10 Μαΐ 2021

Πρώτο κουδούνι με 3.000 θετικά self test για μαθητές και καθηγητές - Κικίλιας: Η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών


Περίπου 3.000 είναι τα self test μαθητών και εκπαιδευτικών που βρέθηκαν θετικά κατά την πρώτη ημέρα των δια ζώσης μαθημάτων στα σχολεία όλης της χώρας. Από τον συνολικό πληθυσμό της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ανέρχεται σε 1,7 εκατ. άτομα, ο μισός έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr. Αρκετοί με αρνητικό..

αποτέλεσμα self test μετέβησαν στα σχολεία χωρίς να έχουν υποβάλλει τα στοιχεία του αποτελέσματος του τεστ στην πλατφόρμα, αλλά με γραπτή δήλωση του αποτελέσματος.

Σημειώνεται ότι τα self test διατίθενται δωρεάν από τα φαρμακεία μαζί με ενημερωτικό υλικό. Μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να λαμβάνουν από σήμερα, Δευτέρα, τα δύο self test χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ, τον Προσωρινό ΑΜΚΑ (ΠΑΜΚΑ) ή τον Προσωρινό Αριθμό Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ). Η διάθεση από τα φαρμακεία θα ισχύει μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, καθώς την Πέμπτη πρέπει οι μαθητές να προσέλθουν στις τάξεις των σχολείων, με νέες εξετάσεις για τον κορονοϊό.


Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.


Η πρώτη μέρα στο σχολείο

Το πρώτο κουδούνι, το πρωί της Δευτέρας, είχε για τους μαθητές τα στοιχεία μιας νέας πραγματικότητας, αλλά και την επαναφορά στη γνώριμη σχολική ρουτίνα.


Επέστρεψαν περίπου 1.100.000 μαθητές νηπιαγωγείων, δημοτικών και γυμνασίων. Άλλοι 254.000 μαθητές λυκείων συνεχίζουν τα δια ζώσης μαθήματα μετά τις διακοπές του Πάσχα. Επιπλέον, επέστρεψαν στις αίθουσες περίπου 127.000 εκπαιδευτικοί.


Κλειστά από σήμερα και έως την Τετάρτη 12 Μαΐου θα μείνουν -και θα συνεχίζουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση- τα σχολεία στο Μεσολόγγι. Η απόφαση ελήφθη από τον δήμαρχο της πόλης εξαιτίας της έκρηξης των κρουσμάτων κορονοϊού.

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επισκέφθηκε σχολείο στο Βαθύ στην Αυλίδα και χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα επιστροφής των μαθητών στις αίθουσες ως μέρα χαράς και αισιοδοξίας.

"Ευχαριστώ τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους για τη μεγάλη προσπάθεια που έχουν καταβάλει όλο αυτό το διάστημα. Πλέον έχουμε δύο ισχυρά εργαλεία: Ο εμβολιασμός -που προσωρά με γοργούς ρυθμούς- και τα self test που μας βοηθούν να εντοπίζουμε νωρίς τους ασυμπτωματικούς φορείς" ανέφερε σε δηλώσεις της.


Self test και απουσίες από την πρώτη μέρα

Τα τεστ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στο σχολείο.

Από σήμερα, Δευτέρα, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να προμηθευτούν από τα φαρμακεία τα self test για την Πέμπτη. Όπως ανακοινώθηκε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, από σήμερα 10 Μαΐου έως τις 12 Μαΐου, θα έχουν δικαίωμα να παραλαμβάνουν από τα φαρμακεία τα self test μόνο μέλη της σχολικής κοινότητας και όχι άλλοι εργαζόμενοι.

Η ανακοίνωση αναφέρει: "Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ενημερώνει ότι από την Δευτέρα 10 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 12 Μαΐου θα γίνεται δωρεάν διάθεση 2 self tests ΜΟΝΟ στην εκπαιδευτική κοινότητα. Οι δικαιούχοι του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα θα μπορούν να παραλάβουν δωρεάν 2 self tests από την Πέμπτη 13 Μαΐου μέχρι και την Τετάρτη 19 Μαΐου".

Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, οι μαθητές που δεν θα έχουν τη βεβαίωση θα παίρνουν απουσία.


Σχετική εγκύκλιος που εστάλη προ ημερών στα σχολεία αναφέρει ότι σε περίπτωση που κάποιος εκπαιδευτικός, μέλος Ειδικού Εκπαιδευτικού ή Ειδικού Βοηθητικού προσωπικού, καθώς και διοικητικό και λοιπό προσωπικό των σχολικών μονάδων δεν υποβληθούν σε αυτοδιαγνωστικό έλεγχο ή δεν καταχωρούν το αποτέλεσμα του self test στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, τότε θα προχωρούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την περικοπή των αποδοχών τους.


Κικίλιας: Η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών

"Η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών" δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ανέφερε:"Έχουμε προαγοράσει 30 εκατ. εμβόλια", και υπογράμμισε πως μέχρι το τέλος Μαΐου θα έχουν γίνει 5,4 εκατ. εμβολιασμοί και 1,94 εκατ. συμπολίτες μας θα έχουν εμβολιαστεί πλήρως.


Για τον εμβολιασμό ατόμων κάτω των 18 ετών, περιμένουμε την έγκριση από τον ΕΜΑ, συνέχισε και προανήγγειλε πως η επόμενη χρονιά θα μας βρει με εμβολιασμό μαθητών. Μάλιστα, ανέφερε πως είναι σε εξέλιξη στην ΕΕ η διαδικασία για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer για τις ηλικίες 12-15 ετών.