12 Ιουν 2020

Σκληρό μπρα ντε φερ Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για την Οικονομία


 Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά τη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού». Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών...


της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία» την οποία απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς να συγκρούονται μετωπικά για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
Στο βήμα ανέβηκε πρώτος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος άρχισε την ομιλία του με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat, κατηγορώντας την ΝΔ ότι πήρε μία οικονομία σε ανάπτυξη και την οδήγησε σε ύφεση πριν εμφανιστεί η πανδημία του κορονοϊού.
«Πολύ πριν έρθει η πανδημία ρίξατε το καράβι σε ξέρες, η αποτυχία σας στην οικονομία, που είναι καθολική, προηγείται του κορονοϊού», είπε χαρακτηριστικά, βάζοντας στο στόχαστρό του και τα χρήματα που έδωσε η κυβέρνηση στα ΜΜΕ μέσω της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι».

«Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν κάτι που δεν αναδείχθηκε από τα δεκάδες σάιτ μικρά και μεγάλα ανύπαρκτα ή υπαρκτά και ΜΜΕ που έχουν μπουκώσει σε κρατικό χρήμα σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις» τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα «με τα λεφτά που έχετε δώσει σε κουμπάρους και παρακούμπαρους (…), σε κάτι περίεργους τύπους που τους δώσατε χρήμα για να σας λιβανίζουν».



Μητσοτάκης: Δεν πήρατε το μάθημά σας από την ετυμηγορία της κάλπης

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος απέρριψε ότι η χώρα βρίσκεται σε ύφεση και έκανε λόγο για ανάπτυξη και εξαπέλυσε επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα.

«Εξακολουθείτε κ. Τσίπρα», είπε χαρακτηριστικά, «σε κάθε εμφάνισή σας στη Βουλή, όταν κάνετε αναφορές στην οικονομία να παρουσιάζετε την κατάσταση, όπως την παραδώσατε, ιδιαιτέρως ωραιοποιημένη», για να προσθέσει: «Δεν έχετε απαντήσει ακόμα σε ένα ουσιαστικό ερώτημα: αν τα πράγματα τον Ιούλιο του 2019 πήγαιναν τόσο καλά, γιατί χάσατε με σχεδόν 10 μονάδες. Και αν τα πράγματα πηγαίνουν σήμερα όσο άσχημα τα παρουσιάζετε, γιατί η εικόνα των μετρήσεων που αποτυπώνουν τον δείκτη αισιοδοξίας είναι τελείως διαφορετική από αυτή που παρουσιάζετε;».

«Φοβάμαι», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, «ότι τα μαθήματα από την προηγούμενη διακυβέρνηση σας και από την ετυμηγορία της κάλπης δεν τα έχετε πάρει ακόμα».



Δευτερολογία Τσίπρα: Πόσα χρήματα δόθηκαν, σε ποια ΜΜΕ και με ποια κριτήρια

Να αλλάξει στρατηγική, έστω και την ύστατη στιγμή, ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δευτερολογία του. «Να στηρίξετε την οικονομία, τις επιχειρήσεις, την εργασία, για να μην ξαναβρεθούμε στη δυσάρεστη θέση να δούμε όσα καταφέραμε σε πέντε χρόνια να χάνονται σε πέντε μήνες», τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «παρουσίασε μια εικόνα που δεν αντιστοιχεί στην εικόνα που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων» και σχολίασε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να αποδομήσει τα στοιχεία και τους αριθμούς παραπέμποντας σε άλλους δείκτες, όπως τον δείκτη αισιοδοξίας pmi, κάτι που τον κατηγόρησε ότι κάνει για να πει ότι η κυβέρνηση τα πήγε εξαιρετικά καλά το τελευταίο τρίμηνο του 2019.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε εκ νέου από τον πρωθυπουργό να φέρει στη Βουλή τα στοιχεία για το πόσα χρήματα δόθηκαν, σε ποια ΜΜΕ και με ποια κριτήρια, καθώς, όπως είπε, «είναι δημόσιο χρήμα, δεν είναι δικά σας λεφτά». Όπως πρόσθεσε, μη δημοσιοποιώντας αυτά τα στοιχεία «καταργείτε τη Διαύγεια», έναν νόμο που, σύμφωνα με τον ίδιο, αποτελεί κατάκτηση. «Όσο κι αν προσπαθείτε να κρύψετε την πραγματικότητα πίσω από ΜΜΕ που διαμορφώνουν μια επίπλαστη εικόνα δεν αρκεί γιατί η πραγματικότητα είναι πεισματάρα», υπογράμμισε.



Δευτερολογία Μητσοτάκη: Δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας

«Αυτή η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία χωρίς διακρίσεις. Παρουσιάσατε τραγική κατάσταση στην οικονομία. Έχετε καταλάβει ότι ο πλανήτης περνάει τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του ’30; Ποιος είπε ότι σήμερα η κατάσταση στην οικονομία είναι πολύ καλή; Η κρίση είναι παγκόσμια. Αφορά όλους και όλοι θα κριθούμε απολογιστικά. Όλοι κρινόμαστε από τις πολιτικές μας», τόνισε στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντας στον κ. Τσίπρα: «Κλείνω με μια αναφορά στον εφιάλτη σας. Δίνετε την εντύπωση ότι ξυπνάτε κάθιδρος και λέτε εκλογές. Ηρεμήστε κ. Τσίπρα. Δεν θα γίνουν εκλογές πριν το τέλος της τετραετίας. Η χώρα δεν χρειάζεται σε καμία περίπτωση εκλογές. Ο κεντρικός πυρήνας της κεντρικής πολιτικής δεν έχει αλλάξει. Κάποιες επιμέρους προσαρμογές θα γίνουν. Ευχόμαστε να μπορούμε να έχουμε σημαντικά κεφάλαια από το ταμείο ανάκαμψης. Μπορείτε να κάνετε τις διακοπές σας άνετα και να δώσουμε όλοι μαζί εκλογικό ραντεβού το 2023».