Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Με το εργασιακό νομοσχέδιο συνδέει την δήλωση ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο Αλέξης Πατέλης μπορεί να ζήτησε συγνώμη για την χθεσινή δήλωσή του, σύμφωνα με την οποία όσοι νέοι διαθέτουν διδακτορικό δεν έχουν όρεξη για δουλειά, όμως το «ρήγμα» που...
προκάλεσε στις - ήδη προβληματικές - σχέσεις της κυβέρνησης με τους νέους φαίνεται δύσκολο να «καλυφθεί» έτσι. Αυτή μοιάζει να είναι η εκτίμηση της αντιπολίτευσης, που αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για επίδειξη μίσους προς την νέα γενιά, ενώ η όλη υπόθεση συνδέεται με τις εξελίξεις στα εργασιακά.Λίγο πρίν το εργασιακό νομοσχέδιο
Η επίμαχη δήλωση έρχεται λίγο πριν επίσημη παρουσίαση του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις αλλά και το ασφαλιστικό. Δυο νομοθετικές πρωτοβουλίες που η αντιπολίτευση θεωρεί, ότι βάλουν ευθέως εναντίον των εργαζομένων και ιδίως των νέων.
Καθόλου τυχαίο πως δύο εκπρόσωποι τύπου των κομμάτων της αντιπολίτευσης έκαναν αμέσως την σύνδεση στις τοποθετήσεις του στα social media. Χαρκτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε σκωπτικά πως «όταν το σχέδιο είναι τα 10ωρα με απλήρωτες υπερωρίες και η ζωή λάστιχο, δεν χρειάζεται διδακτορικό». Επίσης ο Παναγιώτης Βλάχος εκ μέρους του ΚΙΝ.ΑΛ σημείωσε, ότι την επίμαχη δήλωση έκανε «ένας εξ των άριστων του #Μαξίμου, με διδακτορικό. Πάει και η πολυδιαφημισμένη αριστεία, για την εργασία ξέραμε τις απόψεις τους».
Από τον στενό πυρήνα για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η δήλωση του συμβούλου του πρωθυπουργού έχει από μόνη της αυτοτελή πολιτική σημασία μια και προέρχεται από ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας. Όμως οι ιδιότητες που συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του Αλέξη Πατέλη αυτομάτως «πολλαπλασιάζουν» το ειδικό της βάρος μια και «αγγίζει» τον σκληρό πυρήνα του Μεγάρου Μαξίμου.
Ο Αλέξης Πατέλης είναι, όπως αναφέραμε, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη για οικονομικά ζητήματα, διατηρώντας το προφίλ του τεχνοκράτη. Επίσης, όμως, ανήκει στον (πολύ) στενό πυρήνα των στελεχών της κυβέρνησης μαζί με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη και τον Άκη Σκέρτσο, που θα ασχοληθούν με το μεγάλο κυβερνητικό στοίχημα των επόμενων ετών: Δεν είναι άλλο από την διαχείριση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Για τον λόγο αυτό οι αντιλήψεις ενός στελέχους - με αυτές τις δύο ιδιότητες - για τους νέους ανθρώπους έχει ξεχωριστή σημειολογία.
Το προηγούμενο με τον Κώστα Κυρανάκη
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Αλέξης Πατέλης, δεν είναι το μόνο στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που έχει προκαλέσει με δηλώσεις του σχετικά με τους νέους και την σχέση του με την αγορά εργασίας.
Τον Σεπτέμβριο του 2020 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κυρανάκης είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, δηλώνοντας πως η ανεργία των νέων οφείλεται, στο ότι δεν μπορούν να συντάξουν σωστά ένα βιογραφικό. Χαρκατηριστικά είχε αναφέρει, πως «πάρα πολλές φορές υπάρχουν νέα παιδιά, τα οποία πάνε από πολιτικό γραφείο σε πολιτικό γραφείο για να ψάξουν για δουλειά αλλά δεν κάθονται να κάνουν μια σωστή δόμηση βιογραφικού για να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια θέση στην αγορά εργασίας». Επίσης, είχε πεί, ότι «πολλές φορές ακούμε για ανέργους οι οποίοι ψάχνουν για δουλειά και λένε ότι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα, αλλά δεν ψάχνουν στο ίντερνετ, να δούνε τι υπάρχει αυτή τη στιγμή από προγράμματα».
Συκοφάντηση των νέων
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποτιμά την δήλωση του Αλέξη Πατέλη ως το επισφράγισμα μιας συνολικής πολιτικής συκοφάντησης των νέων ανθρώπων, που ακολουθείται από την Νέα Δημοκρατία με συνέπεια από την αρχή της διακυβέρνησής της. Με αυτό το σκεπτικό θεωρεί και την συγνώμη που ζήτησε στην συνέχεια ως «προσχηματική».
Όπως αναφέρετα σε ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πρώτα υποτίμησαν τα πιο μορφωμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με το φιάσκο του σκοιλ-ελικικού. Στη συνέχεια για μήνες συκοφάντησαν τη νεολαία που εργάζεται και σπουδάζει, κάνοντας λόγο για «ανεύθυνους που διασπείρουν τον κορωνοϊό». Μετά αποφάσισαν εν μέσω πανδημίας να πετάξουν 25.000 δεκαοχτάχρονους εκτός πανεπιστημίων, για να έχουν πελατεία τα κολέγια. Τώρα προωθούν ένα νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο και τους καταδικάζει να δουλεύουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι, χωρίς κανέναν έλεγχο της αυθαιρεσίας».
Συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει, πως «η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιβεβαιώνει εδώ και δύο χρόνια με τα πεπραγμένα της την αντίληψη που έχει για τους νέους και τους επιστήμονες της χώρας». Επισημαίνεται μάλιστα πως «δεν έχει ξαναϋπάρξει κυβέρνηση, που να μισεί και να φοβάται τόσο πολύ τις νέες και τους νέους της χώρας της».
Το Μέρα 25
Την δήλωση του Αλέξη Πατέλη σχολίασε και ο εκπρόσωπος τύπου του Μέρα 25 Γιάννης Κριθαρίδης. Επίσημανε, μεταξύ άλλων, ότι «αυτά φαίνεται πως πρεσβεύει η Κυβέρνηση των «αρίστων» του κ. Μητσοτάκη που προεκλογικά υποσχόταν πως θα επιστρέψει τους νέους επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό στα χρόνια της κρίσης. Να τους κάνετε τι κ. Μητσοτάκη, αφού ο επικεφαλής του οικονομικού σας γραφείου τους θεωρεί τεμπέληδες; Είναι τόσο ξεδιάντροποι και χυδαίοι πλέον οι επιτελείς του Πρωθυπουργού, που εύλογα εξοργίζουν τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους. Μια Κυβέρνηση που η μόνη της πρόνοια για το δημόσιο πανεπιστήμιο ήταν να δαπανήσει περίπου 20 με 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για «χωροφύλακες» στα πανεπιστήμια, τη στιγμή που ερευνητές, μεταπτυχιακοί, διδακτορικοί και μεταδιδακτορικοί δεν λαμβάνουν καμία απολύτως βοήθεια για το έργο τους. Είναι η ίδια Κυβέρνηση που διαρκώς στοχοποιεί τη νεολαία και τώρα δεν διστάζει, να χλευάζει ακόμα και τους διδάκτορες επιστήμονες».
ΠΗΓΗ: news247.gr