Με την ευκαιρία συμπλήρωσης ενός έτους από τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη ως αποτίμηση της εφαρμογής του πλειοψηφία του ΠΕΣΥ εισηγήθηκε την διενέργεια συζήτησης η οποία και πραγματοποιήθηκε...
στην συνεδρίαση της Δευτέρας 6 Φεβρουαρίου. Ο Περιφερειάρχης κατά την τοποθέτησή του υποστήριξε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου πρέπει να καυχιέται γιατί αυτό το χρόνο αποδείχθηκε η σοβαρή πολιτική της παρουσία στη χώρα, με σημαντικές διεκδικήσεις στο χώρο των αρμοδιοτήτων, ανοίγοντας κατ’ ουσία νέους πολιτικούς δρόμους.
«Ο καθένας στην κοινωνία δημιουργεί το δικό του πολιτικό καθρέφτη και εμείς αυτό το κατορθώσαμε με υπερβάσεις τεράστιο προσωπικό και συλλογικό αγώνα, δεν δειλιάσαμε ούτε απέναντι σε επαγγελματίες τρομοκράτες, ούτε ακόμα και να συγκρουστούμε εσωτερικά», δήλωσε ο κ. Τατούλης και πρόσθεσε «από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων κάναμε την πολιτική μας παρέμβαση. Συγκρουστήκαμε με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, όχι γιατί είχαμε προσωπικούς λόγους, αλλά γιατί διαφοροποιούμασταν πολιτικά. Και στον προϋπολογισμό και στη διαχείριση των απορριμμάτων τολμήσαμε και δικαιωθήκαμε. Και ο προϋπολογισμός εφαρμόστηκε και ο τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί πρότυπο για τη χώρα».
Όσον αφορά τη διαχείριση του ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι ενώ υπήρχαν πολύ σημαντικά προβλήματα κατά την παραλαβή του, με τιτάνια προσπάθεια, εξασφαλίσαμε την ένταξη πολλών έργων, ύψους πάνω από 50 εκατομμύρια ευρώ, στα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, δίνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο ελευθερία κινήσεων και νέες δυνατότητες εκμετάλλευσης του ΕΣΠΑ.
Στη διαχείριση των απορριμμάτων σημειώθηκε τεράστια επιτυχία, με πολλές Περιφέρειες της χώρας να αντιγράφουν το μοντέλο που υιοθετήθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τους Οικολόγους – Πράσινους να συμφωνούν στη διαδικασία Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Στον τομέα της εξωστρέφειας η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ανέφερε ο κ. Τατούλης, ανέπτυξε ευρωπαϊκές και διεθνείς επαφές με σημαντικές επιτυχίες. Στην πολιτική πρωτοβουλία για την αναμόρφωση του Καλλικράτη, η Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπως ενημέρωσε το Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης, συμμετέχει ήδη στη διαβούλευση και έχει παρέμβει και μέσω της ΕΝ.ΠΕ. για την απόρριψη των παρεμβάσεων στο νομοσχέδιο, πιστεύοντας ότι δεν πρέπει να γίνει μια αντιμεταρρύθμιση που θα καταστήσει τις Περιφέρειες υποκατάστατα των τέως Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Ένας τομέας που η Περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσε μεγάλη βαρύτητα, σύμφωνα με τον κ. Τατούλη, είναι αυτός της αειφορίας και της προστασίας του περιβάλλοντος και για το λόγο αυτό υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με την Ειδική Επιθεώρηση Περιβάλλοντος αποτελώντας τον αξιολογητή της προσπάθειας σε αυτό τον τομέα. Για την ανάκαμψη της χώρας ο Περιφερειάρχης υποστήριξε, για ακόμη μια φορά τη δημιουργία φιλικού επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τονίζοντας ότι καμία πρόταση με νέες οικονομικές δυνατότητες δεν απορρίπτεται a priori.
Σχετικά με τα έργα που γίνονται στην Περιφέρεια ο κ. Τατούλης ονόμασε τη διαδικασία «Κοσμογονία» για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες και επεσήμανε ότι συνεχώς προκηρύσσονται νέοι διαγωνισμοί, με το έργο που θα έχει συντελεστεί μέχρι το τέλος του 2012 να είναι τεράστιο.
Για τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι επέδειξε έναν πολιτικό πολιτισμό υψηλού επιπέδου με τις αντιθέσεις, αλλά και τις συνεννοήσεις του στα σημαντικά ζητήματα για τον τόπο αποτελώντας ένα «δημοκρατικό πεδίο καθαρών συγκρούσεων». Επαίνεσε τέλος, ο Περιφερειάρχης όλο το ανθρώπινο δυναμικό της Περιφέρειας, παρά το γεγονός ότι ο αριθμός τους συνεχώς μειώνεται, χωρίς να επηρεαστεί καθόλου η εξυπηρέτηση των πολιτών που κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα.
Για το 2012 σημείωσε ο κ. Τατούλης ότι θα αποτελέσει κρίσιμο έτος και για τη χώρα, αλλά και για την Περιφέρεια, ότι θα είναι σκληρός πολιτικός χρόνος και ότι οι Πελοποννήσιοι πολίτες με την ανιδιοτελή τους συμπεριφορά, το ψυχικό τους σθένος και τον άδολο πατριωτισμό τους θα επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα στις πιο αντίξοες συνθήκες.