτους από τη στιγμή που βεβαιώνεται η οποιαδήποτε παράβαση του Νόμου.
Σ' ό,τι αφορά αυτή καθ' εαυτή την απόφαση, με την οποία καταδικάστηκε, για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος προσφυγής σε μία δίκαιη και σύντομη δίκη, οι δικαιωθέντες είναι ο Βασίλης Αθανασίου και ακόμη εννέα συνταξιούχοι στρατιωτικοί, που θα λάβουν, ως αποζημίωση, για ηθική βλάβη, από 14.000 ευρώ έκαστος ενώ η Ελλάδα θα επιβαρυνθεί και με 2.500 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα.
Οι προσφεύγοντες είχαν παραπονεθεί στο Δικαστήριο για το ότι η όλη διαδικασία δικαίωσής τους από τα ελληνικά δικαστήρια, προκειμένου να λάβουν συμπληρωματική σύνταξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης του Στρατού, είχε ξεκινήσει το 1994 και περατώθηκε, με αρνητικό τρόπο, το... 2008.