10 Οκτ 2010

ΘΑ ΜΕΙΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΓΕΣ

 Οι εφιαλτικές διαστάσεις που παίρνει η ανεργία επαναφέρουν στην κυβερνητική ατζέντα τα σενάρια για μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την αλλαγή του τρόπου καταβολής τους στα ταμεία.
  Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για εκτόξευση της ανεργίας στο 14,6% το 2011, που συμπίπτει με την τελευταία πρόβλεψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, επισπεύδει τους σχεδιασμούς του υπουργείου Εργασίας.

Με την παραδοχή αυτή, όλα τα «μαξιλάρια» που είχαν σχεδιαστεί θεωρούνται ανεπαρκή και αναζητούνται πρόσθετα εργαλεία για την αποτροπή της προβλεπόμενης πλημμύρας ανέργων (spill over). Ειδάλλως, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες για τα ταμεία αλλά και τις αντοχές του ΟΑΕΔ. Οι απώλειες εισφορών για το ΙΚΑ θα ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ άλλο τόσο υπολογίζεται το επιπρόσθετο κόστος του ΟΑΕΔ για επιδόματα ανεργίας. Πέραν των δραματικών οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, όμως, το πρόβλημα έχει και άλλη μία δυσμενή πτυχή, καθώς εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιηθεί ως μοχλός από την τρόικα για την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.

Τα ενδεχόμενα αυτά συζητήθηκαν στις συσκέψεις της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, και του αναπληρωτή υπουργού, Γ. Κουτρουμάνη, με τους διοικητές του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, Ρ. Σπυρόπουλο και Γ. Βουδούρη, και τον διοικητή του ΟΑΕΔ Η. Κικίλια. Σε πρώτη φάση αποφασίστηκε η επίσπευση του προγράμματος κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών για τις ζημιογόνους επιχειρήσεις, κόστους 1 δισ. ευρώ. Επειδή όμως, με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, το πρόγραμμα δεν αρκεί για να απορροφηθούν οι κραδασμοί, εξετάζεται παράλληλα η ελάφρυνση των ασφαλιστικών βαρών για το σύνολο των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών.

ΠΗΓΗ: enet.gr