12 Οκτ 2012

Ενας αναγνώστης διατυπώνει ερωτήματα για τις τιμές ακρίβειας στα τουριστικά λεωφορεία σε καιρό ανέχειας



Ένας αναγνώστης μας επισημαίνει σήμερα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σχολεία και οι Κορινθιακοί σύλλογοι για την εξεύρεση μιας λογικής τιμής για τις εκδρομές, που αναλαμβάνουν τα τουριστικά λεωφορεία και που, ως φαίνεται, δεν έχουν αντιληφθεί τα προβλήματα, τις ανάγκες της κοινωνίας απο την οικονομική ανέχεια. 
Γράφει λοιπόν ο αναγνώστης μας...


 "κ. Σουκαρά


Παρά την οικονομική ύφεση και τα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας που έχουν προκαλέσει πτώση της καταναλωτικής ζήτησης, μείωση των μισθών, κλείσιμο χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι έκρηξη της ανεργίας, οι τιμές στην 
ελληνική αγορά όχι μόνο  παραμένουν στα ύψη αλλά αυξάνονται κιόλας.

Εντύπωση προκαλούν  οι μεγάλες αυξήσεις στα τουριστικά λεωφορεία  σε σχέση με πέρυσι και  πληφορίες θέλουν μυστικές συμφωνίες για κλείδωμα των τιμών στα δρομολόγια.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω τις συνέπειες στα τουριστικά γραφεία της περιοχής και για αυτό δεν θα μιλήσω για αυτά.
Θα μιλήσω όμως για τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τα σχολεία και τους Συλλόγους της Κορινθίας.

Σε ακύρωση εκδρομών οδηγούνται σχολεία και Σύλλογοι αφού οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των τουριστικών λεωφορείων, δυσκολεύουν τον προγραμματισμό των εκδρομών και την πραγματοποίησή τους.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι η τιμή για μία σχολική εκδρομή στο Μουσείο της Αθήνας πέρυσι ήταν στα 220 ευρώ  και φέτος είναι στα 280. Το άσχημο της υπόθεσης είναι, ότι όλα τα λεωφορεία έχουν ακριβώς την ίδια τιμή και οι ιδιοκτήτες τους δεν αφήνουν κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης, πράγμα το οποίο γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Η μεταφορά μαθητών από ένα σχολείο του κέντρου της πόλης Κορίνθου σ' ένα πάρκο άθλησης και ψυχαγωγίας που απέχει περίπου 4 χιλιόμετρα από το σχολείο, η τιμή από 50 ευρώ που ήταν πέρυσι εκτινάχθηκε στα 80 φέτος.

Κατανοεί κανείς το δύσκολο περιβάλλον στο οποίο κινείται ο κλάδος των λεωφορειούχων, όμως η  αύξηση των καυσίμων, του ΦΠΑ και των διοδίων δεν δικαιολογούν τις υπερβολικά αυξημένες τιμές και μάλιστα  στην εποχή της μείωσης των μισθών και της αυξανόμενης ανεργίας.

Ίσως ο πρόεδρος του σωματείου ιδιοκτητών  τουριστικών λεωφορείων μπορέσει να μας εξηγήσει τι προέκυψε και έπαψαν να  λειτουργούν οι κανόνες της αγοράς και του ανταγωνισμού. Γιατί αυτό που εύκολα μπορεί κανείς να διαπιστώσει, είναι, πως τα τουριστικά λεωφορεία της περιοχής  έχουν αυξήσει τις τιμές κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε σχέση με πέρυσι και πως για αρκετούς προορισμούς τους (δημοφιλέστερους, δηλαδή)  έχουν τις ίδιες τιμές μεταξύ τους.



Και ύστερα σου λένε, πως η κρίση θα ρίξει τις τιμές."