12 Οκτ 2012

Από το «Ζάππειο τρία» στο «Μαξίμου ένα»…


Του Γιώργου Μαλούχου 
Ο Αϊνστάιν το είχε ξεκαθαρίσει: αν ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος γίνει με πυρηνικά όπλα, ο τέταρτος, θα γίνει με σφεντόνες. 
Κατά βάθος, μοιάζει κάπως με τα δικά μας: το «Ζάππειο τρία» - ή «τέσσερα», δεν θυμάμαι ακριβώς το νούμερο, γιατί έγινε πολλές φορές αυτή η φιέστα - ήταν ένα...
 
 μανιφέστο μιας ηρωικής «επαναδιαπραγμάτευσης», από την οποία, φυσικά, δεν έμεινε τίποτα όρθιο: λίγες ώρες μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης όλα αυτά είχαν ξεχαστεί εντελώς.

Το «Ζάππειο τρία» ή «τέσσερα» λοιπόν, πέθανε, το θάψαμε, του κάναμε και τα τίμημα... Ετσι, ζήτω το «Ζάππειο πέντε»! Και ποιο είναι αυτό; Μα, φυσικά, αυτό με τις σφεντόνες: αυτό που θα γίνει, αυτό που η τρόικα επιβάλλει στους πάλαι ποτέ σκληρούς διαπραγματευτές της ελληνικής πλευράς, που κάποτε τους «προειδοποιούσαν»: «θα έχετε εμάς απέναντί σας»…

Ενώ, όμως, το «Ζάππειο τρία» έδωσε τη θέση του στην πολιτική μιας «επιθετικής γονυκλισίας» προς την Ανγκελα Μέρκελ, η γερμανίδα καγκελάριος, που μόλις προχθές δαφνοστεφανώθηκε στην Αθήνα, δεν θέλησε να σχολιάσει τη δήλωση της Κριστίν Λαγκάρντ για την ανάγκη να δοθούν ακόμα δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Κι όχι απλώς δεν θέλησε, αλλά ήταν και δεικτικά υποτιμητική: «έρχονται πολλές δηλώσεις κάθε μέρα», είπε, μιλώντας για τη διευθύντρια του ΔΝΤ και παρέπεμψε στην έκθεση της τρόικας - η οποία τρόικα θυμήθηκε τώρα, ότι πρέπει να αδειάσουν νησιά με λίγους κατοίκους για να κλείσουν οι τρύπες, αλλά και ότι οι τράπεζες δεν πρέπει να πληρώσουν τα, διαβόητα πλέον, 550 εκατομμύρια ευρώ…

Η Μέρκελ, όμως, το έχει πει αμέτρητες φορές: μιλάτε με την τρόικα κι εκείνοι μιλούν μαζί μας διά της έκθεσης. Από αυτούς περνάνε όλα. Κι έτσι, η κυβέρνηση, που τόσο καιρό, από το ταξίδι Σαμαρά στο Βερολίνο και μετά, κάνει σα να μην το ακούει αυτό, βρίσκεται τώρα μέσα σε μια τανάλια, που σφίγγει όλο και περισσότερο.

Φυσικά, με όλα αυτά, οι χαρές για την επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα έχουν ήδη σχεδόν ξεχαστεί. Ηταν αναμενόμενο. Και πολύ κράτησαν. 
Εν τω μεταξύ, διάφορα ηρωικά περί υπουργικών παραιτήσεων κυκλοφορούν για να γεμίζουν τα δελτία ειδήσεων, όπως άλλωστε και οι επικλήσεις σε κόκκινες γραμμές. Ολα αυτά, θα τα πάρει ο άνεμος: η τρόικα είναι το αφεντικό. Η κυβέρνηση το ξέρει και, φυσικά, ξέρει ότι και η τρόικα το ξέρει.

Οπότε, οι τζάμπα ηρωισμοί, που στο τέλος θα καταλήξουν σε απόλυτη συμμόρφωση, περισσεύουν. 
Από τη στιγμή που η κυβέρνηση υιοθέτησε το δόγμα «πρώτα εκτελούμε και μετά μιλάμε», το μόνο πραγματικό από τα διάφορα… «Ζάππεια», δηλαδή, τελικά, επί της ουσίας το «Μαξίμου ένα», η συζήτηση είχε τελειώσει, πριν καν αρχίσει… Στο «Μαξίμου ένα», η τρόικα είναι το μόνο αφεντικό… 

Ας τελειώνουν λοιπόν επιτέλους κάποιοι με τις ψευτογκρίνιες, οι οποίες δεν οδηγούν πουθενά…

ΠΗΓΗ: tovima.gr