3 Νοε 2010

Πάγωσαν στο Καζάν οι ελπίδες του ΠΑΟ



Η πρόκριση του Παναθηναϊκού στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ πάγωσε στο μακρινό Καζάν. Οι Πράσινοι, όπως και στον αγώνα της Αθήνας προ δύο εβδομάδων, αναδείχθηκαν ισόπαλοι (0-0) με την πρωταθλήτρια Ρωσίας Ρουμπίν και παρέμειναν στην τελευταία θέση της βαθμολογίας του 4ου ομίλου με μόλις 2 βαθμούς (όσο ήταν η θερμοκρασία....
κατά τη διάρκεια του χθεσινού ματς στην πρωτεύουσα των Τατάρων). Πλέον το Τριφύλλι επιζητεί ένα ποδοσφαιρικό θαύμα για να διατηρήσει πιθανότητες πρόκρισης στις δύο αναμετρήσεις που έπονται, στο ΟΑΚΑ με την Μπαρτσελόνα (24/11) και στη Δανία με την Κοπεγχάγη (7/12). Τουτέστιν, δύο νίκες και συνδυασμό αποτελεσμάτων στα υπόλοιπα ματς του ομίλου, αφού μετά και το χθεσινό Κοπεγχάγη- Μπαρτσελόνα 1-1 η βαθμολογία (σε 4 αγώνες) είναι: Μπαρτσελόνα 8, Κοπεγχάγη 7, Ρουμπίν 3, ΠΑΟ 2. «Στο ποδόσφαιρο δεν γίνονται θαύματα» δήλωσε μετά το τέλος της αναμέτρησης ο τεχνικός του Παναθηναϊκού κ. Νίκος Νιόλιας και συμπλήρωσε ότι «για να τα πετύχεις θα πρέπει να προσπαθήσεις πολύ μέσα στο γήπεδο και αυτό θα πρέπει να κάνουμε στη συνέχεια για να εξαντλήσουμε τις πιθανότητές μας».

Η αλήθεια είναι όμως ότι ο Παναθηναϊκός στο χθεσινό ματς δεν εξάντλησε τις δυνατότητές του. Αντιθέτως, έδειξε να αρκείται στην ισοπαλία διότι:

1) Δεν ρίσκαρε να κυνηγήσει τη νίκη, 2) Παρουσιάστηκε άτολμος (τουλάχιστον ως το 70΄) και δίχως επιθετικό πλάνο στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης και 3) Είχε ως πρωταρχικό (σχεδόν μοναδικό) μέλημα την προσεχτική αμυντική λειτουργία και τη διατήρηση του μηδέν στα μετόπισθεν.

Ενδεικτικό είναι ότι ο κόουτς Νιόπλιας παρέταξε το Τριφύλλι για πρώτη φορά επί των ημερών του με τρεις κεντρικούς αμυντικούς ( Κατσουράνης , Μπουμσόνγκ, Καντέ ) και σύστημα 3-4-3, το οποίο ωστόσο έτεινε περισσότερο προς το πιο αμυντικογενές 3-6-1. Του λόγου το αληθές καταδεικνύουν (και) οι μηδενικές ευκαιρίες του Παναθηναϊκού ως και το 78΄ (!), οπότε για πρώτη φορά ο Ζιλμπέρτο Σίλβα βρέθηκε σε θέση βολής απέναντι στο τέρμα της Ρουμπίν αλλά σούταρε χλιαρά και η μπάλα κατέληξε στην αγκαλιά του Ριζικόφ, ενώ η μοναδική κλασική φάση για γκολ των Πρασίνων καταγράφηκε στο 83΄ έπειτα από σέντρα του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου και κεφαλιά του Σίντνεϊ Γκοβού, ο οποίος μολονότι βρέθηκε αμαρκάριστος, αστόχησε από πλεονεκτική θέση.

Ο τραυματισμός του Μπουμσόνγκ, ο οποίος αποχώρησε στο 58΄ (οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν θλάση, οπότε θα απουσιάσει από την αναμέτρηση της ερχόμενης Δευτέρας με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι) αποτέλεσε πλήγμα για τους Πράσινους καθώς εν συνεχεία το κέντρο της άμυνας του Παναθηναϊκού σχεδόν κατέρρευσε. Μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι η Ρουμπίν δημιούργησε τις πιο κλασικές φάσεις για γκολ μετά την αντικατάσταση του γάλλου στόπερ. Παρ΄ όλα αυτά, ο Αλέξανδρος Τζόρβας (αν και στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα δεν είχε καλές τοποθετήσεις), σε τρεις περιπτώσεις απέκρουσε σωτήρια το σουτ του Ριαζάντσεφ στο 79΄, την προβολή του Νάβας στο 80΄ και το πλασέ του Μάρτινς στο 84΄. Σημειωτέον ότι ο Γιώργος Καραγκούνης , ο οποίος συμπλήρωσε 60 συμμετοχές στο Τσάμπιονς Λιγκ, συμπλήρωσε τρεις κίτρινες κάρτες και θα απουσιάσει από την επόμενη αναμέτρηση με την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ.

ΡΟΥΜΠΙΝ: Ριζικόφ, Καλέσιν, Ανσάλντι, Μποτσέτι, Νάβας, Νόμποα, Νάτσο, Ριαζάντσεφ, Κασάεφ (73΄ Καραντενίζ), Εντουάρντο (73΄ Μάρτινς), Κορνιλένκο (85΄ Μεντμέντεφ).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Τζόρβας, Κατσουράνης, Μπουμσόνγκ (58΄ Μαρίνος), Καντέ, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Ζιλμπέρτο, Σιμάο, Καραγκούνης (81΄ Χριστοδουλόπουλος), Γκαρσία (69΄ Γκοβού), Σισέ.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ on-line