7 Φεβ 2012

Βάζουν τα χρήματα της βοήθειας σε ειδικό λογαριασμό


Τη δημιουργία ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, όπου θα κατατίθενται χρήματα της βοήθειας προς τη χώρα μας, ώστε αυτά να διοχετεύονται μόνο για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, εξετάζουν Μέρκελ και Σαρκοζί.
Με την πρόταση αυτή, που εξετάζεται χωρίς να έχει οριστικοποιηθεί ακόμη, Γερμανία και Γαλλία θέλουν να εξασφαλίσουν, ότι θα έχουν πλήρη έλεγχο ως...
προς τη διάθεση σημαντικού μέρους της βοήθειας, ώστε αυτή να διοχετεύεται κατευθείαν και πριν από οτιδήποτε άλλο στην αποπληρωμή των τόκων των δανείων και όχι σε άλλες δαπάνες. 

Πρακτικά, αν υιοθετηθεί η πρόταση αυτή, οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να κλείνουν τη στρόφιγγα της παροχής οικονομικής βοήθειας για τις εσωτερικές ανάγκες της Ελλάδας, αν κρίνουν, ότι η Αθήνα δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, αφού οι ομολογιούχοι θα πληρώνονται κανονικά μέσω του λογαριασμού αυτού.
Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία συνέδεαν την πρόταση, με την προσπάθεια, που έκανε τις προηγούμενες ημέρες το Βερολίνο, να περάσει την επιβολή πολύ αυστηρής εποπτείας στην Ελλάδα.


Πρακτικά, αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο της Μέρκελ και του Σαρκοζί, θα επιβάλλεται στην Αθήνα να θέτει σε προτεραιότητα την εξυπηρέτηση του χρέους και όχι - για παράδειγμα - τη χρηματοδότηση του δημόσιου τομέα.
«Προτείνουμε οι πληρωμές των τόκων για το ελληνικό χρέος να κατατίθενται σε δεσμευμένο λογαριασμό, κάτι που θα εγγυάται, ότι θα αποπληρωθεί το χρέος των φίλων μας των Ελλήνων», είπε χαρακτηριστικά ο Σαρκοζί και η Μέρκελ συμφώνησε.  
«Υποστηρίζω και εγώ την ιδέα να τοποθετηθεί σε ειδικό λογαριασμό (το ποσό) για την πληρωμή τόκων για την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους, ώστε να εξασφαλιστεί πως η Ελλάδα θα διαθέτει σταθερά αυτά τα χρήματα», είπε η Καγκελάριος.

 Η συζήτηση για τη δημιουργία ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού βρίσκεται ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο, ανέφεραν γαλλικές πηγές στο Ρόιτερς.


Τελεσίγραφο στην Ελλάδα, να συμφωνήσει άμεσα με την τρόικα το νέο πακέτο μέτρων, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα χορηγηθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας, έστειλαν η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί, που συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι. 
Μέρκελ και Σαρκοζί ζήτησαν, επίσης, δεσμεύσεις από τα ελληνικά κόμματα για την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας.

«Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ. Για να το πούμε ξεκάθαρα, αυτή είναι η γνώμη και των δυο μας. Επίσης όμως λέω, ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, αν δεν επέλθει συμφωνία με την τρόικα... Ολοι εκείνοι που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης στην Ελλάδα πρέπει να (το) γνωρίζουν... δεν θα παρεκκλίνουμε από τη θέση αυτή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χρειαζόμαστε ακόμη μερικές ημέρες, ο χρόνος τελειώνει», είπε η Ανγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Νικολά Σαρκοζί.

«Θέλουμε τη συμφωνία» με την τρόικα. «Οι ηγέτες της Ελλάδας έχουν δεσμευτεί και πρέπει να σεβαστούν» τις δεσμεύσεις τους. «Στην Ευρώπη όλοι έχουν τα δικαιώματα αλλά και τις υποχρεώσεις τους. Ο χρόνος τελειώνει, πρέπει (οι διαπραγματεύσεις) να ολοκληρωθούν και να υπογραφεί (η συμφωνία)», δήλωσε από την πλευρά του ο Σαρκοζί. 
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας προσέθεσε, ότι δεν θα μπορέσει να υπάρξει συμφωνία, αν οι προτάσεις της τρόικας δεν εφαρμοστούν, τονίζοντας ότι ο χρόνος πιέζει και δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Μέρκελ και Σαρκοζί, που ζητούν δεσμεύσεις από τα κόμματα, δείχνουν να ανησυχούν, μήπως μετά τις εκλογές στην Ελλάδα η νέα κυβέρνηση υπαναχωρήσει σε κάποιους από τους όρους του προγράμματος λιτότητας.

ΠΗΓΗ: tanea.gr