Γεμάτο «μαύρες τρύπες» είναι το σώμα της ζωής μας.
Και πάντα κάποιοι βρίσκουν τρόπους να κερδίζουν από αυτό, είτε είμαστε νεκροί είτε ζωντανοί.
Με επιδρομές στα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι κυβερνήσεις της...
Ιρλανδίας και της Ουγγαρίας προσπαθούν να στηρίξουν τα ομόλογά τους και να καλύψουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.
Μειωμένη κατά 20% υπολογίζεται σήμερα η καθαρή τρέχουσα αξία των αποθεματικών, που έχουν απομείνει στα χέρια των συνταξιούχων των περιφερειακών χωρών της Ευρώπης.
Και τις προάλλες ήρθε και η σειρά της Πορτογαλίας, να προστεθεί στον κατάλογο των επιδρομέων. «Η Πορτογαλία έβαλε χέρι σε 5,6 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων, προκειμένου να καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους της», έγραφε η εφημερίδα «Ντέιλι Τέλεγκραφ».
Το χειρότερο από όλα είναι, πως πρόκειται για χρήματα που μπαλώνουν με αυτά αποτυχημένα δημοσιονομικά μοντέλα, χρήματα χαμένα που από τη μια στιγμή στην άλλη καταπίνονται από «μαύρες τρύπες», καθώς απεγνωσμένες κυβερνήσεις δεν διστάζουν να σπάσουν ακόμη και τους κουμπαράδες των εργαζομένων και των συνταξιούχων.
Για να καλύψει τα χρέη της, η γαλλική κυβέρνηση έβαλε πέρυσι χέρι σε 36 δισ. ευρώ των Ταμείων αναγκάζοντας το συνδικάτο Εργατική Δύναμη να την κατηγορήσει ότι έτσι «προκαλεί τον κλινικό τους θάνατο». Τα χρήματα αυτά παραδόθηκαν σε διαχειριστές κεφαλαίων, προκειμένου να ενισχυθούν τα γαλλικά ομόλογα.
Ομως και στη Βρετανία κάνουν τα ίδια, όπου οι αποταμιεύσεις 11 εκατομμυρίων εργαζομένων αναμένεται να πέσουν και αυτές θύματα, της χειρότερης επένδυσης την οποία θα μπορούσε να κάνει κανείς σήμερα: της αγοράς ομολόγων.
Στην Ιρλανδία ανακοινώθηκε, πως 24 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά των συνταξιοδοτικών ταμείων θα χρησιμοποιηθούν για «να στηριχτεί το πρόγραμμα χρηματοδότησης του υπουργείου Οικονομικών». Και στην Ουγγαρία, τα ελλείμματα και τα χρέη της χώρας θα καταπιούν 15 δισ. ευρώ από τα αποθεματικά των ιδιωτικών συνταξιοδοτικών ταμείων.
Αραγε για πόσο ακόμη θα συνεχίζεται αυτή η ληστεία από τις κυβερνήσεις και τις αγορές εις βάρος των εργαζομένων και των συνταξιούχων της Ευρώπης;
Ισως, ώσπου δεν θα έχουν τίποτα άλλο πια να χάσουν. Ή μήπως ούτε τότε;
Και είναι αυτό ακριβώς που προδίδει το όνομά τους. Επενδυτικά εργαλεία που προωθούν, μεταξύ άλλων, η Γκόλντμαν Σακς και η Ντόιτσε Μπανκ (με τέτοια εργαλεία επενδυτές είχαν θησαυρίσει, στοιχηματίζοντας πόσοι θα ήταν οι νεκροί από τον κυκλώνα που πριν από μερικά χρόνια είχε πλήξει τη Νέα Ορλεάνη).
Με αυτά οι επενδυτές στοιχηματίζουν, ότι ένας άνθρωπος θα πεθάνει νωρίτερα από το προσδοκώμενο. Αν πράγματι πεθάνει, οι επενδυτές κερδίζουν. Αν ζήσει παραπάνω, το συνταξιοδοτικό ταμείο του έχει καλύψει τις παραπανίσιες συντάξεις που θα του καταβάλει.
Ετσι νοσηρά και μακάβρια οι αγορές έχουν προνοήσει να κερδίζουν από τους ανθρώπους, όχι μονάχα από τη ζωή τους, αλλά ακόμη και από τον θάνατό τους.
ΠΗΓΗ: tanea.gr