12 Ιουν 2020

Πάμε τρένο. Ισοπεδώσαμε και την ανεργία!


Μετά τις συνθήκες εικονικής πραγματικότητας που εμφανίζονται στα ΜΜΕ, τα ανάποδα γραφήματα του ΣΚΑΙ που αντιστρέφουν την πραγματικότητα, τη "θετική" ύφεση που  ανακάλυψε η κυβέρνηση, τώρα φαίνεται ότι επιστρατεύεται και η ΕΛΣΤΑΤ, η οποία...

"μείωσε" την ανεργία, προφανώς κάνοντας μαγικά εν μέσω πανδημίας. 

Όσο και αν φαντάζει σουρεαλιστικό, η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε μείωση της ανεργίας και ο Υπουργός Εργασίας κάνει πανηγυρικές δηλώσεις για "τριπλό αισιόδοξο μήνυμα" από την αγορά εργασίας. Για το επίτευγμα αυτό (ενώ υπήρχε ήδη μείωση της απασχόλησης) και τον τρόπο που "εξαφανίστηκε" τεράστιος αριθμός ανέργων, η ΕΛΣΤΑΤ εξήγησε, ότι το τρικ ήταν να τους μεταφέρει στο "μη ενεργό οικονομικό πληθυσμό". Πέρα από την κοινή λογική αντιστέκεται και στην ξεκάθαρη πολιτική της κυβέρνησης να επιδοτεί την αναστολή των συμβάσεων και όχι τη διατήρησή τους από την αρχή της κρίσης.  

Όπως "θετική έκπληξη" χαρακτηρίστηκε ... η ύφεση κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο, πριν δηλαδή την πανδημία, που ακολούθησε φυσιολογικά τη συρρίκνωση της ανάπτυξης, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση η ΝΔ. Βάσει των στοιχείων η υφεσιακή τροχιά είχε ξεκινήσει από τελευταίο τρίμηνο του 2019 και όπως σημειώνει ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στους ισχυρισμούς της ΝΔ περί ισχυρής ανάπτυξης περίπου 3% το πρώτο δίμηνο, είτε η κυβέρνηση ισχυρίζεται, πως μέσα σε 15 μέρες τον Μάρτιο σημειώθηκε ύφεση της τάξης του 20%, οπότε η ύφεση που αναμένουμε για το 2020 θα είναι τουλάχιστον διψήφια, είτε απλώς ψεύδεται. 

Η εικόνα πριν την πανδημία, με την ύφεση στην οποία κατάφερε να οδηγήσει σε 9 μήνες μια οικονομία που έτρεχε με +2,8%, το δημοσιονομικό εκτροχιασμό, τη μείωση της απασχόλησης και τις μηδενικές επενδύσεις, μαρτυρούσε την ελεύθερη πτώση της ελληνικής οικονομίας και επιβεβαίωσε, όσους προειδοποιούσαν ότι το μείγμα των πολιτικών της  κυβέρνησης οδηγεί σε νέο μνημόνιο. 

Η ΝΔ εργαλειοποίησε την κρίση, για να αποκρύψει τις ευθύνες της και τις αρνητικές επιδόσεις μέσα στους δέκα μήνες της διακυβέρνησής της, όμως το αδιέξοδο είναι ορατό και επανεφευρίσκει τον χειρότερο εαυτό της, αυτό της περιόδου των greek statistics και της παραποίησης των δημοσιονομικών στοιχείων, που είχαν κάνει περίγελο τη χώρα στην Ε.Ε. Μόνο που τώρα δεν είναι εύκολο, να πείσει ένα λαό που έχει χάσει τη δουλειά του μαζικά, ότι η ανεργία μειώνεται και μια αγορά που βρίσκεται σε τραγική κατάσταση ότι η ύφεση είναι «θετική». Όσα ΜΜΕ και αν ευλογούν κάθε μέρα τον... «Μωυσή».


tvxs.gr