10 Οκτ 2010

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΧΙΛΙΑΝΩΝ ΜΕΤΑΛΛΟΡΥΧΩΝ

Την Τετάρτη υπολογίζουν τα σωστικά συνεργεία ότι θα ξεκινήσει η επιχείρηση απεγκλωβισμού των 33 μεταλλωρύχων, στο Σαν Χοσέ της Χιλής. Βρίσκονται για περισσότερο από δύο μήνες εγκλωβισμένοι 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια τη γης, εξαιτίας έκρηξης που σημειώθηκε στο ορυχείο, στις 5 Αυγούστου.
Πριν ξεκινήσει η επιχείρηση, μέρος του τοιχώματος της σήραγγας θα πρέπει να ενισχυθεί με ατσάλι.Όπως ανέφερε το βράδυ του Σαββάτου η κυβέρνηση της χώρας το χρονοδιάγραμμα με κατάληξη την Τετάρτη προέκυψε ύστερα από την επιθεώρηση της σήραγγας με κάμερα με την ολοκλήρωση της διάνοιξης της νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Εν τω μεταξύ, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της Χιλής καλύπτουν διαρκώς κάθε λεπτό τις εξελίξεις στο ορυχείο του Σαν Χοσέ.Αν και οι τεχνικοί θεωρούν απίθανο να συμβεί κάτι απρόοπτο, γίνονται όλες οι κινήσεις ώστε να μην τραυματιστεί κανείς κατά τη διαδικασία της διάσωσης των μεταλλωρύχων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι μεταλλωρύχοι θα ανεβαίνουν στην επιφάνεια ένας-ένας και θα χωριστούν σε τρεις ομάδες. Οι πιο αδύνατοι πρώτα, ύστερα οι πιο αδύναμοι και τελευταίοι οι πιο δυνατοί.Αλλά, η επιχείρηση απεγκλωβισμού, η οποία αναμένεται να διαρκέσει δύο ημέρες, θα ξεκινήσει μόνο αφ' ότου γιατρός εξετάσει την κατάσταση της υγείας του κάθε ενός ξεχωριστά.

Σύμφωνα με τον διοικητή της επαρχίας που βρίσκεται το ορυχείο, Λορένς Γκόλμπορν, μέχρι στιγμής και οι 33 μεταλλωρύχοι είναι καλά στην υγεία τους.

ΠΗΓΗ: enet.gr