Του Σωτήρη Nίκα
Δέκα σαφείς εντολές περιλαμβάνει η έκθεση της Κομισιόν, για το τι πρέπει να κάνει από εδώ και στο εξής η ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος, πλέον, είναι ο δραστικός περιορισμός του κράτους, με μέτρα που δεν θα είναι οριζόντια, αλλά θα οδηγήσουν στη ριζική...αναδιάρθρωση των δημόσιων δαπανών.
Παράλληλα, στο στόχαστρο βρίσκονται και οι μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τις εργασιακές σχέσεις και την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.
Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, οι εντολές και τα νέα μέτρα αφορούν:
2. Ενσωμάτωση των ειδικών μισθολογίων στο νέο ενιαίο μισθολόγιο που ισχύει για όλους τους άλλους εργαζόμενους στο Δημόσιο από την 1η Νοεμβρίου. Το μέτρο αυτό, αν και είναι προγραμματισμένο για το 2013 και μετά, ίσως να έρθει νωρίτερα.
3. Επιπλέον περιστολή της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής δαπάνης, καθώς η τρόικα εκτιμά, πως ακόμα δεν έχουν μειωθεί οι δαπάνες αυτές, όσο θα μπορούσαν να έχουν περιοριστεί, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση του χώρου της υγείας.
4. Περαιτέρω περιστολή των αμυντικών δαπανών. Πάντως, η Κομισιόν, αντιλαμβανόμενη ότι κάτι τέτοιο μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα, αναφέρει στην έκθεσή της, πως η περικοπή των εξοπλιστικών δαπανών δεν θα πρέπει να θίγει την αμυντική λειτουργία της χώρας.
5. Κατάργηση φοροαπαλλαγών. Με το νέο Εθνικό Φορολογικό Σχέδιο θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο οι φοροαπαλλαγές, ενώ στο στόχαστρο μπαίνει και το καθεστώς επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες. Επίσης, αναμένεται και η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά του Αιγαίου, καθώς και των ευνοϊκών καθεστώτων φορολόγησης για όσους μένουν σε μικρά νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους.
6. Εντατικοποίηση των ελέγχων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Μέσα στο 2012 θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 1.700 έλεγχοι σε ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα με πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία. Επίσης, θα πρέπει να έχει γίνει ο έλεγχος 300 «πόθεν έσχες» και να έχουν πραγματοποιηθεί 325 έκτακτοι έλεγχοι κ.λπ.
7. Να προχωρήσει η πλήρης απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων. Ειδικά για το ζήτημα αυτό, η τρόικα θεωρεί ότι η κυβέρνηση έχει καθυστερήσει πάρα πολύ, αφού ακόμα δεν έχουν προωθηθεί οι νομοθετικές παρεμβάσεις για το ουσιαστικό άνοιγμα των επαγγελμάτων και ειδικά γι’ αυτά των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.
8. Η αναδιάρθρωση κεντρικής διοίκησης και τοπικής διοίκησης. Θεωρείται από την τρόικα το βασικό ζητούμενο για την αλλαγή του σπάταλου κράτους. Κατά την ίδια, θα πρέπει να αλλάξουν οι δομές του δημόσιου τομέα, ώστε να γίνει παραγωγικός. Παράλληλα, είναι σαφές από την έκθεση της Κομισιόν, ότι η τρόικα θεωρεί, πως ο θεσμός της εργασιακής εφεδρείας δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε και δεν αποκλείεται στο πλαίσιο αυτό να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των άμεσων απολύσεων.
9. Η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Το ζήτημα της μείωσης του κατώτατου μισθού θα συζητηθεί εντόνως αυτές τις μέρες και κυρίως τον Ιανουάριο. Την Τετάρτη εκτός απροόπτου, οι επικεφαλής της τρόικας θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη, όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθεί και το θέμα αυτό.
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr