8 Δεκ 2011

ΟΟΣΑ: «Οι Ελληνες είναι ανίκανοι για μεταρρυθμίσεις»


Δομικές αδυναμίες και ενδημικές ανικανότητες καταλογίζει στην ελληνική κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), σε μια προσπάθειά του να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο, η χώρα δυσκολεύεται...
τόσο πολύ να προωθήσει τις «μεγάλες μεταρρυθμίσεις», που θεωρούνται απαραίτητες για να συγχρονίσει το βήμα της με τις άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες και κοινωνίες. 
Οι εκτιμήσεις του διεθνούς Οργανισμού έγιναν μεγάλο θέμα στον γερμανικό Τύπο. Σειρά εφημερίδων με προεξέχουσα την Die Welt αναφέρονται εκτενώς στην έκθεση-καταπέλτη του ΟΟΣΑ. 

Με τίτλο «ΟΟΣΑ: Οι Ελληνες είναι ανίκανοι για μεταρρυθμίσεις» οι ιστοσελίδες της Süddeutsche Zeitung, Augsburger Allgemeine, του Focus καθώς και η Βαυαρική Ραδιοφωνία αναφέρονται στην έκθεση αξιολόγησης του Διεθνούς Οργανισμού για την ελληνική διοίκηση, παραπέμποντας σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt.

Δημόσιοι υπάλληλοι που δεν έχουν μεταξύ τους συνεργασία, γραφειοκρατία που δεν διαθέτει βάσεις δεδομένων, κεντρική εξουσία που δεν έχει τον έλεγχο. Ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για πρωτοφανείς καταστάσεις που επικρατούν και στα 14 υπουργεία της χώρας.

«Η κεντρική διοικητική μηχανή της Ελλάδας δεν διαθέτει τη δυνατότητα ούτε και την ικανότητα για μεγάλες μεταρρυθμίσεις» δήλωσε στην Die Welt η υπεύθυνη κυβερνητικών αξιολογήσεων του ΟΟΣΑ Καρολάιν Βάρλεϊ.

«Νομοσχέδια εκπονούνται και ψηφίζονται κατά κανόνα σε μικρό κύκλο, χωρίς να αποσαφηνίζονται προηγουμένως οι συνέπειες εφαρμογής τους, όπως για παράδειγμα το κόστος που συνεπάγονται. Πρόκειται για μια σκληρή διαπίστωση, που καταδεικνύει για πρώτη φορά συστηματικά και αποδεδειγμένα τί είναι αυτό που δεν λειτουργεί στη διοίκηση και εμποδίζει την Ελλάδα να προχωρήσει με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».


Η αιτία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει πλήρη έλεγχο. 
"Το κέντρο της κυβέρνησης δεν έχει το κύρος και τη δυνατότητα να επιβάλει σε υπουργεία-κλειδιά ενιαία πολιτική. Υπάλληλοι υπουργείων δεν έχουν μεταξύ τους επικοινωνία.  
Στο σύνολό της η κεντρική διοικητική μηχανή δεν διαθέτει τα πρακτικά εργαλεία, την κουλτούρα και την ικανότητα για την προώθηση, εφαρμογή και εποπτεία πολιτικών αποφάσεων".

Προκειμένου να σπάσει αυτή η, επί δεκαετίες, δυσλειτουργία της κρατικής μηχανής δεν αρκούν μεμονωμένες μεταρρυθμιστικές κινήσεις, εκτιμά ο ΟΟΣΑ. 
Μόνη διέξοδος είναι μια «Big-Bang μεταρρύθμιση» ολόκληρου του διοικητικού μηχανισμού.

Το κέντρο της κυβέρνησης είναι πολύ αδύναμο, λέει η Καρολάιν Βάρλεϊ. «Η Ελλάδα έχει πολύ λίγο χρόνο ακόμα στη διάθεσή της να αλλάξει και να μεταρρυθμιστεί».

«Εκτός ελέγχου» ο μηχανισμός

«Η εξουσία των υπουργείων είναι κατακερματισμένη όχι μόνον επειδή και τα 14 είναι διασπαρμένα σε εκατοντάδες κτήρια στην ελληνική πρωτεύουσα, αλλά και γιατί απουσιάζει σχεδόν παντελώς οποιαδήποτε επαφή. (…) Έτσι ερμηνεύεται ίσως το γιατί τα 4/5 των κτηρίων, όπου στεγάζονται τα υπουργεία, δεν διαθέτουν αίθουσα συνεδριάσεων.»

"Οι ειδικοί επιστήμονες του ΟΟΣΑ, σημειώνει το ρεπορτάζ της Die Welt, διαπίστωσαν, ότι τα τελευταία 15 χρόνια εκδόθηκαν σχεδόν 17.000 νόμοι, προεδρικά και υπουργικά διατάγματα αλλαγής αρμοδιοτήτων. Ένας υπουργός με μεγάλη εμπειρία σε διαφορετικά υπουργεία δήλωσε μάλιστα, ότι χρειαζόταν κάθε φορά πάνω από ένα χρόνο για να βρει άκρη στα νέα του καθήκοντα.

Καθόλου απίθανο, εφ' όσον κάθε υπουργείο διαθέτει, κατά μέσον όρο, 439 διαφορετικά τμήματα. Πρόκειται για συνέπεια της πελατειακής πολιτικής. Δηλαδή, τόσο οι σοσιαλιστές, όσο και οι συντηρητικοί αντάμειβαν με υψηλά πόστα τους οπαδούς τους και γι’ αυτό δημιουργούσαν νέα τμήματα, νέα ινστιτούτα ή και νέες σχολές.

Στα υπουργεία υπάρχουν πολλοί διευθυντές και υψηλόβαθμα στελέχη. Υπάρχει όμως έλλειψη απλών υπαλλήλων. Τα περισσότερα τμήματα διαθέτουν το πολύ τρεις απλούς υπαλλήλους. 
Το 1/5 των υπουργείων αποτελείται μόνον από διευθυντές τμημάτων. Επιπλέον ο κρατικός μηχανισμός πάσχει από γήρανση και από απροθυμία για απόδοση".

ΠΗΓΗ: tvxs.gr