10 Οκτ 2010

ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΕΤΡΟΥΝ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ




Εις βάρος του κυβερνώντος κόμματος φαίνεται να κυλάει ο χρόνος που απομένει για την εκλογή περιφερειαρχών, καθώς η πρόβλεψη που είχε κάνει το ΠΑΣΟΚ για νίκη στις 10 από τις 13 περιφέρειες δεν επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις.

 Οι εκτιμήσεις αυτές βασίζονταν κυρίως στα ποσοστά που είχε λάβει -ανά περιοχή- το ΠΑΣΟΚ στις περσινές βουλευτικές εκλογές. Πριν προκύψει δηλαδή το μνημόνιο. Οι εκλογές για τις περιφέρειες, άλλωστε, προσφέρονται για ψήφο επιδοκιμασίας ή αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ στους δήμους τα κριτήρια είναι πιο αυτοδιοικητικά.

Πριν από πέντε μήνες η Ιπποκράτους θεωρούσε σίγουρη την περιφέρεια Αττικής. Σήμερα αρκετοί πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι, εάν ο Γ. Δημαράς καταφέρει να περάσει στον δεύτερο γύρο με τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Γ. Σγουρό, έχει περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί. Στο ΠΑΣΟΚ, όμως, πιστεύουν ότι η δυναμική του Γ. Δημαρά θα υποχωρήσει, ειδικά μετά την τοποθέτηση στο ψηφοδέλτιο του πολιτικού φίλου της Ντόρας Μπακογιάννη, Χρ. Κουρούση που είναι υπέρ του μνημονίου. Οι ελπίδες του ΠΑΣΟΚ στην Αττική είναι να αυξήσει τις δυνάμεις του ο Β. Κικίλιας, καθώς εκτιμούν ότι αν -αντί του Γ. Δημαρά- περάσει αυτός στον δεύτερο γύρο, «ο Σγουρός θα κάνει περίπατο».

Εκεί όπου φαίνεται να κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, είναι στην περιφέρεια Κρήτης (Στ. Αρναουτάκης), στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Απ. Κατσιφάρας) και στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (Γ. Μαχαιρίδης). Στην περίπτωση του Ν. Αιγαίου, μάλιστα, δεν φαίνεται να επηρεάζει το γεγονός ότι ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δ. Μπάιλας υποχρεώθηκε σε παραίτηση την περασμένη εβδομάδα, καθώς διώκεται για πολεοδομικές παραβάσεις στη Μύκονο, σε βαθμό κακουργήματος.

Ολες οι άλλες περιφέρειες παίζονται, με προοπτική ήττας σε κάποιες. Στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Αρης Γιαννακίδης φέρεται να προηγείται καθαρά μόνο στην έδρα του, τη Ροδόπη. Αναμένει, επίσης, τη μαζική υποστήριξη της μουσουλμανικής μειονότητας, καθώς διατηρεί καλές σχέσεις με το τουρκικό προξενείο. Η πρόσφατη ένταξη στο ψηφοδέλτιο της Ν.Δ., όμως, του δημοφιλούς μειονοτικού Μπουρχάν Μπαράτ -ο οποίος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ- οδηγεί πολλούς μουσουλμάνους απέναντι.

*Στην περιφέρεια Β. Αιγαίου ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής δύσκολα θα καταφέρει να κερδίσει.

*Στην Ηπειρο μιλάνε για ντέρμπι. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Β. Αργύρης, θεωρήθηκε εξαρχής το μοναδικό πρόσωπο που θα μπορούσε να διεκδικήσει με αξιώσεις την περιφέρεια. Φαίνεται να έχει κάποια προβλήματα συσπείρωσης. Συνεργάτες άλλων βουλευτών, όπως του Μ. Παντούλα, φέρονται να δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν τον υποψήφιο της Ν.Δ.

*Δύσκολα είναι τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ και στη Θεσσαλία, όπου ο Α. Παπατώλιας δεν έχει καταφέρει να προηγηθεί.

*Στην περιφέρεια Ιονίων Νήσων, για την οποία επιλέχθηκε ο καθηγητής Η. Μπεριάτος, φαίνεται δύσκολο ακόμα και να περάσει στον δεύτερο γύρο.

*Στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Μ. Μπόλαρης δίνει τη μάχη για την τιμή των όπλων, απέναντι στον Π. Ψωμιάδη.

*Στη Στερεά Ελλάδα η αναμέτρηση θεωρείται αμφίρροπη, παρότι στο στρατηγείο του Κλ. Περγαντά, είναι αισιόδοξοι.

Στην Πελοπόννησο ο Π. Τατούλης τα πήγαινε αρκετά καλά στις δημοσκοπήσεις του καλοκαιριού. Αυτή τη στιγμή, όμως, η διαφορά τείνει να μηδενιστεί και όλα δείχνουν ντέρμπι.

Στην Αθήνα, ο Γ. Καμίνης συνεχίζει να έχει πρόβλημα αναγνωρισιμότητας. Αντίθετα, ο Γ. Μπουτάρης στη Θεσσαλονίκη μπορεί να είναι αναγνωρίσιμος, αλλά δεν φαίνεται να καταφέρνει να πείσει το παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ να τον εμπιστευθεί.

*Τα βασικότερα μειονεκτήματα του κυβερνώντος κόμματος είναι η έλλειψη συμμαχιών για τον β' γύρο (οι δυνάμεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Φώτη Κουβέλη δεν είναι αρκετές). Η ανησυχία του ΠΑΣΟΚ, μετά και τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις που πήρε στα χέρια του, ανάγκασε τον πρωθυπουργό να μπει και ο ίδιος στην προεκλογική μάχη, περιοδεύοντας τις επόμενες μέρες διάφορες περιοχές της χώρας.

ΠΗΓΗ: enet.gr