3 Νοε 2010

Συνεχίζεται ο συναγερμός - Εξουδετερώθηκαν ύποπτα δέματα στο «Βενιζέλος», βόμβες σε πρεσβείες


Επί ποδός η Αντιτρομοκρατική.Δύο ύποπτα δέματα εντοπίστηκαν το βράδυ της Τρίτης στον εμπορευματικό σταθμό του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος». Το ένα πακέτο είχε ως προορισμό την Europol (Ευρωπαϊκή Αστυνομία) η οποία εδρεύει στην Ολλανδία και το δεύτερο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο.


Τα δύο δέματα εντοπίστηκαν αρχικώς από ιδιωτική εταιρεία ταχυμεταφορών κατά τον έλεγχο που πραγματοποίησε και στη συνέχεια ενημερώθηκαν οι αστυνομικές αρχές.

Στο σημείο έσπευσε συνεργείο του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών για να ελέγξει τα ύποπτα αντικείμενα με στόχο να προχωρήσει σε ελεγχόμενες εκρήξεις όπως και έγινε. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για δύο εκρηκτικούς μηχανισμούς πανομοιότυπους με αυτούς που εντοπίστηκαν σήμερα σε πρεσβείες στην Αθήνα και στην Καγκελαρία της Γερμανίας.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας βρίσκονται από χθες σε συναγερμό. Μόνο σήμερα το πρωί είχαν εντοπιστεί τουλάχιστον πέντε δέματα παγιδευμένα με εκρηκτικά με προορισμό τις πρεσβείες της Ελβετίας, της Βουλγαρίας, της Χιλής, της Γερμανίας και της Ρωσίας. Μικρής ισχύος εκρήξεις χωρίς να τραυματισθεί κανείς σημειώθηκαν στις πρεσβείες Ελβετίας και Ρωσίας, ενώ οι υπόλοιπες βόμβες εξουδετερώθηκαν με ελεγχόμενη έκρηξη.

Στην πρεσβεία της Ελβετίας, στη συμβολή των οδών Γενναδίου και Ιασίου, στο Κολωνάκι, σημειώθηκε μικρής ισχύος έκρηξη, όταν ο υπάλληλος της πρεσβείας θεώρησε το δέμα ύποπτο και το πέταξε στον ακάλυπτο.

«Ενα δέμα τοποθετήθηκε στην είσοδο της πρεσβείας» δήλωσε ο Γκέοργκ Φαράγκο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ελβετίας σε επικοινωνία του με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανάφλεξη σε μεταλλικό κουτί σημειώθηκε το μεσημέρι και στην πρεσβεία της Ρωσίας, στην οδό Λύτρα στο Ψυχικό.

Οπως διευκρίνισε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το ύποπτο «δέμα - μικρό πακέτο» παραδόθηκε μετά το μεσημέρι στην πρεσβεία της Ρωσίας, όπου «σύμφωνα με την καθιερωμένη διαδικασία ελέγχου της εισερχόμενης αλληλογραφίας το δέμα αυτό ελέγχθηκε με τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης». Κατά τη διαδικασία του ελέγχου «εκδηλώθηκε ανάφλεξη» και όταν η φωτιά σβήστηκε εντοπίστηκαν στοιχεία εκρηκτικού μηχανισμού.

Το ρωσικό υπουργείο σημειώνει ακόμη «ειδοποιήθηκε η ελληνική αστυνομία, η οποία διεξάγει προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό αυτό», ενώ «πιο αναλυτικά συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν μετά το πόρισμα των ειδικών πυροτεχνουργών».

Λίγο νωρίτερα, κούριερ που μετέφερε δέμα προς την πρεσβεία της Χιλής, το θεώρησε ύποπτο και ενημέρωσε αρχικά την Ασφάλεια του Μεγάρου Μαξίμου. Οταν διαπιστώθηκε ότι το δέμα ήταν παγιδευμένο, μεταφέρθηκε στον περίβολο της Βουλής όπου έγινε ελεγχόμενη έκρηξη.

Το δέμα είχε αποστολέα την εταιρεία ΛΑΡΚΟ.

Η πρεσβευτής της Χιλής στην Ελλάδα κυρία Κάρμεν Ιμπάνιες δήλωσε ότι το πακέτο προοριζόταν για την ίδια.

«Απευθυνόταν στον πρεσβευτή, στην προκειμένη περίπτωση σε μένα» δήλωσε στον ραδιοσταθμό της Χιλής Radio Cooperativa.

Το παγιδευμένο δέμα που έφτασε στην πρεσβεία της Βουλγαρίας παρέλαβε υπάλληλος της πρεσβείας μαζί με την υπόλοιπη αλληλογραφία. Ο υπάλληλος θεώρησε το δέμα ύποπτο, επικοινώνησε με τον αποστολέα, ο οποίος αρνήθηκε ότι το έστειλε.

Στη συνέχεια, οι πυροτεχνουργοί προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Επίσης, δέμα που θεωρήθηκε ύποπτο εστάλη από την πρεσβεία της Γερμανίας πίσω στην εταιρεία ταχυμεταφορών.

Αμέσως ο πυροτεχνουργοί έσπευσαν στην οδό Ριζάρη, στο Παγκράτι, όπου βρίσκεται η εταιρεία και προχώρησε σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Η Αστυνομία εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να έχουν σταλεί παγιδευμένα δέματα σε διάφορες πρεσβείες της Αθήνας είτε από τους δύο συλληφθέντες του Παγκρατίου είτε από συνεργούς τους.

Η Αντιτρομοκρατική έχει αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να εντοπίσει τα δέματα αυτά.

Πληροφορίες για ύποπτα δέματα -χωρίς τελικά να επιβεβαιωθούν- υπήρξαν και για το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη (στην οδό Ακαδημίας), στο γραφείο του εφέτη ανακριτή της υπόθεσης των «Πυρήνων» κ. Κ.Μπαλτά, στην πρεσβεία του Παναμά (Ακτή Μιαούλη), στο ΑΤ Παγκρατίου (οδό Πρατίνου), στην πρεσβεία της Νορβηγίας (βασ. Σοφίας), σε γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών στην Ακτή Μιαούλη και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

ΠΗΓΗ:Το Βημα on-line