10 Δεκ 2010

Σύσκεψη στο υπουργείο για το λιμάνι- Επιμένει ο δήμος στην μετατροπή του λιμανιού σε τουριστικό

Ο Δήμαρχος Κορινθίων Αλέξανδρος Πνευματικός είχε αυτή την εβδομάδα μια πολύ σημαντική και εποικοδομητική  συνάντηση με το Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας  κ. Ιωάννη Διαμαντίδη, εξετάζοντας το μέλλον της λειτουργίας  του λιμανιού της Κορίνθου. Στη συνάντηση αυτή παρευρέθηκε,  εκτός του Δημάρχου και του Υπουργού, η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας κ. Κατερίνα Φαρμάκη, όπου συζήτησαν εκτενέστερα τα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργία του λιμανιού στη πόλη μας.

 Αναλύθηκε η υφιστάμενη κατάσταση του λιμανιού, εξετάσθηκαν οι δυνατότητες τουριστικής αναβάθμισής  του, μιας και το λιμάνι  της Κορίνθου βρίσκεται στο κέντρο πολλαπλών προορισμών, όπως είναι η Αθήνα, η Επίδαυρος, η Αρχαία Κόρινθος, η Αρχαία Σικυώνα. Συζητήθηκε με τον Υπουργό το θέμα της προοπτικής του λιμανιού τονίζοντας ότι, ο Δήμος  επιθυμεί να αποχαρακτηριστεί  αυτό από  λιμάνι εθνικής σημασίας  (εξάλλου δεν πληροί τις απαιτούμενες προϋποθέσεις) και να χαρακτηριστεί ως τουριστικό, δημιουργώντας μια μαρίνα στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Η εμπορική του χρήση θα παραμείνει για να εξυπηρετεί μόνο τις τοπικές   βιομηχανίες.
Ο υπουργός είδε  το θέμα με κατανόηση και η ανταπόκρισή του ήταν πολύ θετική. Αυτή τη στιγμή συντάσσεται η νέα λιμενική πολιτική, από πλευράς κυβέρνησης και η Δημοτική Αρχή πιστεύει ότι τώρα είναι η ευκαιρία να διεκδικήσουμε  μια καλύτερη προοπτική για το λιμάνι, σε συνεργασία με τους Βουλευτές του Νομού και τον Υπουργό Πάνο Μπεγλίτη.
Ο Δήμος είναι έτοιμος να αναλάβει πρωτοβουλίες, όπως έκανε και κατά το παρελθόν, για να  αναδείξει το λιμάνι ως «πύλη» εισόδου και εξόδου (οικονομικής δραστηριότητας) για κρουαζιερόπλοια και τουριστικά σκάφη, αφού η Δημοτική Αρχή έχει προνοήσει να έχει έτοιμες προμελέτες για τη μετατροπή του σε μαρίνα αναψυχής.
Η Δημοτική Αρχή γνωρίζει ότι ο δρόμος είναι μακρύς για την υλοποίηση του επιθυμητού στόχου, όμως με συνέπεια και προγραμματισμό θα διεκδικήσουμε και θα πραγματοποιήσουμε την μετατροπή του από εμπορικό σε τουριστικής χρήσης λιμάνι, αφού οι κάτοικοι  και ο Εμπορικός  Σύλλογος Κορίνθου συνηγορούν και επιθυμούν διακαώς το ίδιο.
Ο Δήμαρχος θεωρεί ότι η μετατροπή του λιμανιού σε τουριστικού  χαρακτήρα, θα διευκολύνει την αναβάθμιση της πόλης της Κορίνθου και κατ’ επέκταση του Δήμου μας, θα προσδώσει επιπλέον κύρος  στην ιστορική μας πόλη ξαναβάζοντας δυναμικά στον παγκόσμιο χάρτη την Κόρινθο, σαν  ένα σημείο αναφοράς και προορισμού για τους επισκέπτες, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος.